Keyifli bir nostalji turu yapmaya ne dersiniz? Hazırladığımız bu içerikte çocukluğunuzun veya gençliğinizin o en çok ses getiren etkinliğine götürüyoruz sizi. Eurovision tarihinin en sevilen, günümüzde halen dinlenmeye devam edilen şarkılarını gelin hep birlikte hatırlayalım.
Yazının sonunda bulunan Spotify listemizden tüm şarkıları dinleyebilirsiniz!
Eurovision 2021’in mutlaka dinlemeniz gereken şarkılarına göz atmak için tıklayın!
İçindekiler
- 1 Domenico Modugno- “Nel Blu Dipinto Di Blu” 1958
- 2 Lulu- “Boom Bang-A-Bang” 1969
- 3 ABBA- “Waterloo” 1974
- 4 Brotherhood Of Man- “Save Your Kisses For Me” 1976
- 5 Şebnem Paker- “Dinle” 1997
- 6 Dana International- “Diva” 1998
- 7 Olsen Brothers- “Fly On The Wings Of Love” 2000
- 8 Sertab Erener- “Everyway That I Can” 2003
- 9 Helena Paparizou- “My Number One” 2005
- 10 Mor ve Ötesi- “Deli” 2008
- 11 Alexander Rybak- “Fairytale” 2009
- 12 Lena- “Satellite” 2010
- 13 Loreen- “Euphoria” 2012
- 14 Emmelie De Forest- “Only Teardrops” 2013
- 15 Mans Zelmerlow- “Heroes” 2015
Domenico Modugno- “Nel Blu Dipinto Di Blu” 1958
1958 yılında İtalya’nın yarışmaya katıldığı bu şarkı üçüncü oldu. Ancak üçüncülük, dünya çapında 22 milyon kopya satan şarkının kitlelere yayılması için oldukça yeterliydi. Başta Dean Martin, Louis Armstrong ve David Bowie olmak üzere pek çok ikon, şarkıyı cover olarak seslendirdi. Şarkı, daha çok kısa ismi ‘Volare‘ olarak hatırlanıyor.
Lulu- “Boom Bang-A-Bang” 1969
1969 yılına baktığımızda ise, dört ülkenin kazanan olduğunu görüyoruz. Ödülü İspanya, Fransa ve Hollanda ile paylaşmak zorunda kalan İngiltere, Lulu’nun seslendirdiği şarkıyla büyük ses getirdi. 60’lar pop müziğinin keyifli bir betimi olan şarkı, uzun yıllar en çok dinlenenler arasındaydı.
ABBA- “Waterloo” 1974
1974 yılında İsveç’i Eurovision Şarkı Yarışması’nın kazananı haline getiren ABBA grubu, günümüzde halen severek dinlediğimiz şarkılara sahip. Özellikle müzikallerde de yer alan şarkılarıyla başarısını kanıtlayan ABBA, Eurovision’un bir gecede uluslararası yıldızlar yaratabileceğini kanıtlayarak dönemin pop kültürüne yön verdi.
Brotherhood Of Man- “Save Your Kisses For Me” 1976
Birleşik Krallık’ın 1976 galibiyetini getiren grup ise Brotherhood Of Man oldu. Tıpkı ABBA gibi iki erkek ve iki kadından oluşan grup, aldığı bu ilhamla birinciliği elde ederken, şarkı da büyük kitlelere ulaşarak favoriler arasında yer aldı.
Şebnem Paker- “Dinle” 1997
Dublin’de düzenlenen 1997 Eurovision Şarkı Yarışması’nda Şebnem Paker, “Dinle” şarkısı ile üçüncülük kazandı. Ülkemizin 2003’te Sertab Erener’in performansıyla kazandığı birinciliğe dek elde ettiği en yüksek derece olan bu üçüncülük, Eurovision tarihimizin ise Türkçe şarkılar arasında ulaştığı en yüksek derece!
Dana International- “Diva” 1998
Dana International akılda kalıcı şarkısıyla olduğu kadar, Eurovision tarihinin ilk zafer kazanan trans bireyi olarak da hafızalara kazındı. İsrail’i temsil eden şarkıcı, ülkesindeki muhafazakar gruplar tarafından oldukça eleştirildi. Tepkiler nedeniyle İngiltere’de gerçekleşen yarışma süreci boyunca şarkıcıya güvenlik güçleri eşlik etti.
Dana, ülkesine kazandırdığı ödülü gerçek bir diva gibi dev tüylerle kaplı iddialı Jean Paul Gaultier tasarımı elbisesiyle kabul etti.
Olsen Brothers- “Fly On The Wings Of Love” 2000
2000 yılında ise Danimarka’ya birincilik getiren ‘Fly On The Wings Of Love’ şarkısı, o yılın en çok dinlenen parçaları arasında yer aldı ve büyük beğeni topladı.
Sertab Erener- “Everyway That I Can” 2003
Eurovision Şarkı Yarışması’nda Türkiye’ye ilk kez birincilik getiren ‘Everyway That I Can’, Demir Demirkan’ın söz yazarlığı ve Sertab Erener’in sesiyle birleşerek büyük ses getirdi. Şarkı kadar, Sertab Erener’in şovu ve kıyafeti de yıl boyunca haber başlıklarında yer aldı.
Helena Paparizou- “My Number One” 2005
2005 yılında Yunanistan’a birincilik getiren ‘My Number One’ şarkısı ritmi ve hareketli dokusuyla özellikle yaz aylarına damga vurarak dinleme listelerinde en üst sıralarda yer aldı.
Mor ve Ötesi- “Deli” 2008
Mor ve Ötesi’nin ‘Deli’ şarkısı finalde yedincilik getirse de, Türk rock müziğinin en sevilen parçaları arasında yer almayı başardı. Eurovision Şarkı Yarışması’nda yüksek bir derece alamaması, Türkiye’nin 2008 listelerinde üst sıralarda yer almasını engelleyemedi.
Alexander Rybak- “Fairytale” 2009
Norveçli sanatçı Alexander Rybak, o zamana kadarki Eurovision yarışmalarının en yüksek puanının sahibi olarak büyük ses getirdi. Şarkı, ülkemizdeki ve tüm Avrupa ülkelerindeki Top 10 listelerinden uzun süre çıkmadı. Şarkının sözleri ve otantik keman tınıları günümüzde hala Eurovision denildiğinde akıllara gelen ilk detaylardan.
Lena- “Satellite” 2010
Şarkıcı Lena, 2010 yılında Almanya’yı temsil ederek birincilik getirdiğinde henüz sadece 18 yaşındaydı. ‘Satellite’ keyifli bir pop şarkısı olarak Avrupa’da altı ülkede bir numaraya yükseldi.
Loreen- “Euphoria” 2012
İsveç’e 2012 yılında birincilik kazandıran şarkı, 18 ülke tarafından en yüksek puanı alarak büyük bir başarıya imza attı. Bu başarı, yarışma sonrası müzik listelerinde üst sıralarda yer almasıyla daha da arttı.
Emmelie De Forest- “Only Teardrops” 2013
Danimarka’nın 2013 yılında kazanan olmasını sağlayan ‘Only Teardrops’ şarkısı, geleneksel ezgileri ve vokalin güçlü sesiyle Eurovision Şarkı Yarışması tarihinde favorilerden biri haline geldi.
Mans Zelmerlow- “Heroes” 2015
İsveç’e Euphoria’nın ardından yeni bir zafer kazandıran ‘Heroes’ yalnızca bir şarkı olarak değil, dijital sahne şovuyla da izleyenlerden tam not aldı.