Öncelikle sizi tanımak, fotoğrafçılığa ne zaman başladığınızı dinlemek isteriz.
İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde Reji Asistanı ve il Koordinatörü olarak görev yapmaktayım. Aldığım müzik eğitimin yanı sıra fotoğraf ve edebiyat her zaman yakın ilgiler kurduğum iki alan olarak hayatımdaydı. Analog fotoğraf makineyle başladığım fotoğraf çekme tutkum yolumu İFSAK’la kesiştirdi. Daha sonrasında Mehmet Turgut, Burak Şenbak ve Mehmet Ateş ile Stüdyo Fotoğrafçılığı üzerine yaptığım çalışmalar, çekimler ve etkinliklerle bu ilişki daha profesyonel bir düzeye taşındı. 2014 yılından bu yana da dünyanın en önemli stok fotoğrafçılık sitesine (Getty Images/istockphoto) fotoğraf ve video çekimleri yapıyorum. Son yıllarda popüler olan NFT için video ve fotoğraflar üretiyorum.
Daha çok nasıl fotoğraflar çekersiniz? Hangi stili benimsersiniz?
Stüdyo ve kurgusal perspektifli çekimler önceliğim. Yıllardır sahne arkası fotoğraf çekimi yapıyordum. Atatürk Kültür Merkezi açıldığından bu yana da sahne arkası (backstage) fotoğraf ve videoları üretiyorum.
Operanın temel elemanları olan müziği ve metni ile kendi varoluşunu gerçekleştirdiği yer sahne üzeridir. Sahneleme edimi, müzik ve şiirin alt metinle anlaşılması zor, farklı bir dille anlattıklarını, dramatik öğeler, hareket, dans, dekor ve ışıkla sahne üzerinde görünür kılar. İşte bu noktayı fotoğrafla birleştirmek ve keskinleştirmek benim asıl isteğim.
Bir operanın bütün elemanlarının varoşlarını gerçekleştirirken ortaya çıkan tüm hareket ve ışığı yansıtabilmek çekim yaparken önceliğim. İşte bu noktada benim en büyük yardımcım iPhone 14 Pro max.
Fotoğrafçılıkta stilini örnek aldığınız, idol olarak simgelediğiniz isimler kimlerdir?
Ustaların işlerini görmek, içselleştirmek ve kendi işlerimde ilham yaratıcı etkileşimler de bulunmak önemli. Stil olarak Türk Fotoğrafçılar arasında Çerkes Karadağ, Mehmet Turgut, Sabit Kalfagil ve Tamer Yılmaz’ı sayabilirim. Son zamanlarda Koray Birand’ın işlerini de takip ediyorum. Opera rejisi alanında Robert Wilson, hareket, müzik, ışık ve zaman algısını sahne üzerinde konumlandırışıyla çekimlerinde bana ilham veren bir sanatçıdır.
Ayrıca, fotoğraf üzerine yazılarıyla John Berger, Susan Sontag ve Walter Benjamin bakış açımın şekillenmesinde rol oynamışlardır.
Fotoğraf sanatı öncesi yaratımlarında kullandıkları ışık ve kompozisyon kurgusuyla Giovanni Bellini, Michelangelo, Arthur Rembrandt ve Vermeer eserlerini sürekli incelediğim, ilham aldığım sanatçılar.
İPhone 14 Pro max ile çektiğiniz fotoğraflar oldukça çarpıcı. Bir fotoğrafçı olarak bize İPhone 14 Pro max ile ilgili deneyimlerinizi anlatır mısınız?
Aslında iPhone ile maceram 2.nesil telefonlarla başladı. iPhone 14 Pro max’in performansında geldiği nokta, DSLR makine ile çekim saatlerimin süresini azalttı. Çünkü iPhone14promax’in ulaştı teknoloji DSLR kalitesinde sonuçlar alabilmemi sağladı. En büyük yeniliği de görüntünün oluştuğu sensörün büyümesi oldu. Açıkçası Apple mühendislerinin bu hamlesi beni çok heyecanlandırdı.
Sensörün büyümesi fotoğrafın boyutunu ve kalitesini olumlu olarak etkileyen en önemli etkenlerden biri. Operanın müziğinden son aşamasına kadar içinde var olan ve ritmi sürekli değişen dinamizmi aktarabilmek için aynı zamanda bütün bunlara kullanım kolaylığı ve ergonomisiyle uyum sağlayan bir enstrüman olmalı çekim için kullanılan teknik ekipman. iPhone 14 Pro max bu açıdan benim için çok büyük kolaylık sağlıyor.
