Meditasyonun nefes odaklı bir nevi derin düşünme sistemi olması, bizim için bazı nefes tekniklerini de daha anlamlı ve denemeye değer kılıyor. Tıpkı tummo nefesi gibi! Ateş nefesi olarak da bilinen tummo nefesi nedir, faydaları nelerdir, nasıl ve ne zaman yapılmalıdır gibi sorulara yanıt verdiğimiz bu yazıdan sonra bu tekniğe şans vermek isteyeceksiniz!
Fotoğraflar: @olympiagreece
Tummo nefesi nedir?
Tummo nefesi “iç ateş” anlamına geliyor ve bu eski teknik Tibet Budizmi rahiplerine dayanıyor. Ayrıca “Chandali yoga” olarak da isimlendirilen bu teknikte görselleştirmeden yararlanılıyor. Yani kısa bir tanımla tummo nefesini içinizde var olan bir ateş imgelemi olarak özetleyebiliriz. Elbette etkileri bundan çok daha fazlası!
Tummo (ateş) nefesinin yararları nelerdir?
Tummo yani ateş nefesi alıştırmasının yararlarına baktığımızda belki de en şaşırtıcı olanı vücut ısısını yükseltmeye yardımcı olması. Öyle ki Budist rahiplerin bu nefes tekniği sayesinde ortaya çıkarttıkları ısıyla, vücutlarının etrafına sarılan ıslak havluları bile kurutabildikleri söylenir!
Çakra blokajı yaşadığınızı düşünüyorsanız spiritüel uzmanlar mutlaka tummo nefesine şans vermenizi öneriyor. Çünkü ateş nefesi egzersizi ile içinizdeki ateş yani enerji, çakra aktivasyonu sağlıyor. Hangi çakranızın kapalı olduğunu merak ediyorsanız sizin için hazırladığımız bu yazıya göz atabilirsiniz.
Diğer tüm nefes egzersizleri gibi tummo nefesi de, stres yönetiminde ve odaklanma problemlerinde oldukça etkili. Tüm bu faydaların ardından ateş nefesinin nasıl uygulanacağına değinebiliriz!
Tummo (ateş) nefesi çalışması nasıl yapılır?
Tummo nefesi egzersizini uygulamadan önce, ilk seferde mükemmel sonuca ulaşamama ihtimaliniz olduğunu belirtelim. Bu çalışma, diğer alışageldik nefes egzersizlerinden biraz daha fazla aşama içerdiği için size karışık gelebilir. Bu nedenle ilk uygulamada tamamen kendinizi veremeyebilirsiniz. En iyisi zamana bırakmak olacak!
- Çalışmayı aç karnına yaptığınızdan emin olun. Çünkü bu egzersizde derin nefesler alabilmek için karnınızın rahat olması gerekiyor. Dik bir duruşla, en rahat hissettiğiniz şekilde oturun ve gözlerinizi kapatın. Çalışmanın başından sonuna dek elleriniz karnınızın üzerinde duracak. Zihninizi gevşetin; ilk etapta düşünceler doğrudan zihninize hücum edebilir, ancak onları kovmaya çalışmadan sakinleşmelerine izin verin.
- Rutin meditasyon hazırlığının ardından, imgeleme başlayabilirsiniz. Göbek deliğinizin tam çevresinde karnınızın içinde bir ateş olduğunu hayal edin. Bu hayali gözünüzün önünde canlandırın. Siz, varlığınız, bedeniniz ve karnınızın tam ortasında yanan bir ateş topu…
- Burnunuzdan derin bir nefes alın, yavaşça üst gövdenizi hareket ettirin. Sırtınızı hafif bir şekilde öne doğru bükün, ardından göğsünüzü genişletin. Vücudunuzdaki bu gezen oksijenin, karnınızın tam ortasında yanan ateşi beslediğini, daha da büyüttüğünü ve bedeninizi ısıttığını hayal edin.
- Şimdi burundan aldığınız derin nefesi vermek için, dudaklarınızı “U” harfini söylediğiniz yuvarlak biçime getirin ve derin bir şekilde ağızdan nefes verin. Elleriniz karnınızda sabit bir şekilde öne doğru eğilin, omurganızı yuvarlak bir şekle getirin. İçinizdeki ateşin tüm bedeninize yayıldığınız hissedin.
- Bu uygulamayı beş defa tekrarlayın. Beşinci yani son nefesi aldığınızda onu içinizde hissedin. Pelvik taban kaslarınızı sıkın; böylece aldığınız nefesi diyafram ve pelvik taban kasınızın arasında hapsedin. Bu nefesi tutabildiğiniz kadar tutun ve ardından kaslarınızı yavaşça gevşeterek nefesinizi verin.
Tummo (ateş) nefesi ne zaman yapılır?
Tummo (ateş) nefesi ile enerjik bir ruh haline bürünmeniz olası. Bu nedenle uyku öncesi için çok da ideal bir nefes egzersizi sayılmaz. Onun haricinde günün istediğiniz her anında, ideal olarak sabah uyandıktan sonra uygulayabilirsiniz.
Ayrıca konsantrasyon ihtiyacı gereken durumlardan önce ve elbette ısınmanız gereken soğuk koşullarda da tummo nefesine başvurabilirsiniz!
Bu yazı da ilginizi çekebilir >>> Her Derde Deva “Sa Ta Na Ma” Meditasyonu