1. Stres Günlüğü Tutun
Ne zaman gergin olduğunuzu bilirsiniz. Ancak ne kadar süre takılıp kaldığınızı zamanla unutursunuz. Uzmanlar sinir dengenizin değişimlerinin izini sürmenizi istiyor. Her gün kendinize 1’den 10’a kadar not verin. Eğer iki gün üst üste beş veya üzerinde puanlamışsanız, bazı rahatlama taktikleri deneyebilirsiniz.
2. Kendinizi Gösterin
Zihinsel, fiziksel veya psikolojik zorluklar iyi tür strese neden olur. O yüzden kendinizi her zaman yapmak istediğiniz ama korkup da yapamadığınız bir işe yönlendirin. Dağa tırmanmak, lisan dersleri almak veya sevdiğiniz bir barda şarkı söylemek gibi işlere girişebilirsiniz. Ancak yaptığınız aktivite zamanla rutine dönüşüp, üzerinizdeki gerçek etkisini kaybetmeye başlarsa, başka işlere geçebilirsiniz.
3. Yeteneklerinize Odaklanın
Gergin olduğunuz zamanları düşündüğünüzde bazı haftaların gerçekten sıra dışı geçtiğini görürsünüz. Bu konuda yapacak hiçbir şeyiniz yoktur. Mandel, uzun süreli stresi faydalı olana çevirmeniz için sadece yapılacaklar listesi hazırlamanın yeterli olmadığını, aynı zamanda “ne yaptım” listesini de hazırlamanız gerektiğini belirtiyor. O gün ne başardığınızı görmek, beyninize artık rahatlaması gerektiği sinyallerini gönderir. Böylece içinizdeki dengeyi daha kolay sağlayabilirsiniz.
4. Güvenli Alanınızdan Dışarı Çıkın
İyi stres, pek çok şaşırtıcı yoldan karşımıza çıkar. (Mesela saunaya gitmek veya normalde pek yemediğiniz baharatlı yiyecekler yemek etkili olur.) Bedeniniz ne zaman bir zorluk yaşarsa, kendi onarım sistemini devreye sokar.
5. Biraz Terleyin
Egzersiz, strese girmişsiniz kadar sağlıklı bir etki yaratır. (Fazla sıkıntıyı da dindirir.) Zorlu bir çalışma, serbest radikallerin ve diğer kötü kimyasalların salınmasını sağlar. Ancak bu geçicidir. Siz koşu bandından indiğiniz anda vücudunuz hasarı telafi etmek için harekete geçer.