Sinema & TV

Mutlaka İzlemeniz Gereken 5 Çevre Belgeseli

Yaşadığımız yüzyılda aslında yapabileceğimiz en kolay ve en önemli şey bilinçli bir birey olmak. “Nasıl nefes alıyorum, nerede yaşıyorum, aldığım nefesi kimlerle paylaşıyorum, sürekliliğini sağlayabilmek adına bana düşenleri yapabiliyor muyum, çevremdeki kişiler bu konuda yeterince bilinçli mi” gibi kendimize sormamız gereken daha o kadar çok soru var ki!

Üstelik yaşadığımız koşullarda çevre bilinci edinmek oldukça kolay. İnternetin sonsuz imkanları sayesinde global tüm haberlere ve yeniliklere ulaşabiliyoruz. Özellikle söz konusu doğa ve tüketim alışkanlıklarımız olduğunda, gerçekleri önümüze seren en önemli kaynaklar ise belgeseller.

Sizi birçok konuda düşünmeye sevk edecek ve ufkunuzu genişletecek 5 çevre belgeselini listeledik. Zaman ayırıp izlemeniz ve çevrenizdekilere de önermeniz, sosyal sorumluluk adına yapabileceğiniz ufacık bir adım gibi görünse de, etkisinin görünenden çok daha fazla olacağına emin olabilirsiniz.

Seaspiracy (2021)

İnsanların deniz canlılarına verdiği zarara dair çarpıcı bir belgesel izlemek istiyorsanız Ali Tabrizi’nin son dönemin büyük ses getiren Seaspiracy belgeseline göz atmalısınız. Tabrizi, denizlerdeki canlı türlerine verdiğimiz dolaylı/ dolaysız zararı belgelemek için yola çıkarken kaygı verici bir küresel yozlaşmayı da ortaya çıkarıyor. Balıkçılığın ardındaki gerçekler ise tüketimi sorgulamaya itiyor.

ÇEVRE BELGESELLERİ

A Plastic Ocean (2016)

Plastiğin çevre üzerindeki olumsuz etkilerini elbet biliyorsunuzdur. Avustralyalı gazeteci- yönetmen Craig Leeson da plastik atıkların deniz canlıları üzerindeki yıkıcı etkilerini araştırmak üzere yola çıkıyor. Kurduğu ekipte ona ünlü dalgıç Tanya Streeter’ın yanı sıra uluslararası bilim insanları ve araştırmacılar da eşlik ediyor. Ekip, dünyadaki farklı yirmi noktayı ziyaret ederek plastiğe dair çarpıcı sonuçlar ortaya koyuyor.

ÇEVREYLE İLGİLİ BELGESEL FİLMLER

Chasing Coral (2017)

Rengarenk mercanların büyüleyici görüntüsüne hayran olmamak mümkün değil. Ancak iklim krizleri ve insan kaynaklı çevre kirliliği mercan resiflerinde ağarma (beyazlaşma) denilen soruna yol açıyor. Dolayısıyla bu dönüşümle birlikte mercan resifleri yok oluyor. Chasing Coral filminde ise dalgıçlar, bilim insanları, deniz biyologları ve fotoğrafçılardan oluşan bir ekip bir araya gelerek mercan resiflerinin durumunu belgeliyor.

OKYANUSLARLA İLGİLİ ÇEVRE BELGESELLERİ

Cowspiracy: The Sustainability Secret (2014)

Yönetmen Kip Andersen ve Keegan Kuhn, hazırladıkları bu belgeselde fabrika çiftçiliğini mercek altına alıyor. Film, hayvan çiftliklerinin çevre üzerindeki etkilerini ve bu konuda çevre kuruluşlarının uyguladığı politikaları çarpıcı bir şekilde gözler önüne seriyor. Tüm bunları yaparken küresel ısınma, su tüketimi, ormansızlaşma, sürdürülebilirlik ve okyanustaki ölü bölge gibi başlıklara da değiniyor.

ÇEVRE VE DOĞA BELGESELLERİ

The Ivory Game (2016)

Yapımcıları arasında Leonardo DiCaprio’nun da yer aldığı, ödüllü yönetmen Richard Ladkani ve Kief Davidson’ın kamera arkasında olduğu belgesel film, yasa dışı fildişi ticaretinin yozlaşmış küresel boyutunu gözler önüne seriyor. Gerçekleri ortaya çıkarmak isteyen yönetmenler, 16 ay boyunca istihbarat görevlileri, kimliği gizli tutulan aktivistler ve çevrecilerle gizli bir görev yürüterek Afrika’daki yasa fildişi ticaretini sona erdirmek için mücadele ediyor.

ÇEVRE HAKKINDA BELGESELLER