Onları seviyoruz, koruyoruz, besliyoruz ve hayatımıza ortak ediyoruz. Peki onların sağlığı hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz?
Maalesef ki kediler hakkında pek çok doğru sanılan yanlış var.
Sırf bu yanlışlar nedeniyle dünyadaki kedilerin, yarısından fazlasının düzenli olarak sağlık kontrollerinden geçirilmediğini biliyor muydunuz? International Cat Care’in gerçekleştirdiği uluslararası araştırma, kedi sahiplerinin yüzde 40’dan fazlasının kedilerini sağlık kontrollerine götürmediğini gösteriyor. Oysa, hastalıkların erken teşhis edilebilmesi ve etkisinin azaltılması için yetişkin kedilerin yılda en az bir kere, yavru kedilerin ise çok daha sık aralıklarla veteriner hekim tarafından sağlık kontrollerinden geçirilmeleri gerekiyor.
‘Hayvanlar için daha iyi bir dünya’ misyonu kapsamında çalışmalarını sürdüren Royal Canin, 15 Ekim – 15 Kasım tarihleri arasında düzenlediği kampanyasında, İstanbul Veteriner Hekimler Odası (İVHO), Kedi Hekimliği Derneği (KHEDİ), Kedici Veteriner Hekimler Derneği (KEDVET), Klinisyen Veteriner Hekimler Derneği (KLİVET) ve Küçük Hayvan Veteriner Hekimleri Derneği (KHVHD) ile program ortaklığı gerçekleştiriyor.
Aynı zamanda kedinizi düzenli olarak veteriner kontrolüne götürmek; “Sorumlu Hayvan Sahipliği”nin ilk kurallarından biri.
İçindekiler
Sorumlu Hayvan Sahipliği Nedir?
Sorumlu bir kedi sahibi, onların sağlıklı, mutlu, sosyal ve olumlu davranışlar gösteren hayvanlar olabilmesinin sağlanması için gerekli altyapıyı oluşturur.
Aynı zamanda, kedilerin toplumda yaşayan bireylere ve diğer hayvanlara yönelik olumlu davranışlar göstermesini gözetir.
Sorumlu hayvan sahipliği anlayışı ve uygulamaları, tüm hayvan sahipleri tarafından özümsenmeli ve hayata geçirilmelidir. Sorumlu hayvan sahipliğine dair ayrıntılı rehbere buradan göz gezdirebilirsiniz.
İşte kedinizin sağlığı söz konusu olduğunda dikkat etmeniz gerekenler…
Sağlıklı görünmesine kanmayın
Kediler, bağımsız oldukları ve köpeklerden daha az sağlık kontrolüne ihtiyaç duydukları gibi bir üne sahip olsalar da köpeklerle benzer bakıma ihtiyaç duyuyorlar. İstatistiklere göre, kedi sahipleri, köpek sahiplerine oranla daha az sıklıkla veteriner hekim kliniğine götürülüyor, çünkü kedilerin genellikle köpeklerden daha sağlıklı olduğu düşünülüyor. Ayrıca, kedilerin doğaları gereği ‘gizemli canlılar’ olma özellliği, acı eşiklerinin yüksek olmasına, bu da kedilerin sağlık kontrolüne ihtiyaçları olmadığı gibi yanlış bir kanıya sahip olmamıza neden olabiliyor.
Royal Canin, “Kedinizi Veteriner Hekimine Götürün” çağrısı ile bu algıyı değiştirmeyi amaçlıyor.
“Her şeyi yiyebiliyor” deyip beslenmesini atlamayın
Kedinizin yiyebileceği ve yiyemeyeceği besinler bellidir. Ayrıca bu durum, her kedide farklılık gösterebilir. Mesela en yaygın beslenme hatalarından sütün içerisindeki laktoz kedinizin sindirim sistemini olumsuz etkileyebilir. Bir diğer örnek de kedilere çiğ balık vermek. İstatistiklere göre kedinize çok sık çiğ balık vermek B1 vitamini yıkımına neden olabilir.
Kedi sahiplerinin ihtiyaç duyabileceği her türlü bilgi ve bakım önerisini www.kedimklinikte.com websitesinde bir araya getiren Royal Canin, site üzerinden, kedi sağlığı, bakımı ve klinik ziyaretlerinde dikkat edilmesi gerekenleri hayvan sahiplerinin bilgisine sunuyor. Hayvan sahipleri aynı zamanda, kedi psikolojisi, davranışları ve hayvan beslenmesine dair doğru bilinen yanlışları da web sitesinde yer alan videolar aracılığıyla keşfedebiliyor.
Kedilerin tüy dökmesi normal midir?
