Yaşamımızda ruh halimizi ve modumuzu belirleyen en önemli faktörlerden biri güne nasıl başladığımızdır. Huzursuz, stresli veya kaygılı bir başlangıç günün bütününü olumsuz etkileyebilir. Sabah uyandıktan sonraki ilk dakikaların önemini vurgulayan TalkTuBaNa’nın kurucusu, mentor Tuba Müftüoğlu mindful bir sabah için dikkat edilmesi gerekenleri 5 maddede anlattı.
İçindekiler
Alarm alışkanlığımızı gözden geçirelim
Doğada güneşin doğuşuyla insanın uykudan uyanışı temelde birbirine benzer. Nasıl ki geceden sabaha dönüşte önce karanlık vardır sonra yavaş yavaş ortam aydınlanır; uykudan uyanırken de ilk başta bilinç parıltıları gölgeleri aydınlatmaya başlar. Tam uyanıklığa ulaştığımızda ise sisler ve perdeler tamamen dağılır. Alarm sesi bu süreci agresif bir şekilde böler, hızlandırır, bedenimizi otomatik olarak savunmaya geçirir ve stresi de beraberinde getirir. Özellikle kaygıya karşı hassasiyeti olan veya travma geçmişi olanların ilk uyanma halini stres yüküne çevirmemesi günün kalanı için çok önemlidir. Gece yatmadan önce ertesi sabah uyanmamız gereken saate şartlanıp bunu beynimize empoze ettiğimizde biyolojik saatimiz alarma gerek kalmadan bizi zaten uyandıracaktır. Bunu başaramıyorsak ve mutlaka alarma ihtiyaç duyuyorsak, yüksek ses barındırmayan bir müzik sesini alarm olarak ayarlayabilir ve güne daha yalın bir başlangıç yapabiliriz.
Gözümüzü kaygı ve endişeye açmayalım
Sabah uykudan uyandığımız ilk saniyeler zihnimizin ve beynimizin yeniden formatlandığı ve mecazi anlamda süngere benzediği zamanlardır. O anlarda ona ne verirsek gün boyunca karşılığında aynısını alırız. Bu yüzden sabah uyanır uyanmaz günü planlama telaşına, işle ilgili düşüncelerin stresi yerine daha olumlu duygulara zaman ayırmak gerekir. Bizi mutlu eden, güvende veya şanslı hissettiren, sevgi, şefkat ve minneti ön plana çıkaran, tartışma ve kavga yerine barış ve huzura davetiye çıkaran duygu ve düşünceleri zihnimizde canlandırmamız güne çok etkili ve güzel bir başlangıç yapmamızı sağlayacaktır. Günümüz ilerledikçe zaman zaman sabah ilk uyandığımızda oluşturduğumuz bu duygu ve niyetlere geri dönebilir, kısa molalarla zihnimizi tazeleyebiliriz.
Telefonumuzla aramıza mesafe koyalım
Sabah uyandığımızda genelde yaptığımız ilk şey telefonumuza göz gezdirmek olur. Yataktan henüz çıkmamışken, sadece saatin kaç olduğuna bakmak için elimize aldığımız akıllı telefonlar bizi hızla içine çeker. Haber siteleri, sosyal medya uygulamaları veya farklı bildirimler tüm dikkatimizi buraya yönlendirmemize neden olur. Güne başlamadan gündeme kısaca bakma niyetiyle elimize attığımız telefonlara adeta kolumuzu, bedenimizi ve tüm zihnimizi kaptırırız. Yaşamımızdaki tüm güzelliklerde ilk anlar çok değerlidir çünkü olasılıklara açıktır, dinginlikle süslenmiştir ve bize hediyedir. Uykudan uyandığımız her sabah da aynı şekilde bize bir armağandır günümüzün ilk anlarını olumsuzluklara ayırmamız bu güzel hediyenin değerini bilememek demektir.
Yataktan çıkmak için acele etmeyelim
Sabahı kazandığımızda günü de kazanırız. Yataktan aceleyle kalkmak bize belki birkaç dakika kazandırır ama uyandığımızda hemen yataktan çıkmayıp kendimizi dinlememiz bize bütün günü kazandıracaktır. Bunun için gözlerimizi açtığımızda bedenimize odaklanıp, kalp atışlarımızla nefesimizin senkronunu hissetmeye çalışabiliriz. Yatakta sırtüstü uzanırken her nefesimizin göğüs ve karın bölgemizde meydana getirdiği yükselip alçalmayı gözlemleyebiliriz. Bu anlarda kendimizle kurduğumuz görsel ve duyusal iletişim varlığımızın özünü bize yansıtır. Bedenimizde huzursuzluk halinin olmadığı içsel veya sözlü gevezeliğin meydana çıkmadığı sabahın bu ilk dakikalarını yatakta kendimizi şımartarak geçirmek güne iyi bir başlangıcın rotasını oluşturur.
Bedenimizi güne hazırlayalım
Uyandığımızda yatakta oturur pozisyona gelerek yapacağımız kısa bir meditasyon veya fiziksel egzersizler hem zihnimizi hem de bedenimizi güne hazırlamaya yardımcı olur. Her sabah 5 dakika da olsa yapacağımız rutin bu aktiviteler enerjimizi ve farkındalığımızı artırır, iyileşmeyi destekler, gelişim sağlar. Egzersiz veya meditasyon zihnimizi strese neden olan düşüncelerden arındırır ve bilişsel performansımızı artırır. Bedenimizi ve zihnimizi hareket, nefes ve dinginlikle senkronize etmemize yardımcı olacak basit meditasyon ve egzersizleri kısa bir internet araştırmasıyla öğrenebilir, kendimize uygun gördüklerimizi her sabah güne başlamadan uygulayabiliriz.