GÜLSHA, GÜL YAĞI
Gülün ruhunu yakalamak Isparta’da distilasyona ‘gülün ruhunu yakalamak’ diyorlar. Üretim sürecini yakından izlediğinizde buna hak vermemek neredeyse imkânsız… Gülşah Gürkan’ın; “Kazanlarda kaynamaya bırakılan tonlarca gülün vitamini, antioksidanı yani faydalı tüm özleri buhar olarak yukarı çıkar. Buhar soğukla karşılaştırılıp kondanse edilir. Burada zamanla ayrışarak biriken yağları bir araya getirerek yaratıyoruz yüz yağını” açıklaması da bunu doğruluyor. ‘Veronique’ denilen bir başka sistem de aynı işlemden geçen gülün suyunu alıyor. Isparta’da karşımıza sıkça çıkan gül özlü ürünler satan mağazaların sentetik içeriklerine inat, doğal bir sürece ait mamullerin değeri paha biçilemez! Piyasada satılan bu ürünlerin içeriklerini incelediğinizde yalnızca gül esansı kullanıldığını görüyorsunuz. Hatta çoğu üretici ambalajların üzerine ‘gül aromalı’ ibaresi koyuyor. Gerçek güllerle üretilen organik gülsuyunu markettekilerden nasıl ayırt edebileceğimizi merak ediyorum. Zira dermokozmetiklerin içerikleri kullanıcılar için transparan olsa da maddelerin kalitesinden haberdar değiliz. Gürkan gerçek gülsuyu ve gül yağını ayırt ederken en önemli göstergenin fiyat olduğunu söylüyor ve ekliyor; “Bu tarıma ve el işçiliğine dayalı, çok aşamalardan geçen meşakkatli bir iş. Maliyetini göz önünde bulundurduğunuzda on liraya satılan 300 ml’lik gülsuyunun gerçek güllerden üretildiğini söylemek imkânsız. Ayrıca gülün tabiatından dolayı zamanla kimyasal reaksiyona gireceğinden plastik ambalajda saklanması çok zararlı. Plastik ambalajda satılan gülsuyunun da sağlıklı olduğu söyleyemeyiz. Diğer bir etken ise kokusu… Damla damla distile edilen gül suyunun kokusu diğerlerine kıyasla daha tazedir, kolayca ekşimez. Gerçek gülsuyunu cildinize sürdüğünüzde alacağınız rahatlama hissi çok farklı.”