Kariyer

Lisya Gabay Nahmias ile liderlik, başarı ve SPES Coaching üzerine

Fortune 500 şirketlerinden Google’a, liderlik yolculuğunu Silikon Vadisi’nde şekillendiren Lisya Gabay Nahmias, kariyer koçluğu ve liderlik üzerine çarpıcı bir perspektif sunuyor.

Bize biraz eğitim ve kariyer yolculuğunuzdan bahseder misiniz?

Ben Lisya Gabay Nahmias. Kariyer ve Liderlik Koçu ve SPES Coaching’in kurucusuyum. PayPal, Johnson & Johnson, Sanofi-Aventis ve British American Tobacco gibi birçok farklı Fortune 500 şirketinde 19 yılı aşkın global iş deneyimim var. Kurumsal kariyerimin son 14 yılını ise “okul” dediğim Google’da geçirdim. Strateji & Operasyon, Teknik Proje Yönetimi, Global Yetenek Geliştirme ve Liderlik ve Performans Gelişimi alanlarında yöneticilik yapma fırsatım oldu. Eğitim ve kariyer yolculuğum beni çok mutlu olduğum bir şekilde Valencia’dan, Haifa’ya, Dublin’den, San Francisco’ya sürükledi; en son olarak da 10 yıllık Silikon Vadisi deneyiminden sonra SPES Coaching ile birlikte New York’tayım. İTÜ mezunuyum ve MBA’mi Dublin, İrlanda’da yaptım. Koçluk eğitimlerimi ise Kaliforniya’da tamamladım. Şu an SPES bünyesinde çalıştığımız gerek bireysel, gerek kurumsal müşterilerimizin de dünyanın bambaşka yerlerinden olması beni çok mutlu eden bir paralellik.

Kariyer ve lider koçu olmaya neden ve nasıl karar verdiniz?

Her şey zorluklarla başladı desem yalan olmaz. Şaka bir yana, gerçekten de kariyerimde en çok zorlandığım, sıkışmış hissettiğim ve aynı yerde sayıp ilerleyemediğimi düşündüğüm bir yerdeydim. Çok güvendiğim bir mentorümün tavsiyesiyle bir kariyer ve liderlik koçu ile çalışmaya başladım. İlk başlarda, çok ama çok şüpheci yaklaşıyordum bu koçluk denilen işe… Bütün şüpheciliğime rağmen, haftalar geçtikçe kendimdeki değişimi görmek inanılmazdı. İnsan zaman ayırıp düşününce nasıl da farklı bakış açıları ve çözümler açılıyormuş diye şaşırdığımı hatırlıyorum. Süreçten ve “coaching mindset” dediğimiz, koç gibi düşünme becerisinden o kadar etkilendim ki, koçluk eğitimi almaya karar verdim. Planım aslında bu eğitimleri ve öğrendiklerimi, daha etkili bir lider olmak için kendi takımlarımda ve liderlik kariyerimde kullanmaktı. Ancak sonraki birkaç sene içinde kendimi Google içinde yüzlerce farklı çalışana koçluk yapan, bu konuda girişimler başlatan, liderlik ve yetenek gelişimi projeleri üreten bir yerde buldum. Sonra da Google dışından teklifler ve istekler gelmeye başladı. Ve böylece SPES Coaching’i kurma ve bu işi tam zamanlı yapma yoluna girmiş oldum.

Kariyer ve liderlik koçu tam olarak ne yapar? Neyi amaçlar?

Bu soru en çok aldığım soruların başında geliyor. Kariyer ve liderlik koçluğuna gelmeden, öncelikle genel olarak koçluktan bahsetmek isterim. Türkiye’de bazen bir anlam kayması hissediyorum koçlukla ilgili ancak dünyada özellikle de bunun merkezi olan Kaliforniya’da koçluk gelişim ve başarı formülleri için çok sıkça başvurulan ve günlük hayatın parçası olmuş bir rol.

