100 gr toz şeker
3 adet yumurta
120 ml elma sosu*
300 gr badem unu, bir miktar da kalıba serpmek için
1 su bardağı mısır unu
1½ tatlı kaşığı kabartma tozu
1 limon kabuğu rendesi
1 portakal kabuğu rendesi
2 çorba kaşığı taze lavanta
Süsleme için kırmızı meyveler ve çırpılmış krema (istenirse) *Gurmereyon.com’da bulabilirsiniz. Alternatif Malzeme: Badem Unu
Protein bakımından zengin ve glütensiz bir malzeme olan badem unu (veya badem tozu), Hollanda’nın pek çok meşhur hamur işinde kullanılır. Her türlü yemek ve fırın ürününde de besleyici bir seçenek olarak unla değiştirilebilir. (Bademin öğütülerek toz hâline getirilmesiyle elde ediliyor.) Pastacılık malzemeleri satan dükkanlarda ve aktarlarda bulabilirsiniz. Hazırlanışı
Fırını önceden 175 dereceye ayarlayıp ısıt. 20 santimetrelik yuvarlak bir kek kalıbını tereyağıyla yağlayın ve dibine badem unu serpiştirin. Bir kenara alın.
Tereyağı ve şekeri mikserin çırpma kabına aktarın. Orta hızda, hafifçe kabarıp rengi açılıncaya kadar 2 dakika çırpın. Yumurtaları tek tek ekleyip çırpmaya devam edin. Elma sosunu ilave edin, malzemelere yedirene kadar karıştırın.
Ayrı bir kapta mısır unu, badem unu ve kabartma tozunu harmanlayın. Lavanta, limon ve portakal kabuğu rendesi ile birlikte mikser kabına ekleyin. Düşük hızda, malzemeler bütünleşinceye kadar çırpın.
Hamuru kalıba dökün. 30-40 dakika, ortasına batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin. 10 dk dinlendirin, ardından kalıbı ters çevirip keki çıkartın. Tel ızgara üzerine soğuyana kadar bekletin. Kırmızı meyveler ve isterseniz çırpılmış kremayla servis yapın.
10 kişilik 1 porsiyonda: 310 kalori, 22 gr yağ (5 gr’ı doymuş), 26 gr karbonhidrat, 100 mg sodyum, 4 gr lif, 8 gr protein