Kuşburnu meyvelerinin, zengin içeriği sayesinde kuvvetli antioksidan etkiye sahip olduğu deneysel çalışmalarla çoktan kanıtlandı.
Vitamini bakımından en zengin kaynaklarından biri olan kuşburnu; A, B1, B2, K, P vitaminleri gibi birçok minerali bünyesinde bulunduruyor. Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, kuşburnu meyvesinin faydalarını; “C Vitamini ve polifenolik içeriği nedeniyle soğuk algınlığının tedavisine koruyucu ve yardımcı olarak yaygın bir şekilde kullanılıyor” diyor.
Atioksidan etkili kuşburnu çayı kış günlerinde C Vitamininin yanında yangı (iltihap) giderici etkisi soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi enfeksiyonlu hastalıklar için de oldukça etkili. Kuşburnu meyvelerinin faydası bunlarla da sınırlı değil. Son yıllarda yapılan araştırmalarla mucizevi kuşburnu meyvesinin romatizma ağrıları ve özellikle ileri yaşlarda yaygın olarak karşılaşılan eklem kireçlenmesinde (osteoartrit) yararlı olduğu kanıtlandı. Kuşburnu meyvesinin özütlerinden elde edilen bileşenler eklemlerde hasar oluşturan iltihap miktarını azaltmak konusunda da oldukça başarılı. Ayrıca bu fenolik bileşenlerin iltihap giderici özelliğiyle basur tedavisinde de son derece etkili ve şikâyetleri hafifletmede önemli rol oynadığı görülüyor. Böbrek üstü bezlerini çok olumlu etkileyerek önemli hormonların üretimine destek sağladığı da bilimsel olarak ortaya konmuş faydaları arasında bulunuyor.
Kuşburnu meyvesinin bütün bu bahsedilen faydalarından en iyi şekilde yararlanabilmek için günde 3-4 defa kuşburnu çayı iç. Çayı hazırlarken normal çay hazırlama şeklinden farklı olarak kaynamış suya poşeti ilave ettikten sonra 10-15 dakika kadar ağzı kapalı olarak beklet. Daha etkin bir yarar sağlayabilmek için çayın daha yoğun derişimde hazırlanması (2-3 poşet ile) ideal olanı.