Aslında kedilerin hepsinin tüy dökmediğini söylersek; bunun normal olmadığının da altını çizmiş oluruz. Mesela yoğun tüy dökülmesi, kedinizde bazı sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Sırf bu nedenle bile düzenli kontrollerin ne kadar önemli olduğunu hatırlatmak isteriz.
Royal Canin Türkiye Kurumsal İlişkiler Direktörü Çağla Çavuşoğlu, “Kedinizi Veteriner Hekimine Götürün” kampanyası kapsaında şunları söyledi: “Hayvanlar için daha iyi bir dünya sağlama amacımız kapsamında hayata geçirdiğimiz bu farkındalık kampanyası ile birlikte, kedilerin yavruluk döneminden itibaren düzenli veteriner kliniği ziyaretlerine başlamasını teşvik etmek istiyoruz. Bu düzenli kontroller sayesinde hayvan sahiplerinin kedi sağlığı, bakımı ve beslenmesine yönelik veteriner hekimlerden edineceği uzman bilgiler, kedilerimize uzun ve mutlu bir yaşam için en iyi şansı verecektir” dedi.
Sadece kızdığı zaman normalden farklı hareketler yapmaz
Kedinizin kabı dışında bir yere tuvaletini yapmasını muhtemelen size olan tepkisi olarak görüyorsunuz ancak gerçekler sandığınızdan daha farklı olabilir. Kedinizin bu hareketi, aslında bir hastalığın da göstergesi olabilir. Kediler konuşamadıklarından her hareketleri aslında size sağlık durumları hakkında anlatmaya çalıştıkları bir tüyo içeriyor olabilir. İşte bu yüzden kediler için düzenli sağlık kontrolü; kedinizin sağlıklı bir hayat geçirmesi için oldukça önemli ve kilit bir rolde.
Çavuşoğlu “Hayvanlar kendileri adına konuşamıyor, bu nedenle onların yaşam kalitesinin artırılması bizlerin sorumluluğu. Kampanyamız ile koruyucu hekimlik ve önleyici sağlık hizmetlerinin, hayvan dostlarımızın sağlığı üzerindeki önemini vurguluyoruz. Özellikle bu hareketi kediler için hayata geçiriyoruz; çünkü kediler doğaları gereği hastalık semptomlarını ya göstermiyorlar ya da hastalıkları kritik noktaya ulaştığında gösterme eğilimlerine sahipler. Sonuç olarak, hayvan sahiplerinin, semptomları keşfetmesi gecikebiliyor. Düzenli sağlık kontrolleri, bu nedenle kedi sağlığı ve refahı için oldukça kritik önemde. Düzenli sağlık kontrolleri ile hastalıklar oluşmadan önüne geçebilmeyi ve bir hastalık söz konusu ise, hastalık ilerlemeden müdahale edebilmeyi amaçlıyoruz. Bunun için de, tüm kedi sahiplerini kampanyamızda buluşturuyor; veteriner odaları, dernekleri ve ülkemizdeki veteriner hekimler ile tek ses, tek yürek olarak ‘Kedinizi Veteriner Hekimine Götürün’ çağrısında bulunuyoruz.” diyor.
‘Hayvanlar için daha iyi bir dünya’ misyonu kapsamında çalışmalarını sürdüren Royal Canin, 15 Ekim – 15 Kasım tarihleri arasında düzenlediği kampanyasında, İstanbul Veteriner Hekimler Odası (İVHO), Kedici Veteriner Hekimler Derneği (KEDVET), Klinisyen Veteriner Hekimler Derneği (KLİVET) ve Küçük Hayvan Veteriner Hekimleri Derneği (KHVHD) ile program ortaklığı gerçekleştiriyor. “Kedinizi Veteriner Hekimine Götürün” kampanyası ile evcil hayvan sahiplerini kedileri için düzenli sağlık kontrolleri planlamaya teşvik ediyor, koruyucu hekimlik uygulamalarının önemi konusunda farkındalık yaratmayı ve kedilere yönelik sağlık hizmetlerini iyileştirmeyi amaçlıyor.
Kedinizi veterinere götürürken işinize yarayacak ipuçları
Kedi sahiplerinin %66’sı, daha kolay olması halinde veteriner hekim ziyaretlerini daha sık yapacaklarını belirtiyor. Bu işi kolaylaştırmak ise sandığınızdan daha basit adımlardan oluşuyor.
Kediniz için sağlam bir taşıma çantası alıp, onu kediniz için mümkün olduğunda rahat ve tanıdık bir yere dönüştürmek ise bu maddelerin başında geliyor. Hasta kabul alanında yapmanız gerekenlerden, yolda dikkat etmeniz gerekenlere; “Kedinizi Veterinere Götürürken İşinize Yaratacak 10 İpucu” rehberi için buraya tıklayabilirsiniz!