Bu içerikte size oldukça etkili ve rahatlatıcı bir meditasyondan bahsedeceğiz. Kundalini yoga eğitimi almış kişiler mutlaka bu meditasyona aşinadır. Ancak daha önce duymadıysanız “Sa Ta Na Ma meditasyonu nedir, faydaları nelerdir ve nasıl yapılır” gibi sorulara vereceğimiz yanıtlarla ilginizi çekeceğine eminiz!
Kapak fotoğrafı: @laisribeiro
Sa Ta Na Ma meditasyonu nedir?
Sa Ta Na Ma, batı toplumlarına Yogi Bhajan tarafından tanıtılmış bir Kundalini Kirtan Kriya’dır. Sanskritçe’de kirtan şarkı, kriya ise eylem anlamına gelmektedir. Sa Ta Na Ma sesleri (mantraları) için de belli mudralar (el pozisyonları) ile melodik bir şekilde eşleştirilen bir meditasyon tanımı yapılabilir.
Sa Ta Na Ma meditasyonu, Kundalini yogadaki en önemli meditasyon olarak anılır. Çünkü Yogi Bhajan tarafından öğretilen ilk meditasyonlardan biridir ve bu nedenle temel meditasyon olarak görülür. Öyle ki Yogi Bhajan, eğer tek bir meditasyon yapabilecekseniz bunun Sa Ta Na Ma meditasyonu olması gerektiğini söyler.
Sa Ta Na Ma meditasyonunun faydaları nelerdir?
Başlıkta “her derde deva” olarak bahsetmemiz inanın boşuna değil! Sa Ta Na Ma meditasyonunun en büyük faydası olarak hafıza geliştirdiğini söyleyebiliriz. Üstelik bunu bilim de destekliyor. Sa Ta Na Ma meditasyonu, Alzheimer hastalığını önlemek veya ilerleyişini durdurmak, bilişsel işlevleri artırmak ve kısa süreli hafızayı geliştirmek adına oldukça etkili. Bu faydaları kanıtlayan üç ayrı çalışma dahi mevcut. Pensilvanya Üniversitesi ve Kaliforniya UCLA Üniversitesi’nde yapılan çalışmaların sonuçları ilgili tıp yayınlarında da kabul gördü ve duyuruldu. Kanada Alzheimer Araştırma ve Önleme Vakfı, meditasyonu hastalığın etkilerini yavaşlatmak için günlük bir uygulama olarak öneriyor.
Zihni değişime hazırlamak, uyku kalitesini artırmak, stresle başa çıkmak, duygusal anlamda şifalanmak, kötü alışkanlıklardan ve bağımlılıklardan kurtulmak da bu meditasyonun olumlu etkileri arasında! Bilinçaltınızı travmalardan ve size negatiflik veren duygulardan arındırmak için de Sa Ta Na Ma meditasyonuna başvurabilirsiniz.
Sa Ta Na Ma meditasyonu nasıl yapılır?
Meditasyonun geldiği yerden ve faydalarından bahsettik. Şimdi sıra uygulama aşamasında! Sa Ta Na Ma meditasyonunda yukarıda da bahsettiğimiz gibi mudraların ve mantraların eşleşmesi dikkat çeker. Sizin için hazırladığımız görseli aşağıda görebilirsiniz. Mantraları yazıldığı şekilde okuyarak her bir sesin denk geldiği parmak eşleşmelerini sağlamanız yeterli.
Öncelikle rahat bir oturma pozisyonu bulun. Sandalyede oturabilir ya da bir matın üzerinde bağdaş kurabilirsiniz. Nasıl rahat edecekseniz o şekilde oturmanız oldukça önemli. Fiziksel rahatsızlık hissetmemelisiniz. Ancak bu şekilde tamamen kendinizi verebilirsiniz. Oturma pozisyonunuzu bulduktan sonra birkaç derin nefes alarak anın farkına varın. Nefesinizi burundan derin bir şekilde alıp, ağızdan sesli bir şekilde verin. Daha sonra gözlerinizi kapatın ve ellerinizi bacaklarınızın üzerine avuç içleriniz yukarı gelecek şekilde yerleştirin.
Bu meditasyonda kullanılan mudralar, enerjinin beyne daha kolay akmasına izin veren basınç noktalarını harekete geçirir. Bu enerji akışıyla zihni temizlemek ve beynin daha yüksek potansiyeline erişmek amaçlanır.
Sa sesinde işaret parmağı ve başparmak birleştirilir. Ta sesinde orta parmak ve başparmak birleştirilir. Na sesinde yüzük parmağı ile başparmak birleştirilir ve son olarak Ma sesinde serçe parmak ile başparmak birleştirilir.
Peki bu seslerin mesajı nedir?
SA, doğum ve başlangıç anlamına gelir.
TA, yaşam ve varoluş anlamı taşır.
NA, ölüm yani değişim ve bilincin dönüşümü anlamındadır.
MA, yeniden doğuş, yenilenme ve sonsuzluk bilincini temsil eder.
Sesleri ne şekilde kullanacağınız da ayrı bir önem taşır. Üç ayrı ses kombinasyonunu bu meditasyonda kullanmanız önerilir. Bunlar sesli bir şekilde, fısıltı şeklinde ve sessizce içinizden tekrar etmeniz şeklindedir.
Kanada Alzheimer Araştırma ve Önleme Vakfı, bu meditasyonun 12 dakikalık versiyonunu önerir. Ancak daha az zamanınız varsa 6 dakikalık uygulamayı da tercih edebilirsiniz. 12 dakikalık ve 6 dakikalık pratiklerin süre dağılımları şu şekildedir. Dilerseniz telefonunuzda zamanlayıcı kurarak sürenin bitişini belirleyebilirsiniz.
Bu çalışma bilinçaltını temizleme amacı taşıdığı için geçmişte yaşadığınız ve bir noktada çözülemediğiniz duygularınız meditasyon sırasında ortaya çıkabilir. Yapmanız gereken en doğru şey, bu duygu boşalmalarından kaçmayarak yüzleşmek olacaktır. Meditasyonu sonlandırmayın, düşüncelerinizden uzaklaşmayın. Tam aksine iyileşme adımınızın bilincine varın!
Meditasyonu bitirdikten sonra derin bir nefes alın ve gerinin. Ardından kollarınızı kaldırarak ellerinizi ve vücudunuzu sallayın. Bu hareketin enerji akışını serbest bıraktığı ve tüm vücudu bu enerjiyle doldurduğuna inanılır. Ne kadar rahatladığınıza inanamayacaksınız!