Moda hızla başımızı döndüre dursun klasik zevk , lüksün vazgeçilmez değerlerinden biri olmanın hükmünü sürüyor.. Klasik filmler; kalsik otomobiller ve günümüze kadar etkisini sürdürmüş tasarımcılara ilham vermeye devam edejn ikonik elbiseler … Oscar ödül töreni-Sevgililer Günü’nü saymazsak- Şubat ayının tüm dünyada ortak algıda ki tek heyecanı belki de. Sinemaseverlerin hafızalarında varlığını sürdüren 10 filmi zenginleştiren ikonik elbiseleri ile birlikte derledik sizin için..
1-Gone with the Wind
Vivien Leigh tarafından giyilen elbise, açık arttırmada $55,000 a satıldı.
Siyah beyaz olmasına rağmen, 1939 yapımı bu film kullanılan balo kıyafetleriyle izleyenleri 19. Yüzyıl Güney Amerika’sına alıp götürdü. Kostümler, filmin destansılığını layıktı.İkonik kıyafetler arasında çember etekler, boneler ve korseler vardı. Yıldız Vivien Leigh unutulmaz bir yeşil ‘’perde elbise’’ ve birde filmin en dokunaklı sahnelerinden birinde giydiği kırmızı elbise filmi unutulmazlara taşıyan en güçlü unsurlardı.
2-Cleopatra
Dünya sinema tarihinin en yüksek bütçeli filmlerinden biri olarak gösterilen 1963 yapımı film Elizabeth Taylor’un devleştiği sahnelerle doluydu. Film 300 milyon dolar a mal oldu ve sadece Elizabeth Taylor ın kostümleri 1.4 milyon dolara mal oldu. Liz filmde metalik kumaşlar, pelerinler, baş süsleri, takılar ve para dan oluşun 65 farklı kostum giydi. Kraliçeye yakışır şekilde, kıyafetlerinin bağzıları 24k altından yapıldı . Filmin kostüm tasarımcıları Renie Conley, Vittorio Nino Novarese ve Irene Sharaff ın eforları onlarda Akademi ödülü kazandırdı.
3- My Fair Lady
20. yüzyılın en büyük stil ikonlarından biri olan Audrey Hepburnün rol aldığı ve unutulmaz parçalar giydiği 1964 yapımı film “kül kedisi” masalının dönemsel bir yorumu gibiydi., Filmde ki en ikonik kostümlerden birisi Ascot elbise,üzerine siyah kadife kurdele dikili, beyaz dantel elbise, ve elbiseyi tamamlayan siyah ve beyaz deve kusu tüylerinden olusan sapka.Bu görüntü ünlü kostum tasarimcisi Cecil Beaton tarafından yaratıldı. Tasarimci bu kostümle en iyi kostüm tasarimi Oscarini kazandi. 2011 de Ascot elbise açik arttirmada $4.5 million dolara satıldı.
4-Evita
Dünyanın en ünlü ikonlarından Madonna’nın, tarihin en ünlü stil ikonlarından birini oynadığı filmde moda ciddi bir rol oynadı. Madonna bu tek bir filmde 85 kostum değiştirerek Guiness Rekorlar Kitabına girmeye hak kazandı. Filmdeki en ikonik kostümler gerçekte Evitanında giydiği vizon kürkü, tango sahnesinde giyilen elbise, ve narin ipek elbiseler. 2011 senesinde filmde Madonna tarafından giyilen siyah balo elbisesi $22,000’a satılmıştır.
5-Titanic
Müzikleri, Geminin önünde ki sarılma sahnesi ile aklımıza kazınan film 18 trilyon dolar hasılatla, dünya çapında tüm zamanların en iyi hasılat yapan filmi. $200 million a mal oldu.
film tüm zamanların ve dünyanın lüks gemisinin, lüks kostümler giyen bayanlar olduğu birinci sınıf kabinde çekilmiş olsada;filmde en çok hafızalarda kalan parça Rose’un (Kate Winslet) giydiği mavi elmas kalp gerdanlıktı. Gerdanlık gerçek elmas veya safir değildi. Beyaz altın montürlü kübik zirkondu ve fiyatı $10,000. Kostümler tamamen zamana uygundu ve hazırlaması kostum departmanının tam bir senesini aldı.
6-Moulin Rouge
Tüyler ve parıltılı kumaş ve aksesuarlar dönemim heyecanını neiesini anlatır gibiydi. Moulin Rouge gece klübü altın çağını yaşarken, Baz Lurhmann ın filmi gösterişli kostümleri, sanatsal detayları ile dönemin coşkusunu,enerjisini ve heyecanını seyirciye yaşatarak unutulmazlar arasında ki yerini aldı. Baştan çıkartıcı siyahtan, eğlenceli pembe tüylere, ana karakter Satine’in (Nicole Kidman) aşık olduğu sahnede giydiği dramatik kırmızı elbiseye; kıyafetler senaryoyu hafızalara kazıdı. Bu kırmızı elbise günümüzde hala farklı tasarımcılar tarafından yorumlanarak en çok satanlar listesinde yer alıyor.
