GÜZELLİK

Uyku kaygısı hakkında bilmeniz gerekenler

Yastığa başınızı koyduğunuzda gün içinde maruz kaldığınız olumsuz duygular veya gelecek günün kaygısı düşüncelerinizi esiri altına alıyorsa, doğru yere geldiniz.

Yastığa başınızı koyduğunuzda gün içinde maruz kaldığınız olumsuz duygular veya gelecek günün kaygısı düşüncelerinizi esiri altına alıyorsa, doğru yere geldiniz.

Gece uykusuzluğu sonucunda ertesi güne kalan yorgunluğun yeni gün için gereken enerjinizi düşürdüğü de maalesef gerçek. Peki uyku kaygısı nedir ve bu durumu çözmek için hangi yöntemlere başvurabilirsiniz, öğrenmek için okumaya devam edin.

Uyku kaygısı nedir?

En kısa tanımıyla uyku kaygısı, uykuya dalma veya uykuyu sürdürme yeteğinizle ilgili stres veya endişe olarak açıklanabilir. Özellikle stresle tetiklenen bu durum, hafta başında kabuslarla uyandığınız gecenin süregelen hatırası, sabah erken saatte olan alarmı duymama düşüncesi veya özel bir neden olmadan yaşam hakkında duyduğunuz endişe verici düşüncelerle ilgili olabilir.

Belirtmekte fayda var, uyku kaygısı, uyku korkusu ile aynı şey değildir. Somnifobi olarak bilinen uyku korkusu, insanların uyurken korkunç bir şey olacağı düşünceleri yüzünden tetikte olmak için uyanık kalmaları gerektiği düşünceleri olarak açıklanabilir.

Uyku kaygısı en çok kimlerde görülür?

Uyku yoksunluğu ve kaygı birbirini beslediğinden, günlük yaşamda kaygınız yüksekse, uyku kaygısı yaşama olasılığınız da yüksektir. Gün içinde karar verme, yürütme işlevi gibi yetkinlikleri etkileyen bu durum, belirli olaylar karşısında kaygı yaşamanıza ve gün sonunda da uyku eksikliğiyle baş başa kalmanıza yol açar.

@lucyhale

Açık konuşalım, geceleri kimse kaygı dolu düşüncelerle uğraşmak istemez. İşte bu konuda dikkate alabileceğiniz öneriler:

Telefonunuzu başka bir odaya koyun

Tüm elektronik cihazları odadan uzak tutmak, hem dijital ortamdan gelen uyarıları ertelemek hem de elektronik cihazlardan yayılan ışığı azaltmak için güvenli bir yoldur. Bu noktada kendinize dürüst olmanız büyük önem taşıyor, izleyeceğiniz kısa videolar dinlendirici bir uykudan daha mı önemli?

Rutin oluşturun

Yatmadan önce düşüncelerinizi sakinleştiremiyorsanız, uyku saatinizi rutin haline getirmek işinize yarayabilir. İstisnalar hariç çoğu gün benzer saatlerde yatağa girmeye özen gösterin. Uyku pozisyonuna geçmeden önce sıcak bir duş almak, cilt bakım rutininizi yapmak, birkaç dakika meditasyon yapmak veya uyumaya hazır olana kadar kitap okumak rutin oluşturmanızda yardımcı olabilir.

Nefes egzersizi deneyin

Amacınız rüyalar diyarında gezintiye çıkmaksa, nefes egzersizleri bu isteğinizi gerçekleştirmeye hazır. Yatağınızda, dört saniye nefes alın, yedi saniye tutun ve sekiz saniye boyunca nefesinizi yavaşça verin. Birkaç tekrardan sonra bu uygulamanın işe yaradığını göreceksiniz.

Saati kontrol etmeyin

Saati kontrol ederek, ‘Ne kadar zamandır uyanık yatıyorum?’ veya ‘Uyanmak için çok az zamanım kalmış.’ gibi düşüncelerin beyninizi esir altına almasına izin vermeyin. Bu durum, gün içinde yaşadığınız kaygıya ek olarak, saati görünce paniğe kapılmanıza ve daha fazla stres yapmanıza sebep olabilir.

Yatakta kalın

Gecenin ortasında uykunuzdan uyanmak normaldir. Çoğu insan, geceleri uyandıktan kısa bir süre sonra tekrar uykuya dalar. Ancak bu sizin için geçerli değilse, panik yapmayın. Bir süreliğine tekrar uyumasanız bile gözleriniz kapalı bir şekilde uzanmanız faydalıdır. Uzmanların düşüncesi, gözleriniz kapalı bir saat boyunca uzanırsanız, bu durumun yaklaşık 20 dakikalık bir uykuya bedel olacağı yönünde. Bunu anlamak endişenizi azaltmanıza yardımcı olurken, doğal uyku sürecinin vücudunuz tarafından yeniden ele alınmasına izin verebilir.