Gelecekte neler olacağını bilme fikri hemen herkeste büyük bir heyecan uyandırıyor, öyle değil mi? Bu amaçla kahve falı geleneğimiz ne kadar eğlenceli olsa da, daha küresel bir fal aracı olan tarot kartlarının namını göz ardı edemeyiz.
Open Culture‘da ilgimizi çeken bir yazıyla karşınızdayız! Meşhur tarot kartlarının tasarımcısı sanatçı Pamela Colman Smith‘in hikayesini ve kartların yaratım sürecini paylaşan bir makale yayınlayan Open Culture‘dan edindiğimiz bilgileri sizlerle paylaşarak bu gizemli çizimlerin perde arkasına ulaşmak istedik!
Pamela Colman Smith 1908 yılında Arts and Crafts sanat hareketinin bildirilerini yayınladığı The Craftsman gazetesine “Should the Art Student Think?” başlıklı bir makale yazıyor. Sanatçı yazısına “Bir sanat okuluna başlayan tüm yeni öğrenciler! Durun ve düşünün. Önce kendi zihninizde hangi amaç için çalışmak istediğinizden emin olun. Bunu biliyor musunuz? Belki henüz karar vermediniz.” cümleleriyle başlıyor ve devamında da etkili ipuçları veriyor: “Bir alıştırma olarak korku, üzüntü ya da büyük bir kederi anlatan basit bir kompozisyon çizin. Detayları bir süreliğine bir kenara bırakın ve birkaç satırda hikayenizden bahsedin. Ardından çizdiklerinizi herhangi bir arkadaşınıza, ailenizden birine ya da bir başka öğrenciye gösterin. Onlara, ne tasvir etmek istediğinizi anlatıp anlatamayacaklarını sorun. Bunun ardından kısa zamanda hikayenizi nasıl anlatacağınızı çözeceksiniz.“
Yayınlanan bu makaleden bir yıl sonra ise, Pamela Colman Smith dünyanın en popüler tarot destelerinin tasarımı için görevlendiriliyor. Arkadaşlarının hitap ettiği isimle Pixie’ye bu görevi veren kişi ise İngiltere’de doğaüstü mistik güçlere inanan bir topluluğun üyesi olan yazar Arthur E. Waite oluyor. İllüstratör Pamela Colman Smith tarot destelerinin tasarımı için tam altı ay boyunca çalışıyor.
Pixie’ye yaratım sürecinde ilham veren şey neydi dersiniz? Elbette çalışırken dinlediği klasik müzikler! Daha önce bir tiyatro turnesinde görev alması da çizimlerindeki kostümlerin ve fiziksel formların kartlardaki hikayeleri desteklemesine yardımcı oldu.
Toplam 80 tarot kartı çizen Smith, fotoğrafçı arkadaşı Alfred Stieglitz’e yazdığı bir mektupta “az kazançla büyük bir iş yaptığını” dile getiriyordu. Aynı zamanda hikâye anlatıcılığı ve çocuk kitapları illüstratörlüğü de yapan Pixie, yaşamını yoksulluk içinde sürdürdü. Öyle ki 1951 yılında hayatını kaybettiğinde ardında bir dolu borç bırakmıştı. Tüm bu borçlar, resimlerinin açık artırmaya çıkarılması sayesinde ödendi. Yeterli parası olmadığı için, mezar taşına isminin dahi yazılamaması Pamela Colman Smith‘i yeteneğini bir türlü kazanca dönüştürememiş yüzlerce sanatçı arasına ekliyor.