Koç dediğimiz kişi, kişinin içinde bulunduğu ve genellikle de tam anlamıyla mutlu olmadığı, hatta çoğu zaman ileri seviyede tatminsizlik hissettiği bir yerden, önceliklerini bildiği, hedeflerini belirlediği ve o hedeflere doğru adım atıp yürüdüğü noktaya doğru, kişiyle beraber çalışan bir rehber ve partnerdir. Koç, kişinin en sıkıştığı, umudunun ve gücünün köreldiği hatta yolunu kaybedip nereye gideceğini bilemediği anlarda, kişiye sistemli, çok yönlü, tutarlı ve yaratıcı düşünmeyi öğretir.

Kariyer ve liderlik koçu ise bunu kariyer ve iş odaklı konular üzerinden yapar. İş değiştirme, kariyerinde ilerleme, liderlik sesini ve tarzını oluşturma, daha iyi takım yönetme becerileri, verimlilik artışı, özgüven, networking, iletişim becerileri, geri bildirim ve zor konuşmaları yönetme… Daha da sayabilirim. Bu ve bunun gibi birçok konuyu beraber konuştuğunuz ve çözümlendiğiniz kişidir kariyer ve liderlik koçu. Size; tabiri caizse sadece balık tutmayı öğretmekle kalmaz, hem hangi balığı daha çok sevdiğinizi keşfettirir hem de herkesten farklı sadece size özel en etkili balık tutma yöntemlerini geliştirmenizi sağlar.

Size danışanlar en çok hangi konuda size ulaşıyor?

Biz SPES üzerinden en çok iki farklı müşteri grubu ile çalışıyoruz. Birincisi kişisel danışanlarımız. Bireysel liderlik ve performans koçluğu için daha çok orta veya yüksek seviye yöneticiler ile çalışıyoruz. Takım Müdürü, Direktör ve VP seviyeleri bireysel portföyümüzün çoğunluğunu oluşturuyor. En çok odaklandığımız alan ise “değişim”. Aynı şirkette yükselme veya paralel rol değişimi, farklı bir sektöre geçiş veya annelik/babalık izni sonrası işe dönüş ile gelen yeniden performans dengesini kurma süreci, verimlilik, zaman ve enerji yönetimi, esnek ve etkili iletişim, çatışma yönetimi, uluslararası kariyer fırsatları sıkça çalıştığımız alanlar. Bir de şu an makro ekonomideki daralmanın da etkisiyle birçok farklı seviyede iş arayan profesyonel ile iş arama süreci için çalışıyoruz. Onlarla CV optimizasyonu, mülakat hazırlığı, kişisel marka ve hikaye oluşturma, networking gibi iş arama süreci içinde olmasını istediğimiz birçok adımı beraber atıyoruz. Bireysel danışanlarımızın ortak noktaları, kariyerlerinde ve performanslarında “fark ve değişim yaratma” isteği.

Bireysel koçluğun yanı sıra, SPES Coaching’in ikinci kolu da kurumsal koçluk. Şirketlerin çalışanlarında ve genelde de yöneticilerinde tespit ettikleri ve geliştirmek istedikleri alanları iyice anlıyoruz, aksiyon planımızı belirliyoruz ve onlara özel workshop ve programlar tasarlıyoruz. Birçok şirket Google ve Silikon Vadisi’ndeki yeni yaklaşım ve çalışma şekillerini şirketlerine ve müdürlerine katmak istiyorlar. Bu bazen 1 günlük bir çalışma, bazen de 8-12 haftalık bir program olabiliyor. Bazen kendimizi bir start-up’ın yeni müdürleriyle çalışırken buluyoruz, bazen de kurumsal bir şirket ile ortak bir liderlik çalışması yapabiliyoruz. Bu çeşitlilik ve hedefe yönelik özel çalışmalar bize büyük heyecan ve enerji veriyor!

Koçluk ilkeleriniz nelerdir? Sizi diğerlerinden farklı kılan nedir?

