Cilt Bakımı

Cilt Lekelerine Dair Merak Ettiğiniz Her Şey

Sonbaharın gelmesiyle birlikte, ciltte arınma zamanı da geldi. Yazın oluşan geniş gözenek ve yağ ya da akne gibi sorunlara bir de hayatımıza maskenin girmesiyle birlikte “maskne” problemi de eklendi. Peki ama tüm bu cilt lekeleriyle başa çıkmak mümkün mü?

Dr. Pelin Taşkıran cilt lekelerine dair merak edilenleri cevapladı…

Dr. Pelin Taşkıran

Cilt lekeleri denildiğinde akla yaz ve güneş etmenleri geliyor. Peki, sonbahar ve kış aylarında cilt lekelerinden korunmak için ne gibi önlemler almalıyız?

Cildimize rengini veren melanin pigmentinin aşırı sentezine bağlı hiperpigmentasyona ,yani cilt lekelerine neden olan pek çok etken var.

Elbette bunların başında güneşin zararlı ışınları, solaryum gibi UV hasarı yanısıra bilinçsiz epilasyon uygulamaları ile tekrarlayan cilt travmaları, kozmetik kullanımı, hormonlar ve ilaçlar, günlük hayatımızda sürekli maruz kaldığımız elimizden düşmeyen tablet ,mobil telf vb ekranların yaydığı, blue light effect denilen mavi ışık hasarı var..

Tüm bu saydığımız etkenlerin sebep olduğu tek hasar cilt yüzeyinde gelişen ton eşitsizlikleri ve lekeler değil; enflamasyona bağlı yaşlanma sürecini (inflammaging) hızlandırarak kolajen, elastin gibi cilt altı destek dokuyu sağlam tutan temel yapının yıkımına neden olurlar.

 Inflammaging ciltte diskolarasyon (cilt tonu eşitsizlikleri) ve lekelere, tonus ve elastikiyet kaybına bağlı ciltte gevşeklik ve sarkmalara, geniş gözeneklere, ince ve derin çizgilere sebep olur. Bunun yanısıra yaşlanma serbest radikallerin sebep olduğu oksidatif stres hasarı hücrenin mitokondrial (enerji üretici yapı)  düzeyinde yaşlanmasına neden olmaktadır.

cilt lekelerine neden olan pek çok etken var

Yazın ciltteki gözeneklerimiz genişliyor. Bunun nedeni nedir? Bu görünümü nasıl yok edebiliriz?

Kullanılan bilinçsiz kozmetikler, yanlış cilt bakımı uygulamaları ciltte sebum dengesizliklerine siyah nokta, akne ve geniş gözeneklere neden olur. Bunun yanısıra tekrarlayan UV hasarı, düzensiz beslenme, sigara kullanımı ,serbest radikal hasarına bağlı dokuda kolajen – elastin gibi cildin elastikiyetini sağlayan proteinlerin kaybı da ciltte hem geniş gözeneklere hem sarkmalara neden olur

Cilt lekelerine yaklaşım nasıl olmalı?

Özellikle yaz dönüşü dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri de sağlık profesyonellerinin olmadığı merkezlerde cilde bilinçsiz uygulanan cilt ve leke bakımlarının, lazer uygulamaların cilt sağlığına ciddi zararlar verebileceğinin farkında olunması.

Yaz dönemi güneş hasarının etkisiyle cilde rengini veren melanosit pigmentasyonu ile lekelenmeler artar, cilt hassaslaşır hücreler sıvı ve kolajen kaybeder. Bunun yanısıra Ciltte yağlanma, gözeneklerde tıkanma ve siyah noktalar, buna bağlı dönemsel akneler gelişebilir.

Dr. Pelin Taşkıran

Dermabrazyon sağlayan medikal cilt bakımları ve detoks etkili zarif peelingler ile cildi ölü hücrelerden arındırmak, tıkanmış gözenekleri ve dolaşımı düzenleyerek nefes almasını sağlamak; hücrelerin canlılığı için gerekli hyaluronik asit, kolajen, vitamin ve mineralleri mezoterapi dediğimiz uygulama ile cilt altına zerk ederek cilt bariyerini güçlendirmek, böylece güneş hasarına bağlı gelişebilecek kuruluk, kırışıklar, sarkma ve leke gibi sorunlarını çözerek cildi sağlıklı ışıltısına kavuşturmak temel klinik yaklaşımdır.

Ciltte hasar ve yaşlanma elbette sadece yüzümüzde değil, boyun dekolte ve el üstünde de geliştiğinden tedavi protokollerini bu bölgelere de eş zamanlı uygulayabiliyoruz.

Cilt lekelerinin tedavisi nasıl yapılıyor?

V-Carbon sistemi dediğimiz siyah zencefil, mandelik ve ferulik asit içeren leke açıcı ve ciltte detoks etkili (siyah nokta-geniş gözenek-yağ butonlarını giderici özellikte) kabonlu peelingler ve eşzamanlı uygulanabilen lazerle cilt tonlama teknolojisi güncel klinik uygulamalar arasında.

Elbette cildin kaybettiği nem tutma kapasitesini arttırıcı hyaluronik asit ve mineralleri içeren; polinükleotid ve antioksidanlar ile ince kırışık, cilt sarkması, geniş gözenekler gibi sorunları çözen yanısıra ZENCEFİL ile cildin yağ dengesini sağlayarak bariyerini güçlendiren ,özel mezokokteylleri yaz dönüşü 15 günlük periyotlar ile birkaç seans uygulama cildi kış şartlarına hazırlamada son derece etkin yaklaşım.

Estetik uygulamalarda başarının temeli; cildi önce temel sağlığına kavuşturmak.

Yaz dönemi güneş hasarının etkisiyle cilde rengini veren melanosit pigmentasyonu ile lekelenmeler artar,

Maskeler artık hayatımızın bir parçası. Maske nedeniyle oluşan akneler yani “maskne” ile nasıl başa çıkabiliriz? Maskne tedavisinin aşamaları neler?

Pandemi sürecinde ortaya çıkan yeni bir terim de “Maskne” maske kullanımına bağlı ciltte gelişen aknelenme, irritasyona bağlı kızarıklık ve hassasiyet ..

Cildimizdeki gözenekler, yağ bezleri ve kıl folikülleri bulunduran, ter yağ ve toksinlerin cildimizden dışarı atılmasını ısı ve oksijen dengesini sağlayan, cildi bakteri ve viral enfeksiyonlara karşı koruyan açıklıklardır. 

 Özellikle burun yanaklar ve çene bölgesinde çevre kirliliği, ter, kozmetikler bu bölgedeki gözeneklerin tıkanmasına ve cildin sebum dengesinin bozulmasına yol açar buna bağlı akne, atopik dermatit denilen hassasiyet, kızarıklık ve alerjiler gelişebilir.

Kullanılan maskenin yapısı, irritan materyal olmaması, sık değiştirilmesi, altındaki cildin temiz tutulması, gözenekleri tıkayan kozmetik kullanımından uzak durulması ve su bazlı katkısız ürünlerle nemlendirilmesi önemli.

Ciltte enfeksiyon bulguları, kızarıklık ısı artışı ve akne , geliştiğinde hekime başvurarak önerdiği tedaviyi uygulamak gerekli.