Sizin için tamamen yanlış olsalar bile
Değer verdiğiniz bir ilişkiden uzaklaşmak her zaman zor olacaktır. Hatta bu sizin kararınız olmadığında ayrılmak çok daha zor olabilir. Bazen insanlar, partnerlerinin ilişkilerinde mutsuz olduğundan habersizken, diğer tarafta, işler kırılma noktasına gelmeden önce uzun süre yüzeyin altında fokurdayan gerilimler vardır.
Dediğimiz gibi, bir ilişkiden çıkmak zordur. Tabii bazı faktörler bunu daha da zorlaştırır. Eski gerilimler, taciz edici ve toksik davranışlar uzun vadeli mutsuzluğa, kırıcı ayrılıklara neden olabilir. Ayrılıklar yetişkin hayatınızda olabilecek en travmatik şeylerden biridir -ancak yine de yeni ilişkilere bayılıyoruz-.
Her şeyden önce şunu belirtmek isteriz ki, “yanlış giden ne?” den “hepsi benim hatam” a geçiş çok hızlı ve sancılı bir süreçtir. Özellikle eski sevgilinize hala aşıksanız bu yaptığınız değerlendirmenin objektif olmadığını hatırlatalım.
İşte ilişki sizin için tamamen yanlış olsa bile neden aklınızdan çıkaramadığınızın nedenleri!
İçindekiler
- 1 Yalnızsınız ve kendi başınıza olmaya alışık değilsiniz
- 2 Sosyal medyasını hala stalklamanız
- 3 Kendinize olan güveninizi kaybettiniz
- 4 Eski sevgilinizi kurtarabileceğinizi düşünmeniz
- 5 Öngörülemezlik sizi heyecanlandırıyor
- 6 Aklınıza sadece geçirdiğiniz güzel zamanlar geliyor
- 7 Koyvermeyi henüz öğrenemediniz
- 8 Yalnız kalmaktan korkuyorsunuz
- 9 Olanlar üzerine düşünmeden edemiyorsunuz
- 10 Onunla konuşmayı henüz bırakmadınız
Yalnızsınız ve kendi başınıza olmaya alışık değilsiniz
Eskide kalan bir ilişkiyi bırakamamanızın en büyük nedenlerinden biri şu anda yalnız olmanızdır. Size hemen başka bir sevgili yapın demiyoruz hatta tam aksine kendinize dönün diyoruz. Senin için doğru olmayan birisine üzülmek yerine kendinize odaklanın. Eskiden yaptığınız hobilere geri dönebilirsiniz veya uzun süredir aklınızda olan bir hobi edinebilirsiniz. Sizi mutlu eden bir şeyle kendinizi şımartabilirsiniz – belki iyi bir masaj- veya uzun süredir görmediğiniz bir arkadaşınızla görüşebilirsiniz.
Size iyi gelmeyen bir ilişkide olmaktansa bekar kalmak daha iyidir.
Sosyal medyasını hala stalklamanız
Biliyoruz ki, ayrıldığınız an sosyal medyasına bakmayı bıraktığınız an olmuyor. Aklınızda bulunsun, kesin kural: pasif bir şekilde ona yakın olmaya çalışmamalısınız. Sosyal medya ağlarından, aynı sohbet gruplarından çıkmalısınız. Aktif bağlantıyı kesmiş olmanız sadece başlangıç sayılır. Bu yüzden pasif bağlantıyı kesmeniz aklınızdan çıkarmanız için bir gereklilik diyebiliriz.
Aklınızdan geçeni duyar gibiyiz, hayır eski sevgilinizle arkadaş olamazsınız. Yani en azından hemen olamazsınız. Zaman ilerledikçe, duygularınız tam anlamıyla bittiğinde – belki bundan yıllar sonra – belki samimi bile olabilirsiniz ancak hemen olamazsınız. Bu yüzden eğer ileride arkadaş olabileceksiniz olursunuz, ama şuanda onun hayatında olmaya çalışmamalısınız.
Unutmayın, aklınızdan çıkaramadığınız eski sevgilinizle kurduğunuz herhangi bir iletişim, geçmişin anılarını ve hatta geleceğin hayallerini tetikleyecektir. Devam etmeye odaklanmalısınız.
Kendinize olan güveninizi kaybettiniz
Sağlıklı olmayan bir ilişkiden çıktıysanız, birlikteyken kendinize olan güveniniz sarsılmış olabilir. Yanlış ilişkilerde olan en büyük sorun, partneriniz sizi küçük düşürmesi ve başka bir anda sizin harika bir insan olduğunuzu söylemesidir. Bu yüzden sevgilinizden iltifat almadan kendinizi iyi hissetmeniz güçleşir. Size kendinizi kötü hissettirdikten onun onayını almak size kendinizi daha özel hissettirir. Aslında sevgilinizden ayrıldığınızda özlediğiniz bir diğer şeyde budur, onaylanma ihtiyacı. Öncelikle onaylanma arzusunu kendi kendinize yeterek karşılamalısınız, bir başkasına ihtiyaç duymadan.
Bu tür toxic bir ilişki bittiğinde eski sevgiliniz yokluğu ile uğraşmanızın yanında özgüven ve güven sorunlarıyla da başa çıkmanız gerekiyor.
