Röportaj

Yoga eğitmeni Çetin Çetintaş ile kendini bulma yolculuğu üzerine konuştuk

Kendi yaşam yolculuğundan aldığı bilgi birikimi ve ilhamla yoga ve meditasyon alanında farklı çalışmalar yürüten yoga eğitmeni Çetin Çetintaş ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. 

Biraz kendinizden bahsedebilir misiniz? 

İstanbul’da büyüdüm. Ailemin yönlendirmesiyle çocuk yaşta dövüş sporları, salon dansları, birkaç müzik enstrümanı eğitimleri aldım. O yaşlarda farklı dallarda eğitimler görmek, disiplinli bir hayat sürmek beni ruhsal olarak çok geliştirdi. İstanbul Üniversitesi Biyoloji bölümünü bitirdikten sonra, ikinci üniversite olarak Spor Yöneticiliği üzerine okudum. Anatomi ve hareket bilimleri üzerine Türkiye’de ve Avrupa’da birçok eğitime katıldım. Üniversite hayatım boyunca, müzik hayatımda büyük bir yer tuttu. Üniversiteye giderken bir yandan da Çello ve Mix&Mastering eğitimleri aldım. Üniversitenin ardından 2008 Yılında Tibet’te Keşiş hayatını ilkken deneyimlememin ardından hayatımda başka bir yolculuk başladı… 2009 Yılında Shaolin Temple’da eğitim gördüm. Ardından Hindistan, Tayland, Myanmar, Çin gibi ülkelerde 8 yıl boyunca Manastırlarda yaşayarak Yoga ve Meditasyon üzerine eğitimlere katıldım. Yoga Felsefesini derinlemesine öğrenmek için, manastır kültüründe, keşiş hayatını seçerek bu öğrenimleri gördüm.

Yogaya olan ilginize ne ilham verdi?

Küçük yaşlarda başladığım Kung fu yolculuğum buna ilham oldu. Bedenimin çok zor esnemesinden dolayı başladığım Yoga yolculuğunda, esnemekten fazlasını buldum… Tabii yoga felsefesiyle karşılaşmadan önce de felsefeye yoğun ilgim vardı. İlkokuldan üniversiteye kadar felsefe üzerine hem okudum hem de çeşitli çalışmalar katıldım. Yoga felsefesiyle karşılaşmamın ardından, ihtiyacım olan, üzerine yoğunlaşmak istediğim şeyin bu olduğunu keşfettim.

Kirklareli’nde yer alan Kioo Retreat Center’i kurmaya nasıl karar verdiniz? 

Yıllarca Uzakdoğu’ya manastıra giderek aldığım eğitimler, öğrendiğim kültür beni o kadar dönüştürdü ki, herhangi bir sebeple Uzakdoğu’ya gidemeyecek insanlar için Türkiye’de bu deneyimi yaşayabilecekleri, ulaşılabilir bir yer olsun istedim. Yogayı bir yaşam tarzı olarak benimsemiş ve 24 saat yoga pratiğiyle yaşayan insanlarla dolu, her metresinde “kendinizle” olan bağınızı güçlendirmenize katkı sağlayan bir yer Kioo Retreat Center. Aynı zamanda böylesi köklü ve önemli bir felsefenin Türkiye’de bir evi olması ve kendi üzerine çalışan insanların burada buluşmasıydı niyetim ki öyle de oldu. 

Birçok eğitmen ve siz bu inziva merkezinde yaşıyorsunuz. Eğitim ya da inzivaya gelen kişiler dışında gönüllülük sistemi ile konaklayanlar oluyor. Buradaki yaşam düzeninden kısaca bahsedebilir misiniz?

Kioo Retreat’te gelen misafirlerimizin yanı sıra bir de dediğiniz gibi burada yaşayan bir grup yogi var. Kioo Retreat öğretmenleri burada yaşayan ve aralıksız yoga pratiklerini sürdüren yogiler. Hem Kioo Retreat işleyişinde görev alıyorlar (resepsiyon, idari işler vb) hem de inzivalarda ve diğer programlarda dersler veriyorlar. Merkezimize gelen herkes öğretmenlerimizle birçok farklı alanda bir araya geliyor. Burası bizim için bir ev olduğu için bu hal, misafirlerimizin de evde hissetmesini sağlıyor. İkinci olarak uzun dönem gönüllülerimiz ve kısa dönem gönüllülerimiz var. Kısa dönem gönüllü programı 3 ayda bir değişiyor. Gönüllü Programına katılanlar hem burada her gün düzenli bir pratikten geçerek yoga pratiğinde derinleşiyorlar hem de mutfak, cafe gibi alanlarda Retreat’in işleyişinde görev alıyorlar. Uzun dönem gönüllüler ise yoga pratiğinde derinleşmek için ihtiyaçları olan süre boyunca bizimle yaşayarak, çok çeşitli pratiklerden geçen yogiler. Onlar da yine Retreat’te çeşitli görevler alarak ve dersler vererek işleyişe yardım ediyorlar. Retreat’in birçok alanında yogilerin görev alıyor olması, buraya gelen misafirlerimiz için de burada geçirdikleri süreci daha büyülü hale getiriyor. Temas ettikleri herkesten yoga üzerine bir şey duyuyorlar…

Kioo Retreat Center’a gelen kişilerden en çok nasıl bir geri bildirim duyuyorsunuz?

Burada yaşadıkları deneyimlerin ardından hayatlarında yeni bir katman açıldığı, “ben” dedikleri şeyi yeniden fark ettikleri, yaşamın sınırsız ihtimallerle dolu olduğunu derinden hissettikleri en çok duyduğumuz geri bildirim. Buraya gelen herkes, buradaki pratiklerin, öğretmenlerin, ortamın ve yaşam tarzının etkisiyle, kendileriyle ve yaşamla olan bağlarını daha da güçlendirdiklerini, yalnız olmadıklarını hissederek, yaşama güvenlerinin arttığını sıkça söylüyor. Kioo Retreat Center kendimizi yeniden keşfedip, yapılandırdığımız bir alan… ve buna hizmet ediyor olması müthiş bir his.

Bu yıl 9. Kez düzenleyeceğiniz Yogakioo festivalinde katılımcıları nasıl bir süreç bekliyor?

YogaKioo Festivali’nin hedefi, değerli öğretmenleri ve kendi üzerine çalışan insanları bir araya getirerek içsel bir yolculuğa çıkarmak ve yeni arkadaşlıklara alan açmak. Aynı zamanda pratikleri daha kalabalık kitlelerle gerçekleştirerek, herkesin birbirinden ilham almasını sağlamak. Bu festivalde çeşitli yoga derslerinin yanı sıra meditasyon, aile dizimi, beslenme semineri, ses terapisi, felsefe vb. çalışmalar da gerçekleşiyor. Aynı zamanda gün içerisinde gerçekleşen canlı müzikler ve etkinliklerle festival çok keyifli bir hal alıyor. Kişinin içsel yolculuğunu bir festivale dönüştürdüğü 4 gün diyebiliriz. Festivalde her seviyeye uygun dersler var. Herkes  yogakiooturkiye.com‘ dan biletlerini alarak festivale katılabilir.

Meditasyon öğretmeni olarak rutinleriniz var mı? Klasik bir sabahınızı bizimle paylaşabilir misiniz?

Her sabah güne en az 1,5 saat süren bir meditasyonla başlıyorum. Bu bazen 3-4 saate kadar sürebiliyor. Ardından 45 dakikalık bir asana pratiği yapıyorum. 10-20 dakika hiçbir şey yapmadan oturduğum bir ara veriyorum. Sonra birlikte yaşadığım hayvanlarla vakit geçiriyorum. Onlarla ilgilendikten ve karınlarını doyurduktan sonra benim kahvaltım başlıyor. Sonraysa günlük işlerimi yapmaya başlıyorum.

Meditasyon yapmak ama nereden başlayacağını bilmeyen birine ne önerirsiniz?

Kioo Retreat Center’da her ay ücretsiz meditasyon inzivalarımız oluyor. İmkanları varsa Kioo Retreat Center’ın programlarını takip ederek ona katılabilirsiniz. Eğer şu an için programınız uymuyorsa, Youtube kanalımda Temel Meditasyon çalışmaları var. Onları uygulamanızı öneririm.

Şu ana kadar en çok hediye ettiğiniz kitap hangisi?

Hayat Sana Ne Anlatıyor. İyi bir dinleyici olmak için, önce nasıl dinleyeceğimizi öğrenmemiz gerekir… 

İlham aldığınız bir cümle var mı?

“Baktığımız her şeyi kendimiz gibi görürüz.” Yoga Sutralar’da geçen bu cümle hayatımı dönüştüren cümlelerden bir tanesidir.

Boş zamanlarınızda ne yapmaktan hoşlanırsınız? Eğlenmek için ne yapmayı seversiniz?

Daha önce hiç gitmediğim ülkelere, şehirlere gitmek benim için çok keyifli. Her yıl mutlaka en az bir kere uzun bir yolculuğa çıkıyorum. Yeni yerler keşfedip, yeni kültürlerle, yeni insanlarla tanışıyorum. Gün içerisinde boş vaktim olduğundaysa bu aralar bir şeyler yazmak, video çekmek ve lego yapmak çok hoşuma gidiyor.