Fitness & Beslenme

Cilt kuruluğunu önleyen 10 besin

Cildiniz düzenli bakım yapmanıza rağmen devamlı kuruyor ve geriliyorsa, bu durumun önüne beslenmenize ilave edebileceğiniz besinlerle geçebilirsiniz. Cildinizin nem dengesini kururken besleyen ve doğal bir ışıltı kazandıran besinleri sizin için derledik.

( Kapak Karesi: @mirandakerr )

1) Yağlı balıklar

Zengin omega-3 kaynağı olan somon, uskumru ve ringa gibi yağlı balıklar, cilde nem kazandırır ve cildin yumuşaklığını korur. Antioksidan ve E vitamini açısından zengin olan bu balıklar, cildin güneşten gelen ultraviyole ışınlara karşı hassasiyetini azaltır. Cildi serbest radikallere karşı korur ve iltihaplanmaların önüne geçer.

2) Avokado

Avokado, içerdiği yağlarla cildin esnek ve nemli kalmasına yardımcı olur. Cildi güneş ışığının yıpratıcı etkilerinden koruyarak kırışıklıklara ve yaşlanmalara karşı savaşır.

3) Ceviz

Cilt sağlığını destekleyen ve cilde nem kazandıran bir diğer besin ise asansiyel bir yağ asidi kaynağı olan ‘ceviz.’ İçeriğindeki E ve B5 vitamini ile ciltteki gözenekleri sıkılaştırır, cildi parlatır ve ciltte oluşabilecek koyu lekeleri önler. Günde bir avut ceviz tüketerek cildinizin canlı ve parlak olmasını sağlayabilirsiniz.

4) Ay çekirdeği

Ay çekirdeği içerdiği minerallerle cilt kuruluğunun önüne geçer ve cildi besler. Güçlü antioksidan ve anti-radikal etkisiyle, cildi güneş ışınları ve soğuk hava gibi dış etkenlerin zararlarına karşı korur.

5) Tatlı patates ve balkabağı

Sağlıklı ve parlak bir cilde sahip olmak için tatlı patates tüketimi çok önemli. Yüksek oranda beta karoten içeren, A ve C vitamini bakımından zengin olan tatlı patates, cildi nemlendirir, rahatlatır ve cildi güneşten gelen zararlı ışınlara karşı korur.

6) Renkli biber

Beta karoten zengini renkli biberler, ciltteki kolajen üretimini destekler, cilde canlı ve sıkı bir görünüm kazandırır.

7) Brokoli

İçerdiği A ve C vitamini ile tam bir cilt dostu olan brokoli, cilt yapısını bir bariyer gibi korur, cilt yüzeyinde meydana gelen kırışıklıkların azalmasını sağlar ve ciltteki kolajen oluşumunu destekler.

8) Soya

Cilt kuruluğunu önlemeye katkısı araştırmalarla kanıtlanan soya, cildin kolajen üretimini destekler, cildi pürüzsüz ve canlı bir görünüm kazandırır.

9) Bitter çikolata

Kakao içerdiği antioksidan ile cildi daha nemli tutar. Kan dolaşımını hızlandırarak cilt hücreleri besler ve cilt dokusunun daha iyi beslenmesini sağlar. Ancak yediğinizi çikolatanın kakao oranı yüksek, yani bitter olması şart!

10) Yeşil çay

Bir diğer cilt dostu ise yeşil çay. Yaşlanmaya ve hasarlara karşı cildi koruyan yeşil çay, cilt problemlerinin önüne geçer, cilt nemini, tabakasını ve esnekliğini korur.