10. Dengeyi yakalamak
Kaliteli şarap öncelikle dengeli şaraptır. Yani ahengi olan şaraptır. Bir şarabın dengeli olarak tanımlanabilmesi için görselliği ve kokusu, tadı ile ahenkli olması gerekir. Örneğin, kokusuyla tadı çelişen bir şarap kendi içinde tutarsız olacaktır. Asit oranı dengelenmemiş bir şarap, damağı rahatsız edecektir. Taneleri yumuşatılmamış bir kırmızı şarap, damakta aşırı burukluğa sebep olacaktır. Şarap ile yemeği doğru eşleştirmek gerekir, seçeceğiniz şarap yemeğin tadına uygun olmalı, lezzetini bastırıp önüne geçmemelidir.
Yemek-şarap eşleştirmesi için temel ipuçları:
Sauvignon Blanc (Beyaz) – Buruk, hafif, meyve aromalı ve biraz da limon esanslıdır. Kabuklu deniz mahsulleri, deniz mahsullü salata ve yeşil sebzelerle tüketmek için idealdir.
Chardonnay – Yeşil elma, tropikal meyveler içerir. Yağlı, zengin ve kremalı kıvamdadır. Kremalı olan tüm yiyeceklerle tüketilebilir.
Riesling – Lime ve çarkıfelek meyvesinin aromalarına sahiptir. Asya yiyecekleri, hafif soslu etler ve Tayland lezzetleriyle birlikte tüketilmelidir.
Cabernet Sauvignon – Frenk üzümlü, kuvvetli aroması olan bir kırmızı şaraptır. Az ve orta pişmiş ya da barbekü yapılmış kırmızı etle tüketilebilecek ideal şarap cinsidir.
Merlot – Yaban mersini, vanilya ve bitki özlerinin aromasına sahiptir. Fırında yapılmış beyaz et, bitki sosları ve buruk peynirlerle birlikte tüketilebilir.
Zinfandel – Böğürtlen, mavi yemiş ve baharatlarla zenginleştirilmiş bir tadı vardır. Nohut temelli yiyecekler, yoğun aromalı kuzu ve dana etiyle birlikte tüketilebilir.
White Grenache – Sek, meyve aromalı, Roze cinsi, ahududu ve tatlı bitkilerle zenginleştirilmiş aromaya sahip bir şarap cinsidir. Salata ve deniz mahsulleri gibi hafif yiyeceklerin yanında tüketilebilir.
White Zinfandel – Sek, meyve aromalı, Roze cinsi, çilek ve karpuzla tatlandırılmış aromaya sahiptir. Taze meyve salataları ve Tayland lezzetleriyle birlikte tüketilmek için idealdir.