Ramazan Ayı gelmek üzereyken, oruç tutacaklar yaz sıcakları ve uzun oruç saatlerinin yarattığı stres ile başa çıkmanın yollarını arıyor.
Uzman Psikolog Meltem Özcüler ve İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Murat Gürbüz Ramazan ayında yaşanan bu stres ile mücadele edebilmek için vücut direncini koruyacak yiyeceklerin tüketilmesi ve vücudumuzu açlığa değil yaşanılan huzura odaklamamız gerektiğinin altını çizdiler.
STRESTEN KORUYACAK YİYECEKLER TÜKETİLMELİ
Açlık ve susuzlukla ortaya çıkan stresi azaltmak için, Ramazan ayında düzenli beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirten iç hastalıkları Uzm. Dr. Mehmet Murat Gürbüz; “Vücut direncinin düşmemesi için Ramazan ayında da bütün besin gruplarından yeterli ve dengeli bir şekilde tüketmeliyiz. Ancak bu şekilde bedeni normal bir süreç içerisinde olduğuna inandırırız” dedi.
Bunun dışında kan şekerimizi dengede tutmamızın da stresi kontrol altına almaya yardımcı olacağının altını çizen Uzman Doktor ; “Ramazan ayı süresince kan şekerimizi dengede tutacak olan kuru baklagiller, kuru yemiş, bitter çikolata ve kivi gibi besinleri tüketmemiz ayrıca bir öneme sahip. Vücut düzenimizi koruyan bu besinler bizi dengede tutarak stres yaşamamıza engel oluyor. Ayrıca magnezyum içeriği zengin maden sularını tüketerek de beyinin enerji düzeyini arttırıp stresi en alt düzeye çekebiliriz” diye konuştu.
RAMAZAN VÜCUT SAĞLIĞI İÇİN BÜYÜK FIRSAT
Bu ayın vücudumuz için çok önemli bir fırsat olduğunu da belirten Mehmet Murat Gürbüz “Ramazan ayında vücut arınır, mide-bağırsak sistemimiz dinlenir, alkol ve sigara alımı olmadığı için kanımız temizlenir, karaciğerimiz kendini yeniler. Düzenli bir beslenme alışkanlığı kazanabilmemiz için bir fırsat doğar. Yani Ramazan ayı aslında vücudumuzun için yenilenmesi ve düzene girmesi için büyük bir fırsat” ifadelerini kullandı.
Bu sene Ramazan Bayramı 5 Temmuz’da başlayacak. Ramazan Bayramı 7 Temmuz’da son bulacak.