Kahve ya da çaya biraz mola verip, hem lezzetli hem de sağlıklı yönleriyle damağınızı tatlandıracak latte çeşitlerine şans vermeye ne dersiniz? Özellikle iş yaşamının yorgunluğu sizi birer kafein ve tein bağımlısına dönüştürdüyse bu tarifleri çok seveceksiniz!
Kapak fotoğrafı: @romeestrijd
İşte mutlaka denemek isteyeceğiniz pratik latte tarifleri!
Matcha latte nasıl yapılır?
Söz konusu latte olduğunda belki de en popülerleşen çeşit ile tariflerimize başlamalıyız! Asya kültüründe önemli bir bitki olan matcha, çay olarak oldukça meşhur olsa da özellikle son yıllarda süt formunda da karşımıza çıkıyor ve çok daha leziz bir seçenek sunuyor. Antioksidanlar açısından bir hayli zengin olan matcha, Ayurvedik tıpta da stres giderici ve zihni dinginleştirici etkisiyle biliniyor.
Yapılışı: Bunun için ihtiyacınız matcha tozu olacak. Matcha tozunu bir matcha fırçası ya da süt köpürtücü ile tüm topaklarından arınacak şekilde az miktarda sıcak su ile çırpın. Bu aşamada tozun suyla homojen bir hale gelmesi oldukça önemli. Ardından sıcak ya da ılık olmak üzere arzuya göre sütünüzü ekleyin. Tatlandırma ihtiyacı hissederseniz tarçın, agave şurubu ya da bal ekleyebilirsiniz.
Altın süt nasıl yapılır?
Gerçek bir bağışıklık bombası var sırada! Zerdeçalın renginden ötürü gold milk yani altın süt olarak bilinen bu latte çeşidi, Hindistan coğrafyasında oldukça sık tüketilen bir içecek. Doktorunuza danışmak şartıyla dilerseniz kolesterol düşürücü etkisiyle de bu içeceği tüketebilirsiniz. Ancak elbette günün sonunda bunun bir ilaç değil, bir içecek olduğunu unutmamakta fayda var.
Yapılışı: Altın süt içeriğinde aslında damak zevkinize göre pek çok farklı baharat barındırabilir. Dilerseniz yalnızca zerdeçal ve süt ile yapabileceğiniz gibi, daha sağlıklı bir alternatif olması ve lezzetinin de artması için içerisinde zencefil, tarçın, karabiber, karanfil gibi baharatlar da ekleyebilirsiniz. Bunun için sütü ısıtıp arzu ettiğiniz miktarda baharatları ve bal eklemeniz yeterli.
Kırmızı pancarlı latte nasıl yapılır?
Görüntüsü ve rengiyle Instagram hikayelerinize dahi renk katacak kırmızı pancarlı latteye de şans vermek isteyeceksiniz. Vitamin, mineral ve antioksidan açısından oldukça zengin olan kırmızı pancarı yiyecek olarak tüketmekten hoşlanmıyorsanız bir de böyle deneyin!
Yapılışı: Hazırlanacak porsiyona göre yarım ya da bütün bir kırmızı pancarı su bulunan bir kaba yerleştirip kaynatın. Bu aşamada pancarın kolay kesilebilmesi için yumuşamasına ihtiyacınız olacak. Pancar iyice yumuşadıktan sonra soğutun ve küçük parçalar halinde kesin. Bu arada bir yandan sütünüzü ısıtın. Süt ve pancarı bir blenderda pürüzsüz bir hale gelene kadar karıştırın. Dilerseniz karıştırmanın ardından süzebilirsiniz. Karışımı bir bardağa koyun. İçine tarçın ve bal ekleyin. Bu tarifi badem sütü, Hindistan cevizi sütü gibi farklı süt çeşitleriyle de yapabilirsiniz. Ayrıca pancar aşamalarıyla uğraşmak istemiyorsanız organik pancar tozu kullanmak da pratik bir öneri olabilir.