Cilt Bakımı

Nöropeptid içeren cilt bakım ürünleri hakkında neler biliyoruz?

Yaşlanma karşıtı cilt bakım ürünlerinin içerisinde yer alarak, ciltteki kolajen üretimini artıran ve kırışıklıkları azaltan ‘nöropeptidler’ hakkında detaylı bir inceleme yapıyoruz. Nöropeptidlerin ciltteki işleyişini, cildi nasıl etkilediğini ve kimler için faydalı bir içerik olduğunu gelin birlikte inceleyelim.

( Kapak: @haileybieber )

Genel hatlarıyla ‘nöropeptid’

Ciltte adeta bir botoks etkisi yaratan nöropeptidler, botoks uygulamalarına bir alternatif olarak görülüyor. Öyle ki, sektörün önde gelen kozmetik markaları, ürettikleri nöropeptid içerikli bakım ürünleriyle, botoksa gerek kalmadan ciltteki kırışıklık ve ince çizgiler için etkili bir tedavi yöntemi sunuyor. Hatta bu içerikler, yalnızca yaşlanma etkileriyle değil aynı zamanda zorlu cilt problemleriyle de savaşıyor.

Heterojen bir peptit grubu ya da aminoasit asit zincirleri olarak tanımlanan nöropeptidler, cilt yüzeyine uygulandığında hücreler tarafından sentezleniyor ve bunun sonucunda ciltteki kolajen üretimini uyarıyor. Yaşın ilerlemesiyle birlikte ciltte azalan kolajen miktarını artıran bu içerik, yüz kaslarının kırışmasını engelliyor ve cilde adeta bir botoks etkisi yaratıyor.

Öte yandan birden fazla nöropeptit türü olduğunu ve en sık kullanılan türlerinin Matrixyl ve Argireline olduğunu da ekleyelim. Bu sık kullanılan ikilide Matrixyl’in kolajen üretimini artırdığı ve Argireline’in ise kırışıklıkları azalttığını biliniyor. Üstelik nöropeptidlerin cilde faydaları yalnızca bunlar da değil. Güneşten gelen zararlı ışınlara karşı cildi koruyor ve hyaluronik asit üretimini destekliyor.

Nöropeptidlerin ciltteki işleyişi

Hücre yenilenmesini destekleyen nöropeptidlerin çeşitli cilt problemlerine karşı etkili olduğunu söylemiştik. Peki nöropeptidler cildimizde nasıl çalışıyor? Hemen yanıtlayalım; yüzü botoksta olduğu gibi dondurmayarak ve kasların hareket etmesine izin vererek.

Kimler nöropeptid içeren ürünler kullanabilir?

Nöropeptid içeren bakım ürünleri, iğneli ve enjeksiyon gerektiren uygulamalara bir alternatif arayanlar için harika bir seçenek. Ancak bu, nöropeptidleri botoksla birlikte kullanamayacağınız anlamına gelmiyor. Bu ne anlama geliyor derseniz kısaca şu şekilde açıklayabiliriz; hem botoks yaptırabilir hem de nöropeptid içeren ürünleri kullanabilirsiniz. Hatta böylece botoksunuzun etkisini de uzatmış olursunuz. Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise nöropeptidleri doğru zamanda kullanmanız. Nasıl mı? Bu içeriği, cildinizde yaşlanma karşıtı belirtileriniz ortaya çıkmadan kullanmaya başlamalısınız. Yani cildinizdeki kırışıklıklar, çizgiler ve dokular cildinize oturmadan kullanırsanız çok daha iyi sonuçlar alabilirsiniz.