Ruh Sağlığı

Profesyonel koç Hande Koşalay, koçluk türlerini ve etkilerini anlattı 

Günlük koşturmaca özellikle metropol şehirlerde yaşayanlar için bir hayli yorucu olabiliyor. Hayatın hızlı akışına yetişme çabasına girenler, kendilerini yetersiz ve eyleme geçmek isteksiz hissettikleri noktada doğru rotayı bulmak için profesyonel yaşam koçlarına başvuruyor. Koçlarının yorum ya da yönlendirme yapmadan doğru sorularla kişilerin yaşamlarında geliştirici ve dönüştürücü etki yarattığını söyleyen Profesyonel Koç Hande Koşalay, profesyonel yaşam koçları hakkında merak edilenleri Marie Claire okurları için açıklıyor. 

Ekonomik dalgalanmalar, yoğun çalışma temposu, aile ya da arkadaşlarla ilişkiler derken bazen işler raydan çıkabiliyor. Kaybolmuşlukların arasında savrulup gitmek yerine, kişilerin objektif olabilecek bireylerden destek alması potansiyellerini açığa çıkarmasına yardımcı olabiliyor. Koçluğun, diğer insanlarla çalışmaya ve etkileşimde bulunmaya yönelik gelişimsel bir yaklaşım olduğunu belirten ICF (Uluslararası Koçluk Federasyonu) Profesyonel Koçu Hande Koşalay, koçluğun danışmanlık, mentorluk ya da terapistler gibi benzer meslek gruplarıyla karıştırılmaması gerektiğini de vurguluyor.

“Yaşam koçları tıpkı sporcu koçları gibi hedefe giden yolda destek oluyor.”

Sosyal hayatın koşuşturmacasının yanında yoğun iş temposuna uyum sağlamak zaman zaman zorlaşabiliyor. Kişilerin hayatlarında farkındalık oluşturacak bir dokunuşla kendilerini geliştirebildikleri bilgisini veren ICF Profesyonel KoçuHande Koşalay, koçları sporcu koçlarına benzetiyor. Örneğin, işyerinde bir rekabet ortamı oluştuğunda terfi almak ve daha iyi şartlarda yaşamak isteyenler kendini ispatlama yarışına girmek zorunda hissedebiliyor. Koçlar da tıpkı sporcu koçları gibi kişilerin hedefledikleri yolda başarıya yürürken performanslarını keşfetmeleri için bir ışık kaynağı oluyor. İnsanların kişisel yeteneklerini ve kapasitelerini geliştirmelerini destekliyor. Bireylerin kendi yaşamlarındaki zorlukları farklı bir bakış açısıyla değerlendirmelerini, yaşamlarına bir bütün olarak bakmalarını ve gelecekleri hakkında bilinçli seçimler yapmalarını sağlıyor. Peki en çok hangi alanlarda koçlardan destek alınıyor?

Profesyonel Koç Hande Koşalay, günlük, sosyal, ilişkisel ya da iş temelli performans üzerine farklı koç görüşmelerinin yapılabildiğini belirtiyor. Gelin, birlikte yaşam koçluğu türlerini ve alanlarını inceleyelim. 

Soruna yönelik koçluk: Bu görüşmelerde kişilerin sorunlarının olduğunu düşündüğü konuların masaya yatırılmasıyla gerçekleştiriliyor. Kişisel veya kurumsal endişelerin üzerine yapılan seanslar sonrasında kişinin yaşam kalitesinin artırılması amaçlanıyor. 

Gelişime yönelik koçluk: Kişiler, kendilerini dönem dönem bunalmış hissedebiliyor. Doğru planlama yapamadığı için işlerini tamamlayamamaktan, kendine vakit ayıramamaktan yakınabiliyor. Organize olamamaktan kaynaklı bunalmışlık hissi için düzenlenen seanslar sonrası kişinin mevcut kapasitesinin ortaya çıkarılması sağlanıyor.

Grup koçluğu: Bu koçluk desteği, genel olarak eğitim ve mesleki performansı artırmak için tercih ediliyor. Hedef belirleme, farkındalık kazanma, harekete geçme gibi konulara odaklanan samimi bir iletişim alanı oluşturuluyor. 

Diğer koçluk alanlarını da aşağıdaki gibi sıralayabiliriz: 

  • Yaşam Koçluğu
  • İlişki Koçluğu 
  • Kariyer Koçluğu
  • Eğitim ve Öğrenci Koçluğu
  • Nefes Koçluğu
  • Yönetici ve Takım Koçluğu
  • Kurumsal Koçluk
  • Ebeveyn ve Aile Koçluğu
  • İmaj Koçluğu
  • Holistik Koçluk
  • Doğum Koçluğu

Koçluk ne değildir?

Koçluk denildiğinde akıllara farklı yaklaşımlar gelebiliyor ve danışmanlık ya da mentorluk gibi mesleklerle karıştırılabiliyor. ICF Profesyonel Koçu Hande Koşalay’a göre ise koçluk Türkiye’de yasal olarak kabul görmüş, eğitimlerin alındığı bir meslek dalı olarak öne çıkıyor. Bu meslekte, geçmişten çok geleceğe odaklanılıyor. Koçlar, insanların hedeflerini ve karşılaştıkları engelleri belirlemelerini sağlıyor. Belirlenen engelleri aşan kişilerin yaşam kalitesi artıyor. İş veya özel hayatında, kendi ile ilgili keşif yolculuğunda değişmek ya da gelişmek isteyen tüm bireyler ve kurumlar koçluk hizmeti alabiliyor.