Bu konuda önemli olan bir başka nokta ise besinlerin tam anlamıyla sindirilip sindirilmemeleriyle alakalı. Çünkü bazı besinler vücut tarafından tamamen sindirilemiyor ve sağlanan enerji de bu nedenle daha eksik oluyor. Örneğin, son yapılan araştırmalar bademlerin kalorileri %25 daha fazla hesaplanmış. Fakat vücut bu arta kalan kısımla ilgilenmiyor ve hesaplanan kalori kadarını almış olmuyor.
Jackson Blatner’a göre beslenme endüstrisinde yapılmakta olan şey aslında kalori hesaplamaktan çok kalori tahmini yapmak. Fakat mevcut olan tek ölçek bu. Başka bir deyişle, kalori hesaplaması üzerine yapılan son araştırmalar biraz şaşırtıcı olabilir; ama bu durum sizi birtakım yanlışlara sürüklememeli. Blatner’ın önerisi ise “kalori tahminlerini” sağlıklı ve kaliteli yiyecekleri dozunda porsiyonlarda tüketerek bilinçli bir şekilde kontrol altında tutmanız.