Cilt Bakımı

Aknenin Görünmeyen Yüzünü Doç. Dr. Pelin Özgen Anlattı

Eylül ayı ile başlayan soğuk havalarda akneye eğilimli cilt kendini cilt kusurlarıyla göstermeye başlar. Farklı cilt tiplerinin farklı ihtiyaçlarına yönelik dermatolojik çözümleri, uzman bakış açısıyla sizlerle buluşturmayı hedefleyen Eau Thermale Avène, düzenlediği Dermatoloji Okulu’nun ilk buluşmasında Doç. Dr. Pelin Özgen’i konuk ederek akneye eğilimli cildi ve akne hakkındaki doğru bilinen yanlışları anlattı. Influencer Bilge Çavuş ise akneye eğilimli cildi nedeniyle yaşamış olduğu deneyimlerini tüm samimiyetle paylaştı.

Fransa’nın Avène kasabasındaki termal su kaynağından adını alan, cilt sağlığı ve güzelliği için ürünler geliştiren Avène, “Dermatoloji Okulu çatısı altındaki gerçekleştirdiği ilk toplantısında Doç. Dr. Dermatolog Pelin Özgen’i konuk etti. Akneye eğilimli cildin yaygın bir cilt problemi olduğunu söyleyen Doç. Dr. Pelin Özgen: “Akne problemi, pilosebase ünite dediğimiz kıl folikülü ve etrafındaki yağ bezelerinden oluşan kronik ve tekrarlayan kızarıklıklar, sivilceler ve kistlerle kendini gösterir. En sık yüz tutulumu yapmakla birlikte göğüs ön yüzü, sırt ve omuzlarda da görülebilir.” dedi.

Pandemi döneminde “Maskne” artışı yaşanabilir.

Akneye eğilimli ciltteki problemlerin oluşumunu tetikleyen birçok sebep olduğunu söyleyen Özgen: “Genetik yatkınlık, çevresel etkenler, stres ve diyet gibi faktörler akne gelişimi üzerinde etkilidir. Pandemi dönemiyle birlikte hepimizin hayatına giren maskeler yanak, burun ve çene bölgesini kapattığı için burada ısının yükselmesine, gözeneklerin tıkanmasına ve cildin hassaslaşmasına neden oluyor. Tıkanan gözenekler akneye eğilimli ciltteki problemlerin artmasına neden olabiliyor.” dedi.

Yağ bazlı değil su bazlı ürünler tercih edilmeli

“Akneye eğilimli ciltteki problemler nedeniyle uygulanan medikal tedavi süreçlerinde en önemli konu çok iyi bir doktor-hasta iş birliği kurarak hastayı ilgiyle dinleyip, aydınlatmak ve gerçekçi beklentiler oluşturarak hastanın tedavi uyumunun en üst düzeyde olmasını sağlamaktır.” diyen Doç. Dr. Pelin Özgen sözlerine şöyle devam etti: 

“Akneye eğilimli cildin bakım sürecinde gözeneklerin tıkanmaması için yağlı ürünler yerine su bazlı ürünleri tercih etmeliyiz. Aynı zamanda kullanılan ürünlerin dermatolojik olarak test edilmiş olması da oldukça önemli. Ayrıca akneye eğilimi cilde sahip olan kişilere diyet önerirken öncelikle süt ve süt ürünlerinin tüketimlerinin kısıtlanması, fast food tarzı yiyeceklerden uzak durulması, antioksidan özelliği olan yeşil çay, A ve E vitamini kullanımın önerilmesi uygun olur.” 

Aknenin görünmeyen yüzü: Özgüven problemi

Duygusal stresin akneyi alevlendirebildiğini belirten Özgen: “Hastalar akneye eğilimli ciltte yaşanan problemler sonucu olarak beden algısında bozulma, değersizlik hissi, utanma, sosyal içe çekilme, öfke, ailevi problemler, depresyon ve anksiyete gibi psikolojik problemler yaşayabiliyor. Duygusal ve hormonal değişimin hızlandığı, cinsellik, beden imajı, eğitim ve mesleki yeterlilik gibi ciddi konularda kaygıların en üst düzeye çıktığı özellikle ergenlik döneminde ortaya çıkabilen cilt problemleri, kişiler arası ilişkilerde sorun yaşama ve yeterli sosyal destek bulamamanın da etkisiyle bireyi değersizlik düşüncelerine itebilir.” dedi.

“Kendinizi sizi seven insanların gözünden görmeye çalışın”

Bilge Çavuş akneye eğilimli cildi nedeniyle geçmişte bu problemleri ve bunun sebep olduğu psikolojik etkileri paylaşarak aknenin görünmeyen yüzünü bir kez daha vurguladı. 25 yaşında yanlış ürün kullanımı sonucu cilt problemleriyle tanıştığını belirten Çavuş “Birçok arkadaşım bu problemi yaşarken bir uzmandan destek almadıklarını ve sürecin uzadığını gözlemledim. Kendim bu problemi yaşamaya başladığımda ise hemen bir dermatoloğa giderek uzman bir destek almayı tercih ettim. Kendinizi sizi seven insanların gözünden de görmeye çalışın. Cilt problemini yoğun olarak yaşadığım dönem, annemin bana beni aynı gördüğünü söylediğini ve ona hiç inanmadığımı hatırlıyorum. Bu problemin sadece bir süreç olduğunu hatırlatmak istiyorum. Bununla beraber, bu probleme hızlı bir çözüm bulabilmek adına internette “akneye ne iyi gelir?” sorusuna bazen cevap bulmaya çalışıyoruz. Karşımıza çıkan limon, sirke, diş macunu gibi yöntemlere başvurmayıp, bu süreci mutlaka bir dermatolog eşliğinde yürütmelisiniz.” dedi. 

Akneye eğilimli ciltler için özel olarak geliştirilen ve dermatologlar tarafından reçetelenen Cleanance bakım kitiyle cilt kusurlarını azaltmak mümkün.