GÜLSHA, ECZANE SETİ
Gülsuyu ve yüz yağı üretimi Mustafa Gürkan tarafından 1965’te kurulan ve o dönem Fransa’dan ithal edilen distilasyon kazanlarıyla donatılmış fabrikaya varıyoruz. Çiftçilerin dikenli dallar arasından özenle topladığı rosa damascena’lar ısınmamaları için çuvallardan çıkarılıp yere yayılıyor. Esansiyel yağları uçucu olduğu için rosa damascena’ların altı saat içinde işleme alınması gerekiyor. “Gün içinde fabrikaya üç beş ton arası gül kabul ediliyor. Gelir gelmez hemen distilasyon işlemine alamayacaksak yere seriyoruz çünkü rosa damascena’lara güneş vurdukça yağı uçarak kaybolur. Mevsim sıcak geçtiğinde çalışanlarımızdan gülleri havalandırmasını istiyoruz. Yerde serili olan güller bir imbiğe sığacak miktarda ayrılıyor” diyor fabrikanın emektar müdürü Tekin Gürsoy ve ekliyor; “Birazdan 500 kilo taze gül yaprağı bir buçuk ton suyla birlikte üç tonluk distilasyon kazanlarına yerleştirilecek. Su kaynamaya başlayacak ve gül yapraklarından açığa çıkan değerli yağlar kondansatöre doğru ilerleyerek işlenecek.”