Yeni mezun sanatçı adaylarını profesyonel hayata geçişlerinde destekleyen BASE, dördüncü yılında gündemin nabzını tutarak sanatseverleri “Uzak Yakın” temasıyla buluşturuyor. 20-25 Kasım 2020 tarihlerinde Tophane-i Amire’de kapılarını açacak olan sergi, bu yıl 22 şehir, 32 üniversiteden 102 sanatçının katılımıyla gerçekleşiyor.
20-25 Kasım tarihleri arasında Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nde kapılarını sanatseverlere açacak olan ‘çok sesli’ ve ‘dinamik’ sanat platformu BASE, Türkiye’nin geleceğine ışık tutan yeni mezun genç sanatçı adaylarının eserlerini aynı çatı altında buluşturmaya devam ediyor. 2020 seçkisi için 76 üniversiteden 1194 başvuru alan BASE’te seçici kurul değerlendirmesiyle toplamda 22 şehir, 32 üniversiteden 102 sanatçı yer alacak. BASE, resim, video, heykel, yerleştirme, fotoğraf, seramik, cam ve grafik tasarım gibi pek çok farklı sanat dalından 117 yaratıcı üretimi sanatseverlerle aynı mekanda buluşturacak. BASE 2020, tüm hijyen ve güvenlik önlemlerinin ışığında “Uzak Yakın” temasıyla ziyaretçileri ağırlayacak.
“BASE 2020” Online Platforma Taşınıyor…
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi paydaşlığı ve Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi ev sahipliğinde, Kale Grubu ve TEB Özel Bankacılık eş sponsorluğunda ve Digilogue’un dijital sanat partnerliğinde gerçekleşecek olan BASE 2020 bu yıl sergiyi online ziyaret etmek isteyenler için ‘www.base.ist’ adresinden de gezebilme imkanı sunuyor. Güzel Sanatlar Fakülteleri’nden yeni mezun genç sanatçı adaylarının farklı bakış açılarıyla ürettiği eserleri hem fiziksel hem de sanal alanda sanatseverlerle buluşturacak olan BASE, sanat dünyasının değerli isimlerini ağırlayacak olan ‘’BASE Talks’’ programını da bu yıl ilk defa online platforma taşıyor, dileyen herkese diledikleri yerden ilham verici konuşmaları dinleme fırsatı sağlıyor.
“Türkiye’de sanatın geleceği de yeni neslin yüreklendirilmesi, desteklenmesi, doğru yönlendirilmesi ve bir arada olmalarıyla mümkün olabilecek”
Sağlıklı bir sanat döngüsü için bugüne kadar kariyerleri için çok çabalamış, Türkiye ve dünyadaki sanat kurumları tarafından tanınmış sanatçılarımızdan sonra gelecek olan “yeni nesil dalga” sanatçıların gelişiminin önemini vurgulayan BASE kurucu ortakları: “Türkiye’de sanat eğitimi alma cesaretinde bulunan binlerce yetenekli genç, hayal etmeye ve yaratmaya devam edebilmek için bir ışığa ihtiyaç duyuyor. Türkiye’de sanatın geleceği de yeni neslin yüreklendirilmesi, desteklenmesi, doğru yönlendirilmesi ve bir arada olmalarıyla mümkün olabilecek. BASE olarak onlara sanat hayatlarına ilk adımı atarken ışık tutabilme hayaliyle yola çıktık ve geçtiğimiz üç yılımızda bu yolda önemli bir adım attığımızı gördük. Her yıl, Türkiye’nin dört bir yanında doğup büyümüş, eğitimleri için farklı şehirlerde Güzel Sanatlar eğitimi almış, birbirinden farklı ilham kaynakları ve hikayeleri olan yüzden fazla genç sanatçının üretimini bir arada görebilme şansını yakalıyoruz. Kullandıkları farklı teknik ve üretim pratikleri izleyiciler için heyecan verici bir sergi deneyimi ortaya çıkıyor. BASE yeni mezun sanatçılara ciddi bir görünürlük sağlıyor. Galeriler, sanat kurumları ve büyük ilham aldıkları önemli sanatçılarla tanışma fırsatı yakalıyorlar. Bununla birlikte, genç sanatçıları, kendileriyle aynı yollardan geçmiş, farklı branşlardan çeşitli isimlerle bir araya getirmenin hem gençler hem de tecrübeli sanatçılar açısından ufuk açıcı bir deneyim olduğunu geçtiğimiz yıllarda BASE Talks ile gözlemledik ve platformumuzun vazgeçilmez bir parçası oldu. Yeni mezun, genç sanatçı adaylarının yaratma cesareti, sınırsız hayal gücü ve farklı teknikleri denemekteki özgürlüğü işlerine de yansıyor ve bu hem sanatseverler hem de koleksiyonerler için çok heyecan verici bir keşif sürecine dönüşüyor. Keşif süreçlerinde onların yanlarında olup sanat yollarının bir parçası olmak bizim için çok kıymetli. Bu yıl BASE Talks’u ilk kez çevrimiçi gerçekleştirmenin heyecanını da yaşıyoruz. Bütün söyleşiler dijitalden canlı olarak gerçekleşecek. Bunun bir avantajı yurtdışında yaşayan konuşmacıları da izleyicilerle buluşturabileceğiz. Bu yıl konuşmacılar arasında bizi çok heyecanlandıran sanatçılar var. Bu sayede, fiziksel olarak bir araya gelmenin mümkün olmadığı isimlerin de deneyimlerini dinleme fırsatı bulacağız, bir nevi seçkimizin ‘Uzak Yakın’ temasını BASE 2020’nin her alanında hayata geçirmiş oluyoruz. “ diyor.
BASE 2020 kapsamında konuklar, özel bir projeyi de deneyimleme şansı yakalıyor. Siesta ve BASE işbirliği ile hazırlanan ve 4 yıldır gerçekleşen ‘Siesta/BASE Art Project’ kapsamında, geçmiş yıllarda BASE’e katılmış 10 sanatçı Siesta sandalyelerini birer sanat serine dönüştürüyor ve BASE’deki yerlerini bu yılın sanatçılarına bırakıyor.
Ziyaretler Online Kayıt Yöntemiyle…
İlbak Holding’in iletişim, Arçelik’in teknoloji, Siesta’nın mobilya, Doğuş Grubu’nun kültür-sanat alanındaki sosyal sorumluluk platformlarından Sanata Bi Yer’in destek sponsorluğunda gerçekleşen BASE 2020, 20-25 Kasım tarihleri arasında ücretsiz olarak ziyarete açık olacak. Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüs önlemleri kapsamında sanatseverlere güvenli koşullarda sergiyi gezme olanağı sağlanabilmesi adına sergi süresi boyunca sınırlı sayıda ziyaretçi kabul edileceğinden www.base.ist sitesi üzerinden ziyaret günü ve saat aralıklarının incelenerek önceden kayıt olunması zorunludur.