“Eyvah’ Diyet listesinin dışına çıktım.” diyenlerden misiniz?
Ya da listenin dışına çıkıldığında neler olur sorusu sizin de cevap bulmakta zorlandıklarınızdan mı?
O zaman Beslenme ve Diyet Uzmanı Berrin Yiğit‘e kulak vermenizi öneririz.
Soru: Diyet listesinin dışına çıkıp, kocaman bir dilim pasta yiyen bunu da diyetisyeninden saklayan biri hata etmiş olur mu? Bir arkadaşım adına soruyorum.
Cevap: Diyette olmak yasaklarla yaşamak anlamına gelmez. Psikolojik ve çevresel bir sürü faktöre bağlı olan diyet sürecinde bazen tuzaklara düşülebilir. “Arkadaşın” bu durumu onunla takım çalışması yapan diyetisyeninden hiçbir zaman saklamamalı. Aksine ona o an ulaşıp bir sonraki öğünde telafi edecek adımları sormalı ya da kontrol gününde itiraf etmeli ki, diyetisyeni tartı sonuçlarını etkiyen durumlardan bilgi sahibi olsun. Aksi takdirde kilo verme hızını beğenmeyip hatalı yollara sapabilir; bu da diyet başarısını negatif yönde etkiler. Ayrıca önemli olan, zayıflama programlarından hayat boyu devam ettirebilecek beslenme bilgileri kazanmak. Belki de diyetinde sürekli böyle kaçamaklar oluyorsa, serbest öğünler koymayı da beraber değerlendirebilirler.
Berrin Yiğit ile berrinyigit.com‘dan iletişime geçebilirsiniz.
Soru: Acıktığım zaman bunun fiziksel mi yoksa duygusal açlık mı olduğunu nasıl anlayacağım?
Cevap: Açlık söz konusu olduğunda genellikle uygusal ve bedensel duyumların birbirine karışması normal. Fiziksel açlık hissini kan şekeri düşüklüğü ve gördüğümüz yiyecekler tetikliyor. Duygusal Yeme Sendromu ise daha çok suçluluk duygusu ve fiziksel olarak kendini beğenmeme durumlarında ortaya çıkıyor ve stresle tetikliyor. Yani bir bakıma, duygusal açlık çekerken bedenini değil ruhunu beslemeye çalışıyorsun. Duygusal açlığın bir diğer özelliği birdenbire hücum etmesi ve acilen doyurulmak istemesi. Oysa fiziksel açlık yavaş yavaş kendini gösteriyor ve şeker hastalığı gibi tıbbi bir durum yoksa bir ölçüde bekleyebiliyor. Kısa bir süre önce yemek yediyseniz ya da doymanıza rağmen yemeye devam ediyosanız, o anda duygusal açlığın daha baskın olduğunu anlayabilirsiniz.
Dr. Hakan Karaş
US Psikiyatri Enstitüsü’nde Psikiyatri Uzmanı