Evet, itiraf edelim ki “ara verelim” cümlesi ilk bakışta korkutucu geliyor olabilir. Bu sözü duyduğunuzda aklınıza Friends‘teki Ross ve Rachel‘ı ve ayrı zaman geçirmeye karar verdikten sonra bir daha asla birlikte olmamaları geliyor olabilir. Ancak unutmamamız gereken şey, bu ayrılığın nedeninin ara vermeleri olmayışı. Ross ve Racheal’ın ilişkilerinin sonlanmasının nedeni, bu süreçte ayrı kalmanın nasıl olacağı konusunda hem fikir olmamalarıydı. Yani her ara verme ayrılıkla sonuçlanacak diye bir şey yok. Sevgilinizden geçici olarak bir adım geri çekilmeyi düşünüyorsanız bu sürecin; sizin, sevgilinizin ve ilişkiniz için ne anlama geldiğini anlamanız çok önemli.
İçindekiler
Önce tanımdan başlayalım; “Ara vermek” nedir?
En temel anlamda, ara vermek, sizin ve eşinizin resmi olarak ayrılmadığı, ancak birbirinize ve ilişkinize biraz zaman ayırmaya karar verdiğiniz anlamına gelir.
Partneriniz ara vermek istediğinde hemen ilişkinizin bitmediğini akılda tutmanız gerekir. Ara vermek aslında, birbirinizden uzak geçen zamanı ilişkiniz üzerinde düşünmek, birbirinize karşı duygularınızı yeniden değerlendirmek ve gelecekte birlikte olup olmayacağına karar vermek için bir fırsat olarak kullanmasını sağlar.
Çiftler hangi durumlarda ara vermeli?
Pek çok çift, ilişkide bazı zorluklarla ve/veya şüphelerle karşılaştıkları için ara vermeye karar verir; ancak henüz ayrılmak veya ilişkiden vazgeçmek istemezler. Bazı durumlarda partnerler birbirlerini gerçekten önemseyebilirler ancak sürekli kavga ederler. Başka bir durumda, partnerler arasında çekim vardır ancak ilişkide toksiklik yoğunlaşmıştır, her şey büyük kaos ile sonuçlanıyordur. Veya partnerlerden biri sevgilisine karşı uzun vadeli duygularından emin olmayabilir, ancak yine de birlikte bir gelecek olabileceğinden umutludur. Bu gibi durumlarda ara vermek, partnerleri kendileri ve sevgilileri için bir bütün olarak ilişki için neyin en iyi olduğunu belirlemelerini ve yeniden değerlendirmeleri için ihtiyaç duydukları alanı sağlar.
Çiftler hangi durumlarda ara vermemeli?
Tabii ki kesin konuşmak mümkün değil, ancak henüz ilişkiniz yeniyse ve birbirinizi henüz tam olarak tanımıyorsanız ilişkinizin oturma sürecinde ara vermeniz pek doğru olmayabilir. Partnerinizle birbirinizi tanırken tartışmalar yaşamınız oldukça doğal. Bunun sonucunda ara vermek ilişkiniz için çözüm olmayacaktır. Bunun yerine partnerinizi tanımak için, hangi olaya nasıl tepki vereceğini ölçmek için kendinize zaman verin. Ayrıca uzun bir ilişkiniz de olsa sürekli olarak ara veriyorsanız bu da sağlıklı bir yol olmayabilir. Her sorunda veya kavgada ara vermek veya ayrılıp geri başmak ilişkiye olan güveni ve saygıyı zedeleyecektir. Bunun yerine gerçekten çözülemeyen birkaç sorun biriktiğinde, partnerinizle beraber kendinizi çıkmazda hissettiğinizde veya birbirinize çok bağlı olduğunuz halde sürekli olarak kavga ettiğiniz bir dönemde ara vermek ilişkinize uygun koşullar sağlandığında daha iyi gelebilir. Fakat kendi düşüncemiz; büyüyü bozar demek yanlış olsa da çözülecek bir sorunun içindeyseniz ilk yol olarak ara vermeyi düşünmemeniz yönündedir.
İlişkinizde ara vermenin avantajları
İlişkinize ara vermenin pek çok farklı faydası vardır ve mantığa aykırı görünse de ara vermek aslında bağınızı güçlendirmenin ve sizi ve eşinizi daha da yakınlaştırmanın bir yolu olabilir. İlk olarak, ilişkinize dair yeni bir bakış açısı edinmenize ve kendi isteklerinizi, ihtiyaçlarınızı ve arzularınızı yeniden gözden geçirmenize olanak sağlayabilir. Ayrıca, eşinizin yaşamınızdaki rolünü ve varlığının sizi ve esenliğinizi nasıl etkilediğini daha iyi takdir etmenize ve anlamanıza yardımcı olabilir. Ve bu yenilenmiş bakış açısıyla, ara verdikten sonra ilişkinize geri dönebilir ve ileride ne yapmak istediğinize ve bir çift olarak birlikte ne üzerinde çalışabileceğinize karar verebilirsiniz.
İlişkinizde ara vermenin dezavantajları
Ara vermenin farklı dezavantajlarına daha yakından bakıldığında, en büyük dezavantajlardan biri, bunun yaklaşan bir ayrılığı ertelemenin bir yolu olarak hareket edilmesidir. Ve bir ara vererek, hem ilişkinizin kaçınılmaz olarak sona ermesini geciktiriyorsunuz hem de onunla ilişkili her türlü acıyı, üzüntüyü ve/veya suçluluğu uzatıyorsunuz. Ayrıca ayrı kaldığınız sürede, partnerinizin nerede olduğunu bilmeyerek ve ilişkiniz için ne karara varacağını düşünerek yaşadığınız endişe, hayatınızın merkezine yerleşip odak noktanız haline geliyor. Ama unutmamak gerekir ki ilişkinizin daha kötü bir hale bürünmemesi ve iyice toksikleşmemesi için birbirinize bu süreyi vermeniz bazı durumlarda en iyi çözüm olabilir.
Ara vermeniz ilişkiniz için doğru mu?
Bu sürecin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için aranın ne kadar süreceği ile ilgili belirli bir zaman dilimini ortaklaşa belirlemenizi tavsiye ederiz. Araya bir hafta sürmesini isteyerek girerseniz, ancak partneriniz bunun en az bir ay süreceğine inanıyorsa bu uyumsuzluk muhtemelen ileride sorunlar yaratacaktır.
Ardından, bu süreçte neyin kabul edilebilir bir davranış olduğu (ve neyin olmadığı) konusunda anlaşmanız gerekir. Örneğin, birbirinizden ayrıyken ikinizin de başkalarıyla çıkmasında veya flörtleşmesinde bir sakınca var mı? Tüm bunları netleştirmenizi öneririz. Son olarak; siz ve eşiniz, aranın ardındaki nedenler ve bundan ne elde etmeyi umduğunuz konusunda aynı tarafta olmalısınız. Bu şekilde hem kendinizi bulmanızı hem de ileriye dönük bir çift olarak gerçekten ne istediğinizi bulmanızı sağlayan başarılı bir ara verme olasılığınız daha yüksektir.