Kışla birlikte kendini gösteren soğuk algınlığı ve grip arasındaki farklılıkları biliyor musunuz? Kat kat giyinmenize ve vitamin depolamanıza rağmen yenik düştüğünüz bu iki hastalığı birbirinden ayırt etmeyi öğrenip iyileşme sürecinizi hızlandırın.
Solunum yolu hastalıklarının çok sık yaşandığı kış aylarında, soğuk algınlığıyla gribi birbirine karıştırıp gereksiz yere antibiyotik kullanıyorsanız vücudunuz için yararlı bakterileri öldürüyor olabilirsiniz.
Soğuk algınlığına 100’den fazla virüs sebep olabilir ve bu virüsler ortalama olarak yılda iki ile dört kez yetişkinleri, altı ile 10 kez de çocukları hasta eder. Soğuk algınlığı yavaş seyreden bir hastalık olup, boğaz ağrısı, hapşırma, burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve hafif öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir. Grip enfeksiyonuysa birkaç saat içinde aniden ortaya çıkan yüksek ateşle birlikte şiddetli baş ağrısı, tüm vücutta yaygın kas ağrısı ve ağır halsizlikle kendini gösterir. Boğaz ağrısı, burun akıntısı ve tıkanıklığı gibi üst solunum yolu şikâyetleri gripte hafif olur. Ancak soğuk algınlığıyla arasındaki en önemli fark yüksek ateştir.
Alerjik olan kişiler üst solunum yolu enfeksiyonu şeklinde seyreden soğuk algınlığına daha çok yakalanırlar ve bu hastalık sinüzit veya orta kulak enfeksiyonuna daha sık neden olur. Alerjik hastalar dışında soğuk algınlığında korkulacak bir tablo yoktur.