Eski sevgilinizi kurtarabileceğinizi düşünmeniz
Özellikle empatsanız sevgilinizin sizin yardımınızdan fayda göreceğine inandığınızda ilişkinizi bırakmak sizin için daha zor olur.
Birini düzeltemezsiniz ve bu değişikliğin onlardan gelmesi gerekir. Tabii bu gerçeği kabul etmek zor olabilir. Toksik bir ilişkiye dönüp baktığınızda, eski sevgilinizi fail yerine kurban olarak görebilirsiniz, özellikle de zor bir yetiştirilme tarzına sahipse veya psikolojisi bozuksa.
Bazı durumlarda bu, partnerinizi “kurtaramadığınız” için suçluluk duygusu hissetmenizi yol açabilir ve bu da iyileşme sürecini daha da karmaşık hale getirebilir.
Öngörülemezlik sizi heyecanlandırıyor
Toksik ilişkiler bağımlılık gibidir. Genellikle çok fazla dram ve belirsizlikle uğraşılır.
Toksik ilişki içindeyken ilişkinizin mükemmel ve çok heyecanlı olduğunu düşünürsünüz. İlişki içindeyken yükselmeleriniz partneriniz kendini çekince şiddetli bir şekilde düşmenize neden olur. “ Roller coaster etkisi” tam olarak burada gerçekleşir. Ayrıldıktan sonra bu öngörülemezliği arzulamanız, bu hissi özlemeniz normaldir. Ve ilişki içindeyken roller coaster etkisine kapıldığınız için ilişkinin olmaması gerektiğini kabul edememiş olabilirsiniz.
Duygusal olarak bu hissi özleminizi anlıyoruz. Ancak içinde bulunduğunuz bu toksik ilişki uzun vadede hiçbir heyecan hissettirmeden size sadece yorgunluk ve hayal kırıklığı verecek.
Aklınıza sadece geçirdiğiniz güzel zamanlar geliyor
Ayrıldığınız zaman aklınıza ilk gelen anılarınız geçirdiğiniz güzel günlerdir. İlişkiden çıktığınız depresif dönemde pembe gözlüklerle eski ilişkinize bakmak istersiniz. Geriye dönüp baktığınızda – ve objektif olarak değerlendirdiğinizde- ayrılmanızın bir nedeni olduğunu fark etmelisiniz. Birlikteyken güzel vakitler de geçirdiğinizi biliyoruz ancak ilişkinizdeki eksilerin artılarından fazla olduğunu kabul etmelisiniz.
Koyvermeyi henüz öğrenemediniz
Toksik bir ilişkiden kendinizi kurtarmanız için atmanız gereken en önemli adım bırakmayı öğrenmektir. İlk başta zor olsa da, herkesin hata yapabileceğini kabul etmelisiniz. Eski partnerinizi affetmeyi ve artık “boş vermeyi” öğrenmelisiniz. Onu ve yaptığı eylemlerini bağışlayarak, ona göz yummuş olmuyorsunuz. Sadece artık onlara karşı herhangi bir olumsuz duygu beslemeyerek tam anlamıyla yok sayıyorsunuz .Hiçbir duygu hissetmeyerek, özellikle eski sevgilinize karşı nefret duygusunu beslemeyerek ona karşı tüm hislerinizi bitirmelisiniz.
Yalnız kalmaktan korkuyorsunuz
Pek çok insan yalnız kalmaktan korkar, bu durum da eski ilişkinize olan bağlılığınızı daha güçlü kılar. İlişkiniz yokken kendinizi yalnız hissediyor olabilirsiniz, bu çok normal. Bu yüzden arkadaşlığa daha çok önem vermelisiniz, onlarla vakit geçirerek dostluğunuzu pekiştirmenizi öneririz.
Olanlar üzerine düşünmeden edemiyorsunuz
Bazen geçmişi, kafanızda tekrar edersiniz ve yaşadığınız olayları devamlı olarak düşünürsünüz. Bu durumda duruma odaklanmak yerine duygular odaklanmayı denemelisiniz. Kendinizi anlamaya çalışmalı ve kendinize karşı şefkatli olmalısınız. “Neden bu duyguyu hissediyorum?” diye kendinize sormalı ve sadece duygulara odaklanmayı öğrenmelisiniz.
Onunla konuşmayı henüz bırakmadınız
Eski sevgilinizle hala iletişim halinde olduğunuz için hayatınıza devam etmekte zorlanıyor olabilirsiniz. Eğer aynı çalışma ortamındaysanız veya aynı arkadaş durumundaysanız eski sevgilinizle tüm bağlantınızı birden kesmek zor olacaktır kabul ediyoruz, ancak sınır koymalısınız.
Özetle, sevdiğiniz ama size iyi gelmeyen bir sevgilinizden ayrılmanız ruh sağlığınız için önemlidir. Bu bir süreç ve hissettiğiniz o boşluk hissi geçici, bundan emin olabilirsiniz. Yapmanız gereken, her geçen gün daha iyiye gideceğinizi kendinize hatırlatmak. Yaşanılan her şey çok kıymetli kabul ediyoruz ancak siz daha kıymetlisiniz.