Gerçeklik ve fantezi arasında ustalıkla patinaj yapan bir yazardan özel bir seçki: Domuzu Kırmak. Etgar Keret, kendine özgü sihrini yine ortaya koyuyor ve kırık kalplere şu zalim dünyada ilaç gibi gelecek incelikler ile dokunmuş öyküler anlatıyor: Düş tacirleri köşeyi dönme hayallerini yüzlerine gözlerine bulaştırıyor, eski sevgililerin geride bıraktığı tortular zamanla yok olup gidiyor ve Ortadoğu’ya, bir ihtimal, barış geliyor.
Bu olağanüstü seçki, yazarın Türkçede yayımlanmış hiçbir kitabında yer almayan öykülerini, Tanrı Olmak İsteyen Otobüs Şoförü’nün kült öyküsü ‘Domuzu Kırmak’ ile bir araya getiriyor. Beşir’le Vals’in yaratıcılarından David Polonsky’nin hayranlık uyandıran çizimleriyle yeniden yorumlanan ‘Domuzu Kırmak,’ aynı zamanda kitaba adını veriyor.
Büyüyünce ne olacağına bir türlü karar veremeyenlerle büyü ile ne yapacağını kestiremeyenleri aynı sahnede buluşturan Domuzu Kırmak, yaşama her daim amatör kalanları içtenlikle kucaklıyor.
“Belki, her şeye rağmen, hâlâ umut vardır.”
ETGAR KERET
Öyküleri kısa filmlere ilham veren, animasyondan televizyona değin uzanan farklı işleri ile de öne çıkan Etgar Keret, çağdaş yazının en yaratıcı, ilgi çekici ve eğlenceli simalarından biridir.
1967 yılında Tel Aviv’de doğdu. Türkçede Buzdolabının Üstündeki Kız, Gazze Blues, Tanrı Olmak İsteyen Otobüs Şoförü, Nimrod Çıldırışları, Kapı Birden Vuruldu, Bilekkesenler ve Yedi Güzel Yıl isimli kitapları yayımlanan Keret, fantezi ile gerçeklik arasında gidip gelen oyunbaz, insancıl ve duygusal öyküleriyle
tanınıyor. Kitapları kırk iki ülkede, kırk dilde yayımlanmış ve tüm dünyada büyük ilgi uyandırmıştır. Keret, 2010 yılında Fransa’da Ordre des Arts et des Lettres tarafından kültür sanat alanındaki sıradışı çalışmaları adına şövalyelik nişanı almıştır. Ülkemizde Bilekkesenler adıyla gösterilen ve oyuncu kadrosunda Tom Waits’in de yer aldığı Wristcutters’ın senaryosuna imza atan, ayrıca Cannes Film Festivali’nde Altın Kamera ödülüne layık görülen Jellyfish’in (Meduzot) yönetmen koltuğunda oturan bu çok yönlü yazarın kırkı aşkın öyküsü, kısa film olarak sinemaya uyarlanmıştır.
Öykü ve makaleleri The New Yorker, Paris Review, Le Monde, The New York Times, The Guardian, Tablet ve Haaretz gibi gazete ve dergilerde yayımlanmakta olan Etgar Keret, Ortadoğu’nun en parlak yıldızı olarak niteleniyor.
DAVID POLONSKY
Sanatçı, illüstratör, tasarımcı ve sanat yönetmeni. Resimlediği çocuk kitapları, tasarladığı kitap kapakları ve sanat yönetmenliğini üstlendiği, Altın Küre de dahil olmak üzere otuzu aşkın ödüle layık görülmüş Beşir’le Vals adlı uzun metrajlı animasyon filmi ile dünyaca tanınan Polonsky, İsrail’de yaşamaktadır.