7.Marie Antoinette (2006)
Kriten Dunst 60 farklı kıyafet giydi.
Tasarımcı Milena Canonero Marie Antoinette üzerinde yaptığı çalışmalar ile 18. Yüzyıl Fransız aristokrasisinin görkemini yeniden hayata getirdi. Pastel renkler, zengin brokarlar, kusursuz detaylar, 1700 lerin Versailles ının hayata geri getirmekte yardımcı oldular. Film boyunca Fransa kraliçesi’nin (Kristen Dust) giydiği kıyafetler Rokoko dönemine ve Versailles in abartılı atmosferine uyarlanmış. Kristen Dust filmde 60 farklı kıyafet giydi, ve zamanın ikonik kraliçenin kullandığı olağandan uzun birkaç peruk taktı. Bazen Versailles in katı atmosferini yansıtan çılgın kostümler, pastel renklerinde ki ayakkabılar ve şeker renklerindeki takılar kullanıldı, filmin daha pastoral olan sahnelerinde, Marie Antoinette ülkesinden kaçışında elbiselere aydınlık kazandırıldı. Marie Antoinette in bütçesi 40 milyon dolar.
8.The Great Gatsby (2013)
Filmin bütçesi 100 milyon dolar.
Bu büyüleyici film kesinlikle 20’lerin heyecan verici modasını üstlendi. Filmin kostüm tasarımıcısı, Catherine Martin, anıtsal bir görev üstlendi: Gatsby nin ev sahipliği yaptığı (Leonardo DiCaprio) 1920 lerde ki New York un yansıtıldığı partilerde, 300 tane figürana birbirinden eşsiz kostümler hazırladı. O zamanların büyüsünden esinlenerek, Brooks Brothers erkek takımlarını sağlayan oldu ve Prada kadın kostümlerine yardımcı oldu. Tiffany & Co. Yıldızlara gerekli olan bütün önemli mücevherleri sağladı: Mecevheratçı tarafından sağlanan kişi takıların güvenliğini sağladı. Şık kokteyl elbiseleri, işlemeli kıyafetler, metal kumaşlar ve kürklere rağmen filmde ki en pahalı kostüm Carey Mulligan tarafından giyilen saten pijamaydı. Genel olarak, kostümler 1920 lerin New York sosyetesinin dizaynına olduğu kadar fresh ve heyecan vericiydi. Filmin toplam bütçesi 100 milyon dolar.
9.Anna Karenina (2012):
Filmin bütçesi 31 milyon dolar.
Tolstoyun klasik romanından adapte edilmiş zevkli pahalı kostümler dönemi tamamen kopyalamak yerine, Rus İmpartorluğunun ruhunu kucakladı. Kostum tasarımcısı Jaqueline Durran 19. Yüzyıl kostümlerine yeniden hayat vermeye çalışmadığına, aksine Diorun 1950 lerde starlar için oluşturduğu görüntülerden esinlendiğine değindi. Anna Karenina’nın (Kiera Knightley) duygusal hikayesini desteklemek için kıyafetlerde detaylardan daha çok karanlık ve görkemli şekillere odaklanıldı. Her ne kadar büyüleyici elbiseler pahalı görünsede film için dar bir bütçe $31 million harcandı.
10. Coco Before Chanel (2009):
Filmin bütçesi 26 milyon dolar.
Bu biyografik Fransız filmi Audrey Tatou nun canlandırdığı, ikonik tasarımcı Coco’nun erken yaşamı ile ilgili; kostümlerde genç ve mücadeleci terzilik zamanlarında Coco nun giyebileceği tarza odaklanılmış. Film ilerledikçe, Chanel’in imza stilinin nasıl oluştuğuna dair ipuçları verilir. Parçaların filmin kostum tasarımcısı Catherine Leterrier tarfından akıllıca kullanılmış; bir sahnede çizgili balıkçı tshirtünün Coco tarafından şıklaştırılması, Coconun ilhamını nerelerden aldığına dair ipuçları verir. Belki de filmdeki en unutulmaz kıyafetlerden biri, salondaki diğer kadınlar fırfırlı, modası geçmiş, pastel tonlarında elbise giyerken, genç Coco nun giydiği basit, şık ve kusursuz kesilmiş balo elbisesidir. Bu elbise Coco nun ne kadar devrimci ve açık görüşe sahip olduğunun göstergesidir. Bu filmin bütçesi yaklaşık $26 milliondur.
YAZAN: Yelda İpekli