Eğer olduğunuz yerde mutlu değilseniz, hareket edin! Bunu yaparken ilk aşamada koşmak değil, yönü belirlemek çok önemlidir. Başkalarının, müdürünüzün, ailenizin, çevrenizin söylediklerinden öte, sizin için ne değerli, ne önemli ve kariyerinizde nereye doğru gitmek istediğinizi keşfetmek esastır. Çalışmalarımda bu keşfi sağlamak için farklı metotlar kullanırım. Bir sağa bir sola ani ve hızlı adımlar atmak ya da mükemmeli planlamak, mükemmele erişmeden adım atmamak bize aslında bir şey katmıyor; sadece bir şey yapıyormuşuz gibi hissettiriyor.

Burada asıl olan, herkesin etkisinden bağımsız olarak “Ben şimdi ne yapmak istiyorum? Benim için ne önemli?” sorularına net cevaplar verebilmektir. Danışanlarımı bu “netliğe” taşımak birinci önceliğimdir. Sonrası zaten hızla akar; “neden”inizi bildiğinizde, “nasıl”ınız çok daha kolay olur.

Bugüne kadar aldığınız en iyi kariyer tavsiyesi neydi?

“Üç önceliğiniz varsa, aslında hiç önceliğiniz yok demektir” demişti Google’daki üst düzey yöneticilerimden biri. O zaman çok şaşırmıştım çünkü Silikon Vadisi’nde alışık olmadığım bir söylemdi bu. Her şeyin acil olması, her şeyi yapmaya çalışmak, “hayır” diyememek, uzun hedef listeleri iş dünyasında hepimiz için verimlilik demekti o dönemlerde. En azından ben öyle düşünüyordum.

Sonralarında bu, kendime ve çalıştığım kişilere hep hatırlattığım bir kavram haline geldi: “Bugün doğru şeylere odaklanmak için neleri elemeliyiz?” Bu soruyu her ay, her çeyrek, her yıl sormaya devam etmek liderler ve çalışanlar için çok kritik bir beceri.

Ağaçlar neden budanır? Dallar neden azaltılır biliyor musunuz? En sulu, en büyük, en parlak meyveleri almak ve verimi artırmak için! Aynı şekilde şirketlerin ve liderlerin de etkili sonuçlar için budama yapmayı öğrenmeleri gerekir.

İş dışında vaktinizi nasıl geçirirsiniz?

İlkokul çağında iki çocuğum var; onların peşinde hayat zaten çok hızlı akıyor! Bu aralar bizi en çok yeni taşındığımız New York’u ailecek keşfetmek heyecanlandırıyor. Bir kahve sever olarak en sevdiğim şeylerden biri, yeni bir kahveci bulup oraya yürüyüş yapmak ve elimde kahvemle etraftaki insanları izlemek; New York bunun için harika bir şehir.

Bunun dışında bana kalsa her an elime dünya atlası alıp “Nereyi görmeliyiz?” diye hayal kurabilirim; gezmek benim için en güzel hediye. Ayrıca iyi bir kitap okuyucusuyumdur. Hatta senede bir, dünyanın farklı bir şehrinde buluştuğumuz ve her ay bir kitabı beraber okuduğumuz harika bir kitap kulübümüz var. Yüzmeyi çok severim, havuz, deniz, göl, nehir fark etmez. Müziğin olduğu her aktiviteye “evet” derim. Eşimle ve arkadaşlarımla keyifli bir sohbet benim için “Eh, daha ne istenir ki?” denilen bir zamandır.

Size ve SPES Coaching’e ulaşmak isteyenler nasıl iletişime geçebilir?

Bize spes-coaching.com web sitemiz, @spes_coaching Instagram hesabımız veya Lisya Nahmias adlı LinkedIn hesabımız üzerinden ulaşabilirsiniz. Gelen sorular, fikirler ve öneriler bizi her zaman çok mutlu ediyor. Yeni kaynaklar, webinarlar, workshoplar ve zaman zaman yaptığımız kampanyalarımızı bu kanallar aracılığıyla takipçilerimizle düzenli olarak paylaşıyoruz.