Farklı kültürlerdeki ve geleneklerdeki hayata bakış açıları ufkumuzu genişleterek yaşamımıza dair bazı farkındalıklar yaratabiliyor. Bunlardan biri de fika kavramı! Çok daha üretken olmanıza, ilhamla dolmanıza ve her gününüzü olabilecek en iyi şekilde geçirmenize destek olacak fika kavramıyla tanışın!
Kapak fotoğrafı: @matildadjerf
Fika ne demek?
Fika kavramının çevirisi “bir kahve ve kek molası” şeklinde yapılıyor. “Bunda farklı ne var ki, her gün kahve içiyorum” tepkisi için ise acele etmemenizi öneririz! Çünkü fika, bir fincan kahve ve bir dilim kekten çok daha fazlası! İnanın söz konusu bir başınıza kahve içmeniz değil. Arkadaşlarınızla ya da iş yerindeki ekibinizle bir içecek ve yiyecek paylaşmak adına zaman ayırmak ve sosyalleşmek bu kavramı derinleştiren detaylar! Fika adeta, zihniniz yorulduğunda durup sosyalleşerek rahatlamak ve odağınızı daha da güçlendirmek üzerine kurulu.
İsveç kültürünün önemli bir parçası olan fika adeta bir hayat tarzı. İsveçlilerin büyük çoğunluğu her gün fika için zaman ayırıyorlar ve bunun bir gereklilik olduğuna inanıyorlar. Araştırmalar yapılan işlere kısa bir mola vermenin odağınızı daha da artırdığını ve böylece daha verimli olduğunuzu gösteriyor. İsveçli otomobil markası Volvo’nun dahi fabrika çalışanları için bu sistemi uygulamasında bir amaç var diyebiliriz.
Fika kavramı nasıl uygulanır?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi konu kahve de değil, kek de. Herhangi bir yiyecek ve içeceğin çevrenizdeki insanlarla bir sohbet eşliğinde 15-20 dakika da olsa paylaşılması, böylece hayata ve yapılan işe kısa bir mola verilmesi fika’nın yaşamınıza adapte edilmesinde oldukça önemlidir.
Fika için önemli olan detay ve o anı daha da anlamlı kılan şey yiyecekleriniz ne olursa olsun taze ve özenli bir sunumda olması. Hele ev yapımıysa bundan daha iyisi olamaz! İsveçli ekip liderlerinin birçoğu fika molasında arkadaşlarıyla paylaşmak için iş yerlerine götürmek üzere bir şeyler pişiriyor. Birçok şirket, günde iki veya üç kez ‘fika molası’ uyguluyor.
Farklı kültürlere ilgi duyuyorsanız bu yazılar da ilginizi çekebilir: Kendinizi Başkalarıyla Kıyaslıyorsanız “Oubaitori” Kavramına Başvurun & 4 Adımda İkigai’nizi Bulun