Cilt bakım vitaminleri dünyasında, muhtemelen A, C ve E vitaminlerini duydunuz ve aynı zamanda muhtemelenen kullanıyorsunuz… Ama alfabenin daha aşağısına doğru ilerlerseniz, topikal faydaları olabilecek başka bir vitamin daha var. K vitamininden bahsediyoruz!
K vitamini, birkaç farklı vücut fonksiyonunda önemli bir rol oynayan bir vitamin. Ve tipik olarak daha sistemik bir vitamin olarak düşünülse de, dışarıda onu da ortaya çıkartan çok miktarda topikal ürün vardır. Peki, vücudumuzun içindeki kadar ciltte de iyi performans gösteriyor mu?
Tabii ki son dönemde diğer vitamin meslektaşları kadar popüler olmamasının bir nedeni var.
New York’taki Union Square Laser Dermatology’de kurul sertifikalı dermatolog olan Y. Claire Chang ve New York’taki Russak Dermatoloji Kliniği’nden Dermatolog Julie Russak’ın önerileri eşliğinde, işte K vitamini hakkında bilmeniz gerekenler…
K Vitamini Nedir?
Adından da anlaşılacağı gibi, K vitamini gıdalarda bulunan ve kalın bağırsakta sentezlenen yağda çözünen bir vitamindir. Chang; kan pıhtılaşması, kanın kalsiyum düzenlemesi ve kemik sağlığı da dahil olmak üzere birçok bedensel işlevde önemli bir rol oynadığını söylüyor. (Eğlenceli gerçek: Aslında bu yüzden K vitamini denir, çünkü Pıhtılaşmanın Almancası koagülasyondur.) Fitoadion olarak da bilinir.
K Vitamininin Cilde Faydaları
K vitamini birçok sistemik faydasıyla iyi biliniyor.
Yara iyileşmesini hızlandırır: K vitamini, yara kasılmasını artırarak; kollajen ve kan damarlarının oluşumuna yardımcı olarak yara iyileşmesini artırabilir. (Bilginiz olsun, yara kasılması aslında vücudunuzun cildin ne kadar hasar gördüğünü ve onarılması gerektiğini belirleyen iyileştirici bir yanıttır.)
Antioksidan: Doktor Russak; K Vitamini’nin cildin UV ışınları ve kirlilik gibi şeylere maruz kaldığımızda oluşan reaktif oksijen türlerini (ROS olarak da bilinir) detoksifiye etme yeteneğine atıfta bulunarak “redoks özelliklerine” sahip olduğunu söylüyor.
Göz altı morluklarının giderilmesine yardımcı olur: K vitamini içeren cilt bakım ürünlerinin çoğu, göz altı bölgesini aydınlattığını iddia eden göz kremleridir. Teoride bu, vitaminin kan pıhtılaşma süreci üzerindeki etkilerinden ve gözün altındaki küçük damarlarda birikmiş kanı nasıl etkilemesiyle ilgilidir. 2015 yılında yapılan bir çalışmada, bir yağ tabanında K vitamini ve kafein içeren pedler kullanan katılımcıların kırışıklıkları ve koyu halkalarının daha iyi bir görünüme sahip olduğu belirtiliyor. Benzer şekilde 2004’ten daha eski bir çalışma, koyu halkaları ve kırışıklıkları en aza indirmede faydalı olduğunu buldu K vitamininin.
K Vitamini Nasıl Kullanılır?
Genel bir kural olarak, en sık göz kremlerinde bulunduğu göz önüne alındığında K vitaminini günde bir veya iki kez kullanabilirsiniz. Russak’a göre, en iyi sonuçlar için diğer önemli bileşenlerle (kafein gibi) veya K vitamininin penetrasyonunu artırmaya yardımcı olabilecek retinol ile eşleştiği formüllerde kullanın.