“Senin terapiye gitmen gerek.”
Bu cümleyi günlük hayatımızda insanlardan kavgalar esnasında duyabiliyoruz. Genellikle aşağılama, dalga geçme ya da kötü bir şaka olarak söylenen bu cümleyi bazen sinirli olduğumuz partnerimize, bazen bir siyasetçiye bazense Twitter’da tartıştığımız o anonim kişiye karşı kullanabiliyoruz.
Aslında bu cümlenin bu şekilde kullanılmasının birçok yanlış yönü var. Bunların en önemlilerinden biri de bu gibi cümlelerle terapinin insanlar için canavarlaştırılması. Çoğu insan terapinin normalliğinden ve faydalarından habersiz. Çünkü terapinin önemi hiçe sayılıyor.
Bu yanlış anlaşılmalardan biraz olsun kurtulmak adına, terapiye gitmenize gerek olabileceğini gösteren birkaç nedeni sizin için listeledik.
Yaşadıklarınızı anlamakta ve anlatmakta zorlanmak
Ne hissettiğinizi ve neyle mücadele ettiğinizi tam olarak anlayamıyor veya kelimelere dökemiyor olduğunuzu hissediyorsanız terapi buna yardımcı olmak için önemli bir adım olabilir. Bazen bunu başarmak için aldığımız terapi daha da güzel bir sonuca yol açabilir; kendimizi ve etrafımızın bizi nasıl gördüğünü daha iyi anladığımız için daha iyi bir insan olabiliriz.
İnsanlara karşı tahammülünüzün düşmesi
Arkadaşlarınıza ve ailenize karşı artık çok daha kolay mı öfkeleniyorsunuz? Gelen kutunuzdaki mesajlar gün geçtikçe katlanılmaz bir hal almaya başladı? Belki de tüm sevdikleriniz ve iş arkadaşlarınız birden daha sinir bozucu insanlar olmaya karar vermemiştir, belki de siz artık onlara tahammül etmekte zorluk çekiyorsunuzdur. Böyle bir durum sezdiğinizde, bir terapiste danışmanızda kendi mutluluğunuz için fayda olabilir.
Potansiyelinizi kullanamadığınızı düşünmek
Hepimizin yorgun olduğu günler olsa da, eğer siz bu durumun sürekli olduğunu ve normalde kolaylıkla çok daha iyisini yapabileceğiniz uygulamalarda yetersiz kaldığınızı düşünüyorsanız bunun mental bir yönü olabilir. Modunuzdaki düşüklük ya da küçük ya da büyük bir anksiyete sorunu konsantrasyonunuza, karar verme mekanizmanıza ve hatta hafızanıza etkide bulunabilir.
Sürekli aynı dönemleri tekrar tekrar yaşıyor gibi hissetmek
Aynı hatalara, aynı kötü hislere farklı dönemlerde farklı insanlarla ve düzenli şekilde tekrar düşüyor olduğunuzu hissediyorsanız bu sizi yorabilir ve bıktırabilir. Bunun sebebinin genelde kişinin sürekli aynı davranışlarda bulunması olması sebebiyle de bir profesyonelden yardım almak doğru bir ileri hamle olacaktır.
Bıkmış hissetmek
Bu bıkkınlık hali terapinin size iyi geleceğinin en büyük ve kesin işaretlerinden biridir. Bu gibi durumlarda en önemli adımlardan biri bu bıkkınlığın asıl kaynağını çözmek. Yaşadığınız bir iletişimsizlik probleminden ötürü mü, üzerinizdeki sorumluluk yükünden mi yoksa içinizde sakladığınız hisler yüzünden mi böyle hissettiğinizi bulmak bıkkınlığı çözmeye yardımcı olacaktır. Bu çözüm için de bir terapistin yardımını almak bazı durumlarda zorunlu hale gelebilir.
Fazla miktarda beklentiyle boğuşmak
Evet, herkesin tanıdığı çok başarılı ve yapması gereken her şeyi adım adım yapan insanlar bile terapiden yardım alabiliyor. Kendisinin ve onu sevenlerin ondan yüksek beklenti içinde olması insanın kolaylıkla yönetebileceği bir durum değil. Yani terapiye gitmek aslında her zaman başarısız olunduğu için yapılan bir şey değil. Terapi bazen başarılı olmanın ve bu başarıyı sağlıklı bir şekilde hayatımıza adapte etmenin de bir yolu.
Travma geçmişiniz olması
Birçoğumuz, özellikle son zamanlarda, ölüm, kazalar, saldırı ve zorbalık gibi kontrolümüzün ötesinde trajediler yaşadık. Travma, kişilerarası ilişkilerimizdeki işleyişi engelleyebilecek, beklenmedik bir zaman çizelgesinde (yıllar sonra dahil) tetiklenebilecek ve hatta fiziksel olarak kendini gösterebilecek bir şeydir. Bu yüzden böyle olaylar sonrasında yaşadığınız şeyleri küçümsemek ve zamanla geçecek şeyler olduğuna kendinizi ikna etmektense bir kez de bir profesyonele sorup karar vermekten korkmayın. Belki de kendinizde ve sevdiklerinizde çok daha büyük yaralara sebep açmadan nasıl bir yöntem izlemeniz gerektiğini bu sayede öğrenebilirsiniz.