YAŞAM

Su İsrafını Önlemek İçin Kolay ve Etkili İpuçları

Mevsim normallerine hiç de uymayan kurak bir süreç geçirdiğimiz gerçeğiyle yüzleşme zamanımız geldi. Pandemi nedeniyle artan hijyen önlemleri, su tüketiminin de artmasına neden oluyor. Ancak dünya insanları olarak dolaylı bir şekilde sebep olduğumuz iklim problemleri, artan su tüketiminin yerine konmasını engelliyor. Yağışların olmadığı, kurak bir mevsimden geçiyoruz; bu da barajlardaki kullanabileceğimiz su miktarının azaldığı anlamına geliyor.

Kapak fotoğrafı: @matildadjerf

Doğa tükettiğimizi yerine koyamasa da, var olanı makul ölçüde değerlendirmek bizim elimizde. Sadece su kaynaklarında eksilme yaşandığında değil, hayatımızın her döneminde ve her alanında uygulamamız gereken su tasarrufu yöntemlerini sizin için listeledik. Bilinçli bir birey olarak bunlara uymamız ve çevremizdeki insanlara da farkındalık kazandırmamız gerekiyor.

Banyo ve tuvalet kullanımında su tasarrufu önlemleri

Duş sürenizi kısaltın. Kendinizi şımarttığınız, suyla tazelendiğiniz duş ve banyo ritüellerini sevdiğinizi biliyoruz. Ancak bunun aşırı su tüketimini beraberinde getirdiği de bir gerçek. Sadece tek bir duşta keyifli vakit geçirmek uğruna, ileride bir gün tuvalet ihtiyaçlarınızı karşılamak için dahi suya erişememe ihtimalinizi düşünün. Kulağa kötü geliyor öyle değil mi?

Ayrıca duş yerine, küveti belli bir miktarda doldurarak keyif sürenizi uzatabilirsiniz. Üstelik su tüketiminiz de aşırıya kaçmamış olur.

Su ısınana kadar akan suyu bir kovada biriktirin. Duşun ya da mutfakta kullanacağınız suyun yeterince sıcak olmasını beklerken akan suyu bir kovada ya da şişede toplayabilirsiniz. Bu suyu sifon yerine kullanabilir ya da bahçenizi, bitkilerinizi sulayabilirsiniz. Ayrıca bu sürede de, duş esnasında da musluğu su basıncını düşük tutacak şekilde açın.

Klozet için sızıntı kontrolü yapın. Sifonlar belki de su israfının en önemli nedenlerinden biri. Sifonunuzun su sızıntısı yapıp yapmadığını kontrol etmek için sifon tankına birkaç damla gıda boyası damlatın. Sifonu çekmediğiniz zaman bile klozetin içerisinde gıda boyası rengi fark ediyorsanız, sifonunuzda sızıntı var demektir. Bunun için gereken önlemi alarak sifon sisteminizi tamir edin.

Duş jeli yerine doğal sabun kullanın. Eski tip sabunlar duş jellerine kıyasla çok daha kolay durulanır ve bu da daha az su kaybı anlamına gelir.

@novitskaiaa

Ellerinizi köpürtmek için hazır su kullanın. Sıvı sabunun yanına bir başka pompalı şişeye temiz su doldurun. Ellerinizi yıkamak için önce bu şişeden su alarak ellerinizi ıslatın ve ardından sabun sıkarak köpürtün. Musluğu yalnızca durulama için açın.

Tuvaleti küllük veya çöp kutusu olarak kullanmayın. Sigara izmariti, mendil gibi çöpleri tuvalete atmamaya özen gösterin. Bunları yok etmek için harcayacağınız su, anlamsız bir israftan başka bir işe yaramaz.

Çeşmeyi açık bırakmayın. Diş fırçalarken, yüzünüze maske yaparken, ellerinizdeki sabunu köpürtmeye çalışırken, tıraş olurken çeşmeyi açık bırakmamaya özen gösterin. Duş esnasında saçlarınızı ve vücudunuzu şampuanlarken suyu açık bırakmayın. Su tasarrufu sağlayan duş başlıkları kullanın ve akışı düşüren musluk havalandırıcıları takın.

Çamaşır makinesi kullanımına dikkat edin. Makine tam olarak dolmadan, birkaç parça kıyafet için çamaşır makinesi çalıştırmamaya çalışın.

Mutfak kullanımında su tasarrufu önlemleri

Bulaşık makinesi kullanımına dikkat edin. Tıpkı çamaşır makinesinde olduğu gibi bulaşık makinesini de tam olarak dolmadan çalıştırmamaya özen gösterin.

Bulaşıkları elde yıkamayın. Bulaşık makinesi kullanımının çok daha az su tüketimi sağladığını unutmayın. Makineye bulaşıkları yerleştirmeden önce durulamayın. Durulama konusunda ısrarcıysanız çeşmeyi kullanmayın; küçük bir tasa su koyun ve bulaşık süngerini bu su ile ıslatarak tabaklarınızın üzerindeki yağı üstten alın.

Sebzelerinizi buharda pişirin. Su kullanımını azaltmak ve sebzelerinizin besleyiciliğini öldürmemek için yemeğinizi buharda pişirin. Mutlaka kaynatarak haşlamanız gerektiğinde ise kalan suyu saklayarak çorbalarınızda kullanın.

Yeni yıl kararlarınıza mutlaka doğaya destek olmayı da ekleyin. Su tüketiminizi kontrol altına alarak bu desteği etkili bir şekilde uygulamaya başlayabilirsiniz!