Fitness & Beslenme

Sık Yapılan ve Kilo Vermeyi Engelleyen Hatalar

Kilo vermek için herkes en basit ve en hızlı çözümlerin işe yaramasını umut ediyor. Bu umut da ardından bir hatalar zinciri getirerek kilo vermeyi önleyebiliyor.

Kapak fotoğrafı: @chloelecareux

Biz de bu yazıda, sıklıkla yapılan ve kilo vermeyi engelleyen hatalara değindik. Kendinize dürüstçe bu hataları yapıp yapmadığınızı sorun. Ve unutmayın: Günün sonunda bedenininiz ve siz baş başasınız. Ona hak ettiği değeri verebilecek tek kişi sizsiniz. 

İşte kilo vermeye çalışırken yapılan 5 hata:

1. Ani Kilo Kaybı Beklemek

Diyetlerde başarısız olunmasının başlıca nedeni, kısa bir zaman diliminde büyük kilo kayıpları yaşamayı ummak. Hızlı bir şekilde kilo kaybedeceğiniz yanılgısının, bir süre sonra “hala aynı kilodayım, demek ki diyetim bir işe yaramıyor” düşüncesi doğurarak pes etmenize neden olacağını bilmelisiniz. Bu pes etmenin ardından daha fazla zararlı besinler tüketip ekstra kilolar bile alabilirsiniz.

Kilo Vermeye Çalışırken Yapılan 5 Hata

Bu hataya düşmemek için gerçekçi hedefler belirleyin ve süreci aceleye getirmeyin. Tartıdan uzak durun; sık sık kilo ya da gram kayıpları yaşadınız mı diye tetikte olmayın. Kilo vermek birkaç günde olabilecek bir şey değildir; özveri, istikrar ve sabır gerektirir. 

2. Egzersiz Yapmamak

Yakın çevrenizde, internette, haberlerde ve tv programlarında bu zamana kadar yüzlerce başarılı kilo verme hikayesine rastladığınıza eminiz. Herkes için ortak iki nokta var: Kişiye özel sağlıklı beslenme düzeni ve egzersiz programı. Anlayacağınız, vücudunuzu harekete geçirme vakti!

Kilo Vermeyi Engelleyen Hatalar

Hali hazırdaki kilolarınızın gitmesini istiyorsanız keyifle yapacağınız, sizi bolca terletecek bir fiziksel aktivite edinmeniz şart. Yürüyüş, koşu, bisiklet, dans… Hangisini isterseniz seçin ve beslenmenizi destekleyerek kilo verin. Unutmayın; ideal kilonuza ulaştıktan sonra formunuzu korumak için egzersizleri sürdürmek, bütün bir ömür diyete bağlı beslenmekten çok daha kolaydır. Sporu bir amaç olarak düşünmekten ziyade, hayat tarzınızın bir parçası haline getirin.

3. Tüm “Kötü” Gıdaları Kısıtlamak

Kalorili, zararlı gibi kelimelerle tanımlanan, diyetlerin baş düşmanı gibi düşünülen bazı yiyecekler vardır. Makarna, pilav, tatlı, hamburger, pizza, çikolata ve çok dahası. Söz konusu kalorili ve lezzetli yiyecekler olunca saymayı bırakmak bile istemiyoruz!

Sık Yapılan Diyet Hataları

Yeni beslenme programınızda brokoli, ıspanak, karnabahar gibi sebzelere ağırlık vermeniz harika. Ancak vücudunuzun bunca zamandır alışık olduğu o “kötü” besinleri bir anda tamamen hayatınızdan çıkarmak doğru bir fikir değil.  Çünkü vücudunuzu fazla sınırlamak, ancak metabolizmanızın daha yavaş çalışmasına neden olacaktır.

Bu yiyeceklerden tamamen uzaklaşmanız motivasyon açısından da sizi düşürecektir. Hem ideal kiloya ulaştıktan sonra hamburger yemek istiyorsunuz, değil mi? O nedenle, bu yiyecekleri porsiyonları küçülterek ve hazırlanış aşamalarına küçük sağlıklı detaylar ekleyerek yeniden tanımlayabilirsiniz. Hamburger etini yağsız tavada kızartmak ve ekmeğin iç kısımlarını çıkarmak bile etkili bir adım olacak!

4. Büyük Porsiyonlardan Vazgeçememek

Normal şartlarda bugün bir dürüm yiyecektiniz ancak diyette olduğunuz için zeytinyağlı bir sebze yemeği tüketmeniz gerekiyor. İşte bu kıyas nedeniyle, bir dürümden alacağınız doyma hissini sağlaması için zeytinyağlı yemek porsiyonunda fazla cömert davranmanız da kaçınılmaz oluyor. Oysa sağlıklı olan bir yemek de aşırı tüketildiğinde kilo verme sürecinizi yavaşlatacak ya da durduracaktır.

Besinleri hangi miktarda tüketmeniz gerektiğini, telefonunuza indireceğiniz bir kalori- porsiyon hesabı uygulamasıyla öğrenebilirsiniz.

Kilo Verirken Yapılan Hatalar

5. Bir Diyetin Herkese Uyacağına İnanmak

Tek bir diyet listesiyle herkes kilo verebilseydi,  uzman diyetisyenler mesleklerini kaybederdi. Bu nedenle arkadaşınıza bir ayda beş kilo verdiren diyetin size de aynı durumu yaşatmasını beklememelisiniz. Kendi özel diyetinizle, kendi düzeninizde beslenmelisiniz.

Sonuçta herkesin metabolizması, hormon değerleri ve sağlık geçmişi farklı. Bunu aklınızdan çıkarmayın ve uygun şekilde bir diyetisyenle görüşün.