Mizojini yani kadın düşmanlığı, genellikle bilinçsiz bir şekilde kadınlara karşı duyulan nefrettir. Bu eylem, ataerkil normları ve beklentileri ihlal eden veya erkeklerin çıkarlarına hizmet etmeyen kadınları kontrol etmek ve cezalandırmakla ilgilidir.
Kapak: Eric Ward, unsplash üzerinden
Kadın düşmanı insanların karmaşık bir yapıya sahip oldukları görülür ve kadınlara yönelik öfkeleri, genellikle kadınlar tarafından reddedilmelerinden kaynaklanır. Bu yara çoğu zaman çocukluğa kadar uzanır ve bu tip insanların özellikle kendi anneleri tarafından reddedilmiş olmaları oldukça yaygındır. Bunun yanı sıra, kadın düşmanı davranışlar, erken ilişkilerinde kalıcı ve çözülmemiş bir yara bırakan ayrılıklardan veya reddedilmelerden de kaynaklanabilir.
Bir İnsanın Kadın Düşmanı Olduğu Gösteren 14 İşaret
Kadınların nesneleştirilmesi
Bu tarz insanlar, kadınları, erkeklerin gözlerine hitap etmesi gereken birer nesne olarak görür ve bu durum gerçekleşmediğinde rahatsız hisseder. Bu durumu dışa vururken de kadınları derecelendirmek ve çekici bulmadıkları zaman aşağılayıcı terimler kullanmak gibi yollara başvururlar.
Kadınların ödül olarak görülmesi
Bir diğer özellikleri, kadınları topladıkları birer ödül olarak görmeleri ve kendilerine olan saygılarını, bu şekilde kazanmaya çalışmalarıdır. Bu erkekler, kendi güvensizliklerinin sebep olduğu bu doğrulamaya ihtiyaçları olduğundan, yanlarında birden çok güzel kadın olması durumunda övünmeyi severler. Bu durumun altında yatan gerçek ise, yakınlaşmaktan ya da duygusal bir bağ kurmaktan korkuyor olmalarıdır.
Hayatlarındaki önemli kadınlarla olan kötü ilişkileri
Kadın düşmanı erkeklerin genellikle, annesi, kız kardeşi, büyükannesi veya hayatındaki diğer önemli kadınlarla kötü ilişkileri vardır. Bu durum tek başına bir erkeği kadın düşmanı yapmasa bile beraberinde getirdiği çözülmemiş duygular, romantik ilişkilerinde kadınlara yönelik bir öfkenin ortaya çıkmasına neden olabilir.
Kadınlara laf atılması
Bu tarz insanlar, kadınların dış görünüşü hakkında konuşmayı sever ve kendi fikirlerinin kadınlar için bir iltifat değeri taşıdığına inanır. Empati becerisinden yoksun olmaları, bu durumun aslında ne kadar rahatsız edici olduğunu anlayamamalarına sebep olan en büyük etkenlerden biridir.
Kontrol etme isteği
İlişki içerisinde karşı tarafı kontrol etme isteği, kadın düşmanı erkeklerde en sık gözlenen özelliklerden biridir. Bu kontrol, kadınların işlerinden aile ilişkilerine, dış görünüşlerinden hobilerine kadar birçok farklı konuda kendini gösterebilir ve oldukça tehlikeli bir hal alabilir.
Karşı tarafı suçlamak
Kadın düşmanı insanlar, kendi hayatlarındaki en ufak bir sorunda bile karşı tarafı suçlama eğilimindedir ve kendi yetersizlikleri ve başarısızlıklarından hayatlarındaki kadını sorumlu tutmak isterler.
Cinsiyetçi yaklaşım
Kadınların toplumda ve iş hayatında oynaması gereken roller konusunda cinsiyetçi, modası geçmiş görüşlere sahip olma, kadın düşmanlığının bir başka işaretidir. Kadınların çalışma alanları konusunda sığ düşünmesi, eşit ücrete inanmaması ve iş yerinde kadınlara karşı önyargılı olması, bu durumun en sık rastlanan örnekleri arasında yer alır.
Karşı tarafın başarısından rahatsız olmak
Kadın düşmanı erkeklerin sahip olduğu bir başka özellik ise, karşı tarafın başarısından rahatsız olmaları. Bu tarz insanlar, erkeklerin güçlü pozisyonlarda çalışması gerektiğine inanır ve başarılı kadınlardan rahatsız olur. Bu durumun altında yatan en büyük sebep ise kadınların başarılarını bir tehdit olarak görmeleridir.
Kadınların düşman olarak görülmesi
Kadınların erkeklerden daima bir şeyler almaya çalıştığına inanılması, kadın düşmanlığının bir diğer göstergesidir. Bu durum kimi zaman erkeğin parası, kimi zaman özgürlüğü olur. Bu insanlar, günlük yaşamlarında kadınlar hakkında “para avcısı” gibi ifadeler kullanırlar ve evliliği erkekler için bir tuzak olarak görürler.
Dış görünüşünüzün eleştirilmesi
Karşı tarafı eksik hissettirmek ve gücünü azaltmak için dış görünüşünü eleştirmek, kadın düşmanı erkeklerin en sık başvurduğu yollardan biridir. Eğer görünüşünüz konusunda kendinizi kötü hissetmenize neden oluyor ve bu konuda sizi değişime zorluyorsa, hayatınızdaki erkeğin bir kadın düşmanı olduğunu söyleyebiliriz.
Erkek muhabbeti adı altında kadınların aşağılanması
Erkekler tarafından yapılan erkek egemen mizah, kadınlara yönelik kaba, cinsiyetçi ve aşağılayıcı yorumlarla karakterize edilir ve genellikle “erkek muhabbeti” olarak adlandırılır. Bu tür erkekler, çoğu zaman kadınları nesneleştirir ve bunu yaparken durumu normalleştirmeye çalışmak için mizaha başvurur.
Cinsel narsistlik
Kadın düşmanı erkeklerde cinsel narsistliğin görülmesi de oldukça muhtemeldir. Bir cinsel narsist, cinsel açıdan ihtiyaçlarının karşılanması hakkına sahip olduğunu düşünür. Bu erkeklerin ortak özellikleri arasında; birlikteliklerinde benmerkezci bir bakış açısına sahip olmaları ve duygusal yakınlık kurabilme konusunda beceriksiz olmaları yer alır.
Aldatma eğilimi
Aldatma eğilimi, kadın düşmanı erkeklerde oldukça sık görülür. Bu tarz erkekler, istedikleri kadar kişiyle birlikte olma hakkına sahip olduklarını düşünür ve bu durumun sebebini karşı tarafın yetersizliği olarak belirtir.
Madonna kompleksi
Bu, Sigmund Freud’un ortaya çıkardığı psikolojik bir kavramdır. Bu komplekse sahip erkekler kadınları siyah ve beyaz olarak görür ve eğlenceli ve hayat dolu karaktere sahip bir kadınla ciddi bir birliktelik düşünmezken, ciddi düşündükleri kadınlarda da bu gibi özellikleri aramazlar.