İhmal edilen ağız ve diş sağlığı sorunları, vücudun genel sağlığını olumsuz etkileyebilen problemlere yol açabiliyor. Stres, beslenme ve çevresel etkileri de ele alarak gerekli tedavileri uygulayan ve oluşabilecek hastalıklara önlem alan Bütünsel Diş Hekimliği son dönemde sıkça duyduğumuz bir kavram. Sindirim sisteminin başlangıç noktasının ağız olduğuna, ayrıca birçok hastalığın ilk sinyallerinin bu bölgeden alındığına dikkat çeken Diş Hekimi Gülcan Usal Bütünsel Diş Hekimliği hakkında merak edilenleri soruları yanıtladı.
İçindekiler
Bütünsel Diş Hekimliği nedir?
Bütünsel diş hekimliği, diş ve ağız sağlığının sadece lokal bir konu olmadığını, aynı zamanda genel sağlığı da etkilediğini anlamak ve ona göre tedaviler uygulamaktır. Bu nedenle, sadece belirli sorunlara odaklanan ‘tek diş muayenesi’ yaklaşımı yetersiz ve yanlıştır. Bütünsel Diş Hekimliği detaylı bir ağız içi muayeneyle, dişlerin ve yumuşak dokunun yanı sıra çene eklemi, omurga ve mevcut veya geçmiş hastalıkların tespiti, uyku kalitesi ve stres seviyesinin değerlendirilmesi gibi unsurları içerir. Ayrıca, dijital 2D ve 3D görüntüleme teknolojileri kullanılarak görünmeyen veya bilinmeyen faktörlerin, özellikle enflamasyon gibi, teşhis ve tedavi edilmesi de şarttır. Sadece bu derece detaylı bir muayene sonrasında hastanın gerçek sorunları teşhis edilebilir, etkili bir tedavi planı oluşturulabilir ve önleyici adımlar atılabilir. Temel amaç hastalandıktan sonra tedaviye yönelmek yerine mevcut sorunları iyileştirerek hastalıkları önlemektir. Bunun için detaylı bir muayene ve check up gerekir.
Ağız sağlığı hangi hastalıkları etkileyebilir?
Ağız sağlığının genel sağlık üzerinde çok ciddi etkileri bulunur. En temelde bu bölgedeki bozukluk yemek yeme ve konuşmayı etkiler. Dişler eksik veya çürükse sindirim sisteminde sorunlar oluşabilir. Diş köklerinin ucundaki veya diş etlerindeki iltihaplarla kronik hastalıklar arasında da bağlantı olabilir. Diyabet ağız içinde iltihaba sebep olabildiği gibi diyabet hastalığının başlangıcı bu soruna özgü ağız kokusundan da anlaşılabilir. Dişler ve diş etlerindeki sorunlardan kalp ve damar sağlığı olumsuz etkilenebilir. Sinüslerdeki iltihaplar ve rahatsızlıklar çene kemiğinden geçerek diş köklerini de etkileyebilir. Eksik bir diş çene yapısında ve kas gruplarında zincirleme bir etki yaratacağı için reaksiyonla yanak, kulak, baş, boyun ve sırtta kronik ağrılara sebep olabilir. Ayrıca başlı başına ağız içi yumuşak doku kanseri gibi hastalıklar da yine bu bölgedeki sağlığın önemini gösteren unsurlar arasında sayılabilir. Bütünsel diş hekimliği anlayışında hastaları kapsamlı bir muayeneye alarak ağız ve diş sağlığını tüm yönleriyle değerlendirmek önemlidir. Örneğin biz kendi kliniğimizde sadece diş sorunlarını değil, aynı zamanda beslenme alışkanlıkları, stres yönetimi ve genel sağlık durumu gibi faktörleri de göz önünde bulundurarak tedavi planları oluşturuyoruz.
Bütünsel Diş Hekimliği’nin kapsamı nelerdir?
Bütünsel Diş Sağlığı’nın önemi antik dönemin en meşhur hekimlerinden Hipokrat’ın ‘ağız sağlığın aynasıdır’ sözlerinde gizli diyebiliriz. Binlerce yıldır değişmeyen şey sağlığın ağızda başladığı gerçeğidir. Günümüz modern yaşamında stresin genel sağlığa olduğu gibi ağız ve diş sağlığına da etkileri bulunuyor. Diş sıkma, ağız kuruluğu, ağızda aft oluşumu strese bağlı rahatsızlardan sadece bazıları. Bütünsel Diş Hekimliği’nde stres yönetimi teknikleri ve buna bağlı olarak diş sağlığının korunması konusuna da eğilinir. Beslenme şekli ağız sağlığına ve genel sağlığa doğrudan etki eder. Asidik ve şekerli gıdaların olumsuzlukları ve hangi ürünlerle nasıl ağız bakımı yapılması gerektiği Bütünsel Diş Hekimliği’nin beslenme ile ilgili alanına girer. Florür ve civa gibi ağız sağlığına zararlı toksinler ve çevresel faktörler yine bu kapsamda ele alınır. Estetik diş hekimliğinde doğal ve biyouyumlu malzemelerin kullanımına dikkat edilmesi gerekir. Hastaların genel sağlık durumlarına ve bireysel ihtiyaçlarına dayalı bireyselleştirilmiş tedavi planları veya geleneksel/alternatif tedavi seçeneklerini dikkate alan holistik tedavi yaklaşımları da Bütünsel Diş Hekimliği’nin önemini ortaya koyar.