*Bu yazı Tuna Yılmaz tarafından kaleme alınmıştır.
4-7 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen Roma Moda Haftası AltaRoma bu edisyonunda kökten bir değişikliğe giderek genç yeteneklerin ve bağımsız tasarımcıların odağa yerleştirildiği bