Makarna tekrar ısıtılınca ne oluyor?
University College London’ın medyatik doktoru Chris van Tulleken, makarnanın soğuduktan sonra tekrar ısıtıldığında ‘dirençli nişastanın’ faydalı özelliklerini koruyup korumadığını merak etti.
Seçilen deneklere haftanın üç farklı gününde aç karnına makarna yedirildi. Servis edilen makarnalar gelişigüzel biçimde sıcak, soğuk veya yeniden ısıtılmıştı. Denekler her öğünden sonra iki saat boyunca her 15 dakikada bir kan örneklerini verdiler. Çıkan sonuç ise şaşırtıcıydı: Tekrar ısıtılan makarnanın soğuk makarnadan bile daha sağlıklı hale geldiği görüldü.
Yeniden ısıtılan makarnayı yiyenlerde kana karışan şeker oranı yüzde 50 azaldı. Doktor Chris van Tulleken, makarnanın yeniden ısıtılmasıyla birlikte ‘daha da dirençli’ bir nişasta türünün elde edildiğini söylüyor. (BBC)
http://kadin.mynet.com’dan sağlanmıştır.