Yaz aylarında ortaya çıkan güneş lekeleri, pek çoğumuzun moralini bozar, onlardan kurtulmak için türlü doğal ya da kozmetik çözümün peşinden gideriz. Ancak söz konusu güneş lekeleri olduğunda kozmetik çözümler çoğunlukla yetersiz kalır. Bu konuda lazer başta olmak üzere dermapen, PRP, mezoterapi gibi bazı yöntemlerin uzmanlar tarafından doğru şekilde uygulanması gerekir. Ancak her leke tipine her uygulama da doğru yanıtı vermez. Tam da bu noktada kafası karışanlar için Güzellik Koçu Songül Güney’in önerilerine kulak veriyoruz. Leke tedavisi için en doğru zaman olan sonbaharı kendiniz için en etkili tedavi yöntemiyle değerlendirmek için en çok merak edilen soruların yanıtlarını Güney’den dinliyoruz….
Öncelikle korkulu rüyamız olan güneş lekeleri neden oluşur? Güneş koruyucu kullanımına rağmen tekrarlayan güneş lekelerinden kurtulmak mümkün müdür?
Güneş lekesi oluşumunun altında birçok faktör yatmaktadır. En önemli iki faktör ise genetik yatkınlık ve ultraviyole yani görünmeyen zararlı güneş ışınlarına maruz kalmaktır. Bunun dışında gebelik, doğum kontrol ilaçları, kozmetik uygulamalar, ilaçlar ve guatr hastalığı da leke oluşumunun diğer nedenleri arasında yer alır. Güneş lekesi şikayetimiz var ya da cildimiz lekelenmeye yatkınsa sadece yaz aylarında değil yılın her günü güneş kremi sürerek dışarıya çıkmak gerektiğini unutmamalısınız. Böylece cildinizde leke oluşumunu engellemiş ya da geciktirmiş oluyorsunuz. Önceden oluşan güneş lekeleri için ise güneş kremi kullanmak etkili bir çözüm yolu değildir. Bunun için yapmanız gereken tek şey bir uzmana başvurmak olacaktır.
Güneş lekesi tedavisinde hangi tedavi yöntemi ve teknolojisini kullanıyorsunuz?
Güneş lekeleri söz konusu olduğunda birden çok tedavi yönteminden bahsetmek mümkündür. Lekenin yerine, derinliğine ve yaygınlığına göre bu tedavi yöntemlerinden bir ya da birkaçını bir arada kullanmak gerekir. Bu konuda danışanlarımızı öncelikle muayene ediyor ve onlara en doğru bilgilendirmeyi yaparak en doğru tedavi yöntemini ya da yöntemlerini birlikte belirliyoruz. Bu tedavi yöntemlerini kısaca şöyle özetleyebilirim:
Leke Açıcı Kremler: Ciltteki renk verici hücrelerin renk maddesi yapımını önlemesini sağlayan leke açıcı kremlerin istenilen etkiyi sağlayabilmeleri için uzun süreli ve düzenli kullanılmaları gerekir. Genellikle kişiler hemen sonuca ulaşmak istedikleri için leke giderici kremler, diğer yöntemlere destek olarak kullanılır.
Karbon Peeling: Renk hücrelerini etkileyen karbon peeling tedavisi hem leke gidermede hem de dövme silme uygulamalarında tercih edilir. Kolajen dokuyu canlandıran bu tedavi yöntemi cildin tazelenmesini sağlar. Yaz mevsiminde güneşin zararlı ışınlarına maruz kalan cildin canlılığını kazandıran karbon peeling, cilt lekelerinden kurtulmayı da destekler.
Lazer Tedavisi: Leke tedavisinde kullanılan en etkili yöntemlerden biri olan lazer tedavisinde, lazer ışınları ile cilde mikro kanallar açılır. Bu kanallardan cilt lekesinin türüne göre tedavi edici ajanlar uygulanır. Kısa süreli ve ağrısız bir tedavi yöntemidir.
