Uzun yıllardır kullanılan fermantasyon tekniği aslında gıdaların raf ömrünü uzatmak, bozulmalarını önlemek veya alkol üretmek için kullanılır. Bu teknikten kısaca bahsedecek olursak fermantasyon, bir maddenin bazı mikroorganizmalar, mantarlar ve bakteriler aracılığıyla kimyasal olarak çürümesi olayıdır. Fermantasyon veya mayalanma denildiğinde hepimizin aklına şarap, yoğurt, kefir, kombucha gibi besinler geliyor… Peki fermantasyonun cilt bakım ürünlerinde de uygulandığını biliyor muydunuz?
Fermente edilmiş cilt bakımı nedir?
Nasıl şarap yapmak için üzüm fermente ediliyor ise cilt bakım ürünleri için olan fermantasyonda da hammaddede molekülleri parçalayan enzimler salgılayan mikroorganizmalar sayesinde; cildimize yararlı olabilecek maddeler oluşur. Evet, fermente cilt bakım ürünleri doğadan gelir fakat hepsi birer bitki değildir. Kozmetik Kimyacı Ginger King, laboratuvarında mantarlar bulundurur ve ona göre bu mantarlar antioksidan, anti-enflamatuar, anti-bakteriyel özelliklere sahiptir.
Peki fermente ürünler cildimiz için gerçekten yararlı mıdır?
Aslında cildimiz bir ürünü kolayca emmekte zorlanır çünkü aktif maddelerin moleküler boyutu çok büyüktür. Fermantasyon sayesinde mikroorganizmalar molekülleri çok daha küçük boyutlara getirir. Dolayısıyla cildimiz bu gibi ürünleri daha çabuk emer ve ürünler cildimize daha kolay bir şekilde nüfuz eder.
Özellikle hassas bir cilde sahipseniz, fermente ürünler tam da size göre! Çünkü fermantasyon sayesinde cildinizi tahriş edebilecek maddeler nötr hale getirilir, dolayısıyla cildinizin hassasiyeti için daha güvenilirdir.
Fermantasyon sayesinde bileşenlerin antioksidan seviyeleri yükselir ve bu sayede cildimizin yaşlanma hızı yavaşlar.
Cildimize yararları nedir?
Kuru bir cildiniz var ve ne kadar nemlendirseniz de pürüzsüz bir cilde sahip olamıyor musunuz? İşte fermantasyon burada işin içine giriyor… İçinde bulundurduğu probiyotik sayesinde cildin nemi daha uzun süre tutmasına ve ciltte nemi hapsetmesine yardımcı oluyor. Aynı zamanda bu probiyotikler, cilt bariyerini güçlendirip ciltte kızarıklık veya herhangi bir iltihapı önlemede yardımcı oluyor.
Kozmetik Dermatolog Dr. Garshick’e göre, kimyacılar bazı bitkisel ürünleri fermente ederken -balkabağı esansı veya üzüm gibi- sadece bir amaç için yapıyorlar: cilt bakım ürünlerinin içeriklerinin doğal olması ve cilde daha kolay nüfuz etmesi. Tabii ki bu her doğal üründe olmak zorunda değil fakat hassas ciltli bireyler için fermente ürünler oldukça faydalı. Ayrıca fermantasyonun yatıştırıcı olduğunu ve bunun da cilde saldırabilecek herhangi bir etkenden cildin kendini daha güçlü bir şekilde korumasında yardımcı olduğunu söylüyor.