Yukarıda belirttiğim Opera sanatına özgü ritimsel hareketi yakalamak için iPhone 14 Pro max ile gelen ‘Hareket Modu’ (action mode) stabil videolar elde etmemize yardımcı oluyor. Anı yakalarken cihazı bir sabitleyiciye bağlamak yerine telefonu elime aldığım anda çekim yapabiliyorum.
iPhone 14 Pro max ’in ışıksız ortamlarda gösterdiği performans, Opera sahnesindeki keskin ışık değişimlerine rağmen iyi sonuçlar elde etmeme sağlıyor. Teknik olarak bakıldığı zaman sensöre giren ışığı otomatik ayarlaması karanlıkta bile net fotoğraflar, videolar çekmeme yardımcı oluyor.
48 mega piksel görüntü ile Raw çektiğim fotoğrafları ve ProRess çektiğim videoları Macbookpro ile işleyebiliyorum. Bu gerçekten müthiş bir rahatlık. Apple ürünlerinden iPhone, iPad ve Macbookpro Opera prova ve temsillerinde hep benimle birlikte oluyor ve işimiz çok kolaylaştırıyor. Örnek vermek gerekirse, iPad ile nota üzerine gerekli reji ve ışık notlarını, sahne planlarını yazıp, çiziyorum. Macbook pro ile oyun esnasında kullanılacak görselleri projeksiyon için hazırlıyorum. iPhone 14 Pro max ile de temsil ve prova fotoğraf ve videolarını çekiyorum. Apple ürünleri bu bağlamda Atatürk Kültür Merkezi Opera Sahnesindeki tüm Opera oyunlarında benim işimi kolaylaştırıyor.
Mobil cihazların fotoğraf performansları tüm kullanıcılar için önemli bir kolaylık sağlıyor. Peki bir mobil cihazla bu kalitede fotoğraflar çekmek profesyoneller için nasıl avantajlar ifade ediyor?
Az önce değindiğim teknolojik gelişimler birlikte, taşınabilirliği, kullanım rahatlığı, çekilen görüntülerin kurgusunu yaparken film kameraları kalitesinde sonuç elde edebilme iPhone Pro modellerinin tüm setlerde olmazsa olmaz ekipmanlar arasına girmesini de sağladı bence. Son yıllarda birçok örneğini görüyoruz. Film, dizi ve reklam çekimlerinde profesyonel ekipmanlar yerine iPhonepro modelleri kullanılıyor. Şu anda senaryosunu yazdığım bir kısa filmin iPhone 14 Pro max ile çekimine başlıyorum.
İki senedir Atatürk Kültür Merkezi Türk Telekom Opera Salonunda sergilenen İstanbul Devlet Opera ve Balesi repertuarında yer alan eserlerin sahne arkası video ve fotoğraflarını iPhone14promax ile çekiyorum. Müzikle birleşen dramatik hareket ve dekorlar, sahne ışığının doğru zamanlamasıyla operada aslında durağan olan her şeyi hareketli bir dokuya dönüştürüyor. Sahne üzeri ve arkasına ait dinamizmi teknik olarak fotoğrafa ve videoya aktarabilmeyi iPhone 14 pro max ile çok iyi bir performans düzeyinde elde edebiliyorum.
Sahne arkası deneyiminde, hızla değişen ışık, sahneler arası geçiş hızı, sanatçıların hareket ve mimiklerini tüm zorlu şartlara rağmen rahatlıkla yakalıyorum. Sahne gerisinde az ışıklı ortamda bile mükemmel sonuç elde ediyorum. Sanatçıların portrelerinde ek bir ışık ekipmanı kullanmadan Portre Modu ile güzel fotoğraflar ortaya çıkıyor.
Bunun yanı sıra Makro Modu ve uzun pozlama özellikleriyle doğa fotoğrafları, gece yıldız fotoğrafı çekebiliyorum. iPhone 14 pro max benim işim için biçilmiş kaftan.
Konuyla ilgili eklemek istediğiniz yorumlar varsa paylaşmanızdan mutluluk duyarız.
Opera bestecisi Richard Wagner’in (Gesamtkunstwerk) tüm sanatların birleşimi olarak tanımladığı opera sanatı, kendi içindeki multi disipliner yapısıyla teknolojik ilerlemelerin kullanımına büyük olanak sağlıyor. Opera sanatının arka planının göstermek, sahne üstünde izlenen sonuç kurgusunu, hareket, ışık, ses bağlamında birleştirmek ana kaygımken, iPhone 14 Pro max, fotoğraf ve opera sanatına duyduğum tutkuyu aynı potada eritebilen işlere imza atmama yardımcı oluyor.