Kara kış kapımıza dikilmeden önce tatil rotalarımızı belirlemeye başladık bile.
Nereden nereye gitsek diye düşünürken gezicigunluk.com‘un sahibi Aydan Kumpas’ın kış rotaları önerilerini aldık aklımızın köşesine.
Size de tavsiye ederiz.
Kış tatili için rota önerileriniz neler olur?
Prag. Genel tercihin aksine ilk önerim kışların oldukça soğuk geçtiği Prag olacak. Ortaçağ havasını yansıtan dar sokaklarında yürümek, üşüdükçe küçük dükkanlara girip çıkmak, han havasındaki bira evlerinde küçük molalar vermek oldukça keyifli. Hele hafiften kar yağar ve şehrin üzerini ince beyaz bir tül kaplarsa St. Vitus Katedrali’den şehre bakmak ve sokaklarda yürümek harika olur.
Roma. Her mevsim farklı bir tat sunan joker şehir Roma, kış aylarında aşırı yoğun turist kalabalıklarından arınmış hali ile benim için güzel bir alternatif. Bir şemsiye altında tarihi ve renkli sokaklarında uzun yürüyüşler, üşüdükçe tarihi kafelerde ayaküstü molalar, samimi “trattoria”larında uzun yemek seansları fikri beni kışın Roma için heyecanlandırmaya yetiyor.
Kar tatilleri, kayak merkezleri, metropol hayatı seven gezginler için malesef çok çekici değil.
Uygun bütçeli bir tatilde nereye gitmeli?
Belgrad. Son dönemde gitme şansı bulduğum en ekonomik şehirlerden biri. İnsanlarının eğlenmeyi çok sevdiği şehirde sayısız yeme içme ve eğlence alternatifi, harika kafeler ve enerjik bir hayat var. Konaklama, yemek ve eğlence açısından fiyatların uygunluğu şaşırtıcı. Ayrıca vizesiz giriş ve ekonomik uçuş imkanları şehrin uygun bütçeli imajını destekliyor.
Yine Balkan şehirlerinden Saraybosna ve Üsküp de uygun bütçeli bir seyahat için diğer tercihler olabilir.
Bir bavulun olmazsa olmazları nelerdir?
Birkaç giysi ile kombinlenebilecek ve uçakta da el çantamda bulunabilecek mevsime göre ipek ya da yün şal; gündüz şehir keşfinde kullanmak üzere hafif materyalden üretilmiş bol cepli ve çapraz asılabilen çanta, rahat yürüyüş ayakkabıları ve yorulan ayaklar için silikon destekler, akşamları kullanmak için clutch çanta, gideceğim şehirdeki en iyi kahve dükkanları, konsept mağazalar gibi mutlaka ziyaret edeceğim adresleri daha önceden kaydettiğim o şehre özel not defterim ve telefonum için taşınabilir şarj ünitesi mutlaka yanımdadır.
Yılbaşını yurt dışında geçirmek isteyenler için önereceğiniz ülkeler?
Viyana. Kasım ortasından itibaren başta Rathaus olmak üzere şehrin birçok noktasında kurulan yeni yıl panayırlarında elde sıcak şarap kupası ile dolaşıp küçük hediyelikler almak, şehrin ışıklara bürünen sokaklarında yürümek, yılbaşı gecesi Rathaus ya da Prater’deki büyük meydan partilerine katılmak ve yeni yıl sabahı büyük ekranlardan yayınlanan Viyana Filarmoni Yeni Yıl konserini izlemek yeni yılı Viyana’da karşılamak için geçerli sebepler.
Milano. Duomo meydanındaki ışıltılı dev çam ağacı ve yeni yıl pazarı; pastane vitrinlerini süsleyen özel yılbaşı keki “panettone” paketleri, lüks alışverişin mabedi sayılabilecek Quadrilatero d’Oro bölgesindeki butiklerin yılbaşına özel vitrin süslemeleri, Via Montenapoleone’den sokağa yayılan müzik yayını, Milano’yu favori yılbaşı rotalarımdan biri yapıyor.
Kopenhag. Şehre gelen turistlerin ilgi odağı Tivoli eğlence parkı yeni yılda daha da keyifli. Noel’den itibaren her akşam havai fişek gösterileri ile park daha da renkleniyor. Sadece yılbaşı dönemine özel üretilen yılbaşı biralarından tatmak, Royal Copenhagen ve Georg Jensen’den yılbaşı temalı alışveriş yapmak, yılbaşı gecesi bir şişe şampanya ile Nyhavn’da olmak ve kendi havai fişeklerininizi patlatmak Kopenhag’da eğlenceli bir yılbaşının gereklerinden.
Paris. Her zaman iyi fikir olan Paris, elbette yılbaşı için de gayet iyi bir fikir!
Avenue Montaigne’deki butiklerin yılbaşı vitrinleri, ışıklara bürünen geniş bulvarlar, ışıltılı, pırıltılı çok katlı mağazalar, Trocadero ve Saint Germain’de kurulan yeni yıl pazarları ve yılbaşı döneminde yanıp sönen binlerce ışığıyla her zamankinden daha parlak olan Eyfel…Yılbaşı gecesinde şehrin tüm önemli meydanları, yeni yıl coşkusunu hep birlikte yaşamak isteyen insanlarla; yerler şampanya mantarlarıyla; gökyüzü ise havai fişeklerle doluyor.