Yoğun spor veya diyete rağmen vücudun bazı bölgelerindeki aşırı yağlardan doğal yollarla kurtulmak her zaman mümkün olmayabiliyor. Bölgesel yağlanmaya bağlı şekil bozuklukları özellikle yaz aylarında daha fazla göze çarpıyor. Bu konuda en çok başvurulan işlemlerden biri olan klasik Liposuction yöntemi dünyada ve Türkiye’de çok uzun zamandır uygulanıyor. Çağın getirdiği teknolojik yenilikler hayatın her alanında kolaylıklar sağlarken estetik, güzellik ve sağlık sektörü de gelişmelerden nasibini alıyor. Power Assisted Liposuction (PAL) yönteminin bölgesel yağ aldırmak isteyenler için daha kısa ameliyat süresi ve daha hızlı iyileşme süresi sağladığını belirten Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Dr.Sarper Mete uygulamanın ayrıntılarını anlattı.
Liposuction nedir?
Halk arasında yağ aldırma diye tanımlanan Liposoction, en temel anlatımla bölgesel bir zayıflama yöntemidir. Vücudun belirli bölgelerindeki fazla yağ dokusununun ortadan kaldırılması ve şekil bozukluklarının giderilmesi için yapılır. Karın bölgesi başta olmak üzere basen,bel,kalça,diz gibi inatçı yağlanmanın olduğu bölgelere uygulanabilir. Liposuction yağ dokularının minik kesiler içinden ince kanüller aracılığıyla vakumlanmasıyla uygulanır.
Power Asisted Liposuction’ın farkı nedir?
Bu yöntemin bildiğimiz klasik ve geleneksel liposuction uygulamasından farkı, yağ alma işleminde kullanılan kanüllerin dakikada 300 kez kısa bir hareket aralığında ileri geri hareketi yapmasıdır. Değiştirilebilir kanüller handle yani el aparatına takılır, bu el aparatı da hem titreşimi verecek olan cihaza, hem de yağı emecek olan aspitatöre bağlanır. Dokunun sert ve ya yumuşak olmasına göre dakikadaki hareket sayısı ayarlanabilir.
PAL uygulamasının artıları nelerdir?
En önemli iki artısı ameliyat süresini kısaltması ve dokunun daha az travmatize olmasıdır. Bu iki avantaj da daha hızlı iyileşme süresi demektir. Yine klasik yönteme göre daha az morluğa sebep olduğu hem tecrübe olarak, hem de bilimsel yayınlarla ortaya konmuştur. Diğer bir avantajı ise cerrahın eforunun oldukça azalmasıdır. Bu cihaz sayesinde yorgunluğun ve ameliyat süresinin azalması işlemin sonucununu da pozitif etkilemektedir.
PAL kimlere uygulanır?
Spor ve diyete rağmen inatçı yağlanmadan kurtulamayan kadın, erkek herkese yapılabilir. Liposuction kesinlikle bir kilo verme yöntemi değildir. İdeal kilosundaki kişilerin inatçı yağlanmalı alanlarına yapıldığında en hızlı iyileşme ve en yüz güldürücü sonuç elde edilebiliyor. Kilosu hızlı değişkenlik gösterenler ve fazla kilolu kişiler bu işlem için uygun adaylar değildir.
Hangi mevsimde yaptırmak gerekir?
Power Assisted Liposuction her mevsim yapılabilir. Elbette bu uygulamaya en fazla talep yaz öncesi aylarda gelmekte. Kış aylarında kalın kıyafetlerin de etkisiyle göz önünde olmayan bölgesel yağlanma yaz aylarında kişiye rahatsızlık verebiliyor. En hızlı değişime olanak sağlayan bu yöntem özellikle yaz mevsimi için sıkça tercih ediliyor.
İyileşme süresi nedir?
İyileşme süresi kişinin deri yapısına ve yağ alınan bölgenin genişliğine ve alınan yağ miktarına göre değişkenlik gösterir. İdeal kilosundaki bir hastanın ‘love handles’ denilen bel bölgesine yapılacak bir işlem sonrası ortalama 600 ila 1000 cc yağ alınır ve 2-3 hafta içerisinde iyileşmenin büyük kısmı tamamlanır. ‘İnatçı ayva göbekten’ alınan yağ sonrası iyileşme bazen 1-2 hafta kadar kısa sürebilmektedir. Ancak ‘360 liposuction’ dediğimiz tüm gövdenin, karın ve sırt dahil yağının alınması sonrası en az 4-6 haftalık bir süre gerekmektedir.
İşlemden sonra denize, havuza girilebilir mi?
PAL (Power Assisted Liposuction) sonrası denize ve havuza girilebilir ancak daha önce belirttiğimiz gibi iyileşme dönemi kişiden kişiye değişkenlik gösterebiliyor. Zayıf ve küçük bir alanda liposuction yaptıran biri 2-3 hafta sonra rahatlıkla denize girebilir. Güneşlenmek ve bronzlaşmak ise apayrı bir konu. Deri yaşlanması ve deri kanserlerinde en önemli etkenin güneş ışınları olduğu düşünülünce bir plastik cerrah hastasına güneşlenmeyi önermeyi pek düşünmez. Ama bir yandan da bronz teni kim sevmez? Yine de unutmamak gerekir ki Liposuction sonrası cilt nemlenmesi sekteye uğrar ve cilt geçici olarak daha hassas bir hal alır. Bu sebeple güneşlenmeyi birkaç hafta geciktirmekte fayda olacaktır. Güneş ışınlarına maruz kalırken nemlendiricili güneş koruyucular kullanmak ve saat başı uygulamak gerekir. Liposuction için yapılan küçük insizyonlar zaten bikini altında kalacak şekilde saklandığı için bu alanlar ile ilgili ek bir öneri gerekmez.
İşlemin etkisi kalıcı mıdır?
Alınan yağ dokusu yerine yenisi gelmez. Bu sebeple liposuction yapılan sahada yağlanma kişi kilo alsa dahi zor olacaktır. Ancak elbette doğru olan ameliyat olunan dönemdeki ideal kiloyu muhafaza etmektir.