iPad Pro’nun tasarım ve sanat dünyasında pek çok yaratıcı ismin en büyük yardımcısı olduğunu biliyoruz. Ünlü illüstratörlerden Ethem Onur Bilgiç de tasarım süreçlerinde iPad Pro’dan yararlanan isimlerden. Bilgiç, tasarımlarını oluştururken iPad Pro ile çalışmanın nasıl bir deneyim olduğunu anlattı.
Öncelikle bize kendinizden ve sanat yolculuğunuzdan bahsedebilir misiniz?
1986 yılında İnebolu’da doğdum. 2007 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Grafik Tasarım bölümünü kazandım. Şanslıyım ki iyi bir dönemde, çok iyi hocalardan dersler alabildim. Sanat ve tasarım disiplinlerini de gerçek anlamda böyle tanımış oldum. Daha öğrenciyken meslek hayatıma başladım ve yaklaşık on beş yıldır çeşitli dergilere ve kitaplara kapak ve iç çizimleri; festival, tiyatro oyunu ve sinema filmleri için afişler; reklam ajansları için çeşitli illüstrasyon ve tasarımlar; animasyonlar üretiyorum. Bunların yanında dört kişisel sergim oldu ve yurt içi/yurt dışında birçok karma sergiye katıldım.
İpad Pro ile tanışmanız nasıl oldu ve ne süredir çizimlerinizde iPad Pro ile çalışıyorsunuz?
Sanırım altı seneden uzun bir zaman oldu iPad Pro ile tanışmam. Öncesinde de dijital çizimler için tabletlerle çalışıyordum. Sanırım bu nedenle alışma sürecim de hızlı oldu.
iPad Pro bir illüstratöre ne gibi kullanım avantajları sağlıyor?
En büyük avantajı kesinlikle mobil olabilmemiz. Gerçekten çok rahat taşınabilir bir cihaz ve öncesinde kullandığım tüm ürünlerden çok net bir biçimde bu özelliğiyle öne çıkabiliyor. Son versiyonlarıyla hız ve güç yönünden de büyük fark atmış durumda. Sadece çizim değil, modelleme ve video edit için de en sık kullandığım cihaz iPad Pro.
Şimdiye kadar iPad Pro ile kaç ilistrürasyona imza attınız?
Altı seneyi geçti sanırım ilk kullandığımdan bu yana. Teslim ettiği “iş” olarak 200’ü geçmiştir. Kişisel işler, eskizleri düşününce bu sayı çok daha fazla olur elbette.
Sanat ve tasarım odaklı işler yapan okuyucularımıza ne gibi önerileriniz olur?
Sanat ve tasarım farklı disiplinler olsa da çoğu zaman aynı kaynaklardan besleniyor. Bu kaynakları iyi araştırmak, doğalarını anlamak önemli. Kişisel olarak; müzeleri gezmeyi, işlerini sevdiğim insanların hayatlarını araştırmayı, kitap kurcalamayı çok seviyorum.
Cumhuriyetin 100 yaşına iPad ile zaman tünelinden bakış
Cumhuriyet’in ilanının 100. yılı için özel bir iş yapmak istiyordum. 100 yılda yaşanan işleri bir şekilde iç içe geçirme fikri üzerine gitmeye karar verdim. iPad Pro’da Procreate app kullanarak belirlediğim anlar ve sözler için illüstrasyonlar ürettim. Çok fazla olay vardı aklıma gelen, kendimce bir seçim yaptım.
Resimlediğim anları bir zaman tüneli hissi vermesi için iç içe yerleştirdim ve kısa bir yolculuk yaşatmaya çalıştım. Bu noktada da Endless Paper app bana yardımcı oldu. Hem çizim aşamalarını hem de sonrasında yaşatmak istediğim yolculuğu iPad Pro’nun imkanlarıyla tamamlamış oldum.