Peeling, serum, maske ve tonikler… Bu ekip sadece yüzünüze değil, saç derinize de bakım yapar. Bakımlı saç derisi ise, sağlıkla uzayan ve ışıldayan saçları beraberinde getirir. Sağlıklı bir saç derisine kavuşmak için yapabileceklerinizi listeledik!
Fotoğraflar: @negin_mirsalehi
Saç derisi bakımında yol göstericiniz cilt bakım rutininiz olabilir. Her ürünün, saç derisi ve yapısını temizlemek, beslemek ve en iyi hâle getirebilmek için belli bir görevi vardır. Şampuan ve saç kremi temizleme, saç derisini ve saç tellerini hazırlama görevi görürken; peelingler saç derisini kir kalıntılarından arındırarak detoks etkisi sağlar. Bu da kepek ve dökülme gibi problemlere karşı saçınızı besleyen maske, yağ ve serumların daha etkili olmasına yardımcı olur.
Saç derisi bakım ürünlerinde hangi içerikler ne işe yarar?
Halihazırda banyo dolabında bulunan cilt bakım ürünleri ile epey bir benzerlik olsa da, saç köklerini yüz kremleriyle beslemeye çalışmak çok da mantıklı bir yöntem değildir. Ürün içerikleri aşağı yukarı aynıdır; fakat bileşenlerin formül ve yoğunlukları saç köklerine zarar vermeden kalın saç derisine etki edebilmesi için değişiklik gösterir. Mesela cilt güzelliği için favori içeriklerden biri olan salisilik asite, kepeği önlediği için çoğu saç derisi ürününün içeriğinde de rastlayabilirsiniz. Fakat saç derisine özel ürünlerdeki salisilik asit yoğunluğu, yüz serumuna kıyasla çok daha yoğundur.
Cilt bakımı ürünlerinde çok kullanılan ve saç bakımı için uyarlanan bir diğer bileşen de kolajen üretimini arttıran niasinamidtir.
Hyalüronik asit ise cildiniz için olduğu kadar saçınız için de harika bir nemlendiricidir. Ayrıca bu içerik, moleküllerin saç korteksine girerek saç yapısını güçlendirmelerine de etki eder.
Saç derisine nasıl masaj yapılır?
Saç derisi ürünlerini doğru uygulama teknikleriyle destekleyerek daha etkili hale getirebilirsiniz. Bu teknikler ise umduğunuz gibi 30 saniyelik bir yıkama-durulamadan ibaret değil. Saçı yıkamaya ek olarak, saç derisine masaj yapmaya da belli bir süre ayırmalısınız.
Masaj yapmaya saçınız kuruyken başlayın. Ellerinizi saç derinizde gezdirin ve derin baskı uygulayarak masaj yapın. Saç deriniz saç telleri ile kaplı olduğu için fark etmeseniz de kan dolaşımı arttığı için saç deriniz biraz kızaracak. Sonrasında ise saç derinize ve saçınızın üst kısımlarına şampuan uygulayabilirsin. 3-5 dakika bekledikten sonra saçınızı durulayın ve saçın uç kısımlarına maske uygulayın. Yeniden masaj yapmaya başlayın. Saçı elinizle karıştırarak yıkamak hiçbir işe yaramayacaktır. Saç tellerini genişletmek ve ürün içeriğinin saç telinin orta tabakası olan kortekse nüfuz etmesini sağlamak için ellerinizle ürünü iyice yedirmelisiniz. Böylece derin doku masajı konseptine paralel bir uygulama yapıyor olacaksınız.
Saç hangi sıklıkla yıkanmalı?
Hala hemfikir olunamayan konu ise, saç derisi bakım ritüelleri ile birlikte saçı hangi sıklıkta yıkamak gerektiği… Fransızlar saç derilerinin tahriş olmaması için saçlarını haftada bir kere yıkamayı tercih ediyor. Ancak birçok uzmanın ideal olarak önerdiği yıkama sıklığının iki günde bir olduğunu da belirtelim.