Kış mevsimi tüm soğukluğuyla bedenimizi etkiliyor. Isıtıcılar ve kalın kıyafetler ne kadar elinizin altında olsa da, bir türlü içinizdeki üşümeyi dindiremiyorsanız, genellikle girdiğiniz ortamlarda “en fazla üşüyen” kişi olarak anılıyorsanız önerilerimize kulak verin. Çünkü Eski Çin tıbbına dayanan Ayurvedik yöntemler arasında bedeninize ısı yayan ipuçları da söz konusu!
İçindekiler
Ilık limonlu su için.
Güne ılık limonlu su içerek başlamanın faydaları saymakla bitmiyor! Genellikle kilo verme, yağ yakımı sağlama ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirme ile ilişkilendirilen bu yöntemin sizi sıcak tutacağını da biliyor muydunuz? Ayurveda uzmanlarına göre sabahları ılık limonlu su içmek, sindirim sisteminizi desteklerken limonun ekşi özelliğinden dolayı vücut sıcaklığınızı da artırıyor.
Tummo nefes egzersizinden yardım alın.
Bir meditasyon ile ısınabileceğinizi söylesek ne düşünürsünüz? Tummo yani “iç ateş” adı verilen nefes tekniği ile içinizde yanan bir ateş görselleştirmesi sayesinde vücut sıcaklığınızı artırarak üşümenize son verebilirsiniz. Üstelik bu meditasyonun tek faydası bu değil!
Tummo nefesine dair daha fazla bilgi için: Tummo Nefesi ile Çakra Aktivasyonu ve Daha Fazlası
Hareket edin.
Harekete geçmek hayatınızda pek çok şeye olduğu gibi üşümenize de çare olacak. Gün içerisinde kısa yürüyüşlere çıkmak size iyi gelebilir. Kapalı alanlarda egzersizler, yoga, pilates gibi vücudunuzu esneterek harekete geçiren egzersizler yapabilirsiniz. Oturduğunuz yerde yapacağınız esneme ve germe hareketlerinin bile bu konuda ne kadar destekleyici olduğuna inanamazsınız.
Zencefil çayı tüketin.
Yalnızca gribal enfeksiyonları önlemek için değil, üşüyen vücudunuzu ısıtmak için de zencefil muhteşem bir çözüm! Ayurveda uzmanları zencefilin içsel ateşinizi yakmaya yardımcı olduğunu, böylece çok daha sıcak bir bedene sahip olabildiğinizi belirtiyor. Vücudunuzu sindirime hazırlamak için özellikle yemeklerden önce zencefil çayı tüketebilirsiniz.
Baharatlı yemeklerle beslenin.
Bir yemeği daha leziz ve muhteşem hale getiren detay nedir? Elbette baharatlar! Baharatlar yemeğe lezzet kattıkları gibi vücudunuza da ısı katabiliyor. Zencefil, zerdeçal, tarçın, kimyon, karabiber, karanfil, kişniş, kakule gibi baharatları hem yiyeceklerinize hem de içeceklerinize ekleyerek kış aylarında sıcak kalabilirsiniz. Kış aylarının en çok tüketilen içecekleri olan sıcak çikolata, süt, salep gibi çeşitlerde bu baharatlara sıkça rastlamamız boşuna değil, öyle değil mi?