Dermapen: Bu yöntem, ince çelik iğnelere sahip olan dermaroller denilen bir cihaz kullanılarak uygulanır. Bu cihaz ile cilt üzerinde gözle görülemeyen delikler açılır ve cilde serum enjekte edilir. Dermapen işlemi ile cildin kendi onarım mekanizması tetiklenir ve kullanılan serumlar cildin toparlanmasını sağlar. Aynı zamanda ciltte oluşan lekeleri tedavi etmeye yardımcı olur.
Kimyasal Peeling: Leke tedavisinde en çok kullanılan yöntemlerden biri de kimyasal peelingtir. Bu yöntem ile üst deri soyularak cilt yenilenmesi hızlandırılır ve lekelerin kaybolması sağlanabilir.
PRP: Hastanın kendi kanından elde edilen serum plazma, hastanın cilt altı dokusuna enjekte edilir. Bu yöntem ile cildin kendini yenilemesi sağlanır ve cilt lekeleri azaltılabilir.
Mezoterapi: Genellikle lazer tedavisine destek amaçlı yapılan mezoterapi yönteminde leke giderici maddeler, lekeli cilt bölgesine uygulanarak lekenin açılmasını sağlar.
Tedavi sonrasında lekeler tekrarlanır mı yoksa kalıcı olarak kurtulmak mümkün müdür?
Güneş lekesinin tedavi etmek amacıyla uygulanan hiçbir yöntem lekelerin tamamen ortadan kaybolmasını sağlamaz. Bu yöntemler ile lekeleri daha küçük boyutlara indirgeyebilir, renginin açılmasını sağlayabilir ve artık gözle görülür olmalarını engelleyebilirsiniz.
Bıyık bölgesinde oluşan güneş lekelerinin tedavisi diğer güneş lekelerinden daha mı zor?
Az önce özetlediğim tedavi uygulamaları bıyık bölgesindeki lekeler için de son derece kullanışlı yöntemler. Özellikle dermapen ve PRP bu bölgede oldukça etkili. Bıyık bölgesi lekeleri kadınların korkulu rüyası ancak ilk önce altında yatan nedenleri de bulup yok etmek önemli. Bu bölgeye uygulanan yanlış lazer tedavileri kararma oluşumunu hızlandıran en önemli faktörlerden biri olarak biliniyor. Bıyık bölgesine uygulanan tüy dökücü ürünlerin iyice durulanması beklememek ve direkt olarak güneş ışınlarına maruz kalmak da bıyık bölgesindeki koyu renkli hücre oluşumunu aktif hale getirerek; cilt kararmasını beraberinde getirebiliyor. Kısacası; bu bölgedeki kararmanın en önemli nedeninin bölgeye uygulanan kimyasal işlemler sonrasında güneşe maruz kalmak olduğunu söyleyebiliriz. Bu yüzden de tüm kadınlara her daim güneş kremi kullanmalarını ve güneş koruyucu kremlerini sürmeden dışarıya çıkmamalarını öneriyoruz.
Güneş lekelerinden kurtulmak için kullandığınız bu teknolojilerde tedavi süresi ne kadar oluyor?
Yukarıda bahsettiğim tedavi yöntemlerini genellikle dört ila altı seans arasında uygulamak yeterli oluyor. Lekenin boyutuna, derinliğine, yaygınlığına göre bu süre çok daha kısa olabiliyor elbette.
Bu tedavi yöntemlerinden kimler yararlanabilir?
Hamileler, hamilelik tedavisi görenler ve emziren anneler dışında herkes bu yöntemlerden yararlanabilir.
Pandemi döneminde bu işlemleri yaptırmanın bir sakıncası var mı? Nasıl bir randevu ve tedavi protokolü uyguluyorsunuz?
Ben ve her biri alanında son derece başarılı olan ekibim pandemi öncesinde de hastane ortamında ve randevu sistemi ile çalışıyorduk. Pandemi sürecinde herkese temizliğinden, güvenilirliğinden emin oldukları klinikler ve uzmanlarla çalışmaları gerektiğini fark etmiş durumda. Ben danışanlarımı randevu sistemi ile kabul ediyor ve tüm hijyen kurallarının eksiksiz uygulandığı kliniğimde onları güven içinde tedavi ediyorum. Bu konudaki hassasiyetimizin çok yüksek olduğunu tekrar belirtmekte fayda görüyorum.