İstanbul’da yaşayıp yeme içme ile ilgilenler IWSA’yı (International Wine and Spirit Academy) mutlaka bilir. 2008 yılında Kayra Wine Center olarak Sıraselviler’de açıldı. Türkiye’de büyük bir eksiklik olan nitelikli Somelye yetiştirmek için MEB onaylı bir program oluşturmaya karar verince iki buçuk sene süren hazırlığın ardından MEB’in koşullarına uygun bir bina olması gerektiği için Şişli Marriott Hotel’in binasına transfer oldu.
Şarabı anlamak!
Damak tadarak gelişiyor ancak şarap sonu olmayan bir deniz. Bu yüzden kılavuz şart.
IWSA’nın Türkiye’de şarap bilgisini arttırmada rolü büyük. Zira Londra merkezli WSET (Wine&Spirit Education Trust) programının da ülkemizdeki tek temsilcisi. Uluslararası geçerliliğe sahip şarap ve yüksek alkollü içkiler programı olan WSET öyle basit bir şarap eğitimi değil. Dünya’da bir çok ülkede verilen bu eğitim dört seviyeden oluşuyor. IWSA üçüncü seviyeye kadar bu eğitimi veriyor. Dördüncü için ise Londra’ya gitmek gerekiyor. İki yıl süren dördüncü seviye oldukça kapsamlı.
Benimde katıldığım bu eğitimlerin başında IWSA’nın yöneticisi Ayça Budak var. 12 senedir alkollü içkiler üzerine eğitimler veren Ayça 2007’den bu yana WSET eğitimleri de veriyor.
IWSA’da eğitimler haricinde çeşitli etkinlikler de gerçekleşiyor; Zeytinyağ atölyesi, Anadolu peynirleri, İstanbul’un lezzetleri, Türk yemekleri ile yeme – içme uyumu gibi birçok etkinlik mevcut. Geçtiğimiz hafta Tadım Atölyesi olarak biz de kahve – çikolata uyumu üzerine bir etkinlik gerçekleştirdik.
Etkinlik takvimi için IWSA’nın web adresini ziyaret edebilirsiniz.