Beden Sağlığı

Prof. Dr. Kaan Aydos azospermiyle ilgili yeni tedavi yöntemlerini açıkladı!

Dünya genelindeki erkek nüfusunun yaklaşık % 1’i kısırlıkla mücadele ediyor. Tıpta azospermi şeklinde adlandırılan bu durum, evli çiftlerin % 15’ini etkilerken, Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Kaan Aydos ise erkeklerde çocuk sahibi olmayı zorlaştıran azospermi hakkında merak edilenleri Marie Claire Türkiye okurları için anlatıyor. 

Dünya genelinde pek çok kişi, çocuk sahibi olmanın hayalini kurarken, Dünya Sağlık Örgütü 6 kişiden birinin (%17,5) kısırlık yaşadığına işaret ediyor. Araştırmalar, kısırlık vakalarının % 40 ila 60’ında erkekleri işaret ediyor. Tıpta azospermi olarak adlandırılan bu durum, erkeklerin yaklaşık % 1’ini etkiliyor. Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Kaan Aydos ise erkeklerde çocuk sahibi olmayı zorlaştıran azospermi hakkında merak edilenleri tüm ayrıntılarıyla Marie Claire Türkiye okurları için anlatıyor.

Evli çiftlerin % 15’i kısırlık problemiyle karşılaşıyor

Günümüzde çocuk sahibi olmak isteyen evli çiftlerin % 15’i kısırlık problemiyle karşılaşıyor. Bu gibi durumlarda sorunun kaynağını araştırmak için ilk aşamada testlerle spermler analiz edilirken, bu incelemelerde çoğunlukla azospermi dediğimiz, ölü ya da canlı hiç sperm hücresinin çıkmadığı sonucuna ulaşılıyor.

Prof. Dr. Kaan Aydos’tan edinilen bilgilere göre, meni kanallarında bir tıkanıklık varsa ya da hormonal değerler düşükse, bu tıkanıklığı açarak ya da eksik hormonların yerine konması ile normal sperm çıkışı sağlanabiliyor. Daha önce hiç tedavi olmamış erkeklerin bile yarısında bu yöntemle testislerde canlı sperm bulunabiliyor ve tüp bebek ile baba olma şansı yakalanabiliyor. Bu durumda, testislerde sperm üretimini artıracak ya da mevcut spermlerin kalitesini yükseltecek bazı destek tedaviler öne çıkıyor. Peki bu tedaviler arasında neler yer alıyor?

Azospermide yeni tedavi yöntemleri geliştiriliyor

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte tüp bebek tekniklerinde geliştirilen yeni uygulamalar, tam olgunlaşmamış sperm hücreleriyle de yüzleri güldürebiliyor. Bunun yanı sıra, gelecek dönem için en umut verici tedaviler arasında kök hücre bulunuyor. Kök hücreler, kemik iliği, yağ dokusu ya da bağ dokusu gibi vücudun farklı yerlerinde hazır bekleyen, bir organda hasar geliştiğinde o bölgeye göç ederek onaran destek hücreleri olarak ifade ediliyor. 

Kök hücre tedavisi, henüz deneysel aşamada olsa da denemeler artık laboratuvarda sperm yapılabileceğini gösteriliyor. Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Kaan Aydos ise çocukta ortaya çıkabilecek anomaliler ve genetik problemlerin tam anlamıyla çözümlenmemesinden dolayı uygulamanın gerçekleştirilmesi için bir süre daha beklenmesi gerektiğine dikkat çekiyor. 

“Muayene olmadan endişeye kapılmayın.”

Azospermi sorununun çözülmesi için bozulmuş ortamı düzelterek spermlerin olgunlaşmasını sağlamak amacıyla birtakım besleyici hücrelerin testise enjekte edilmesi üzerine de çalışmalar devam ediyor. Bununla birlikte, genetik mühendisliği ile işlev görmeyen genlerin tedavisi bile hayal olmaktan çıkıyor. Ancak, bütün bu yöntemler de şimdilik araştırma aşamasında olup kesin sonuçları henüz bilinmiyor.

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Kaan Aydos, tahlil sonuçlarında azospermi saptanan kişilerin muayene olmadan ve ön incelemeleri bitmeden endişe etmemesi gerektiğini söylüyor. Doğal yollarla, belki de tüp bebekle baba olma şansının yakalanabileceğinin altını çiziyor. Hiç beklenmeyen bir vakitte sorunu ortadan kaldıracak yeni bir tedavi fırsatının doğabileceğini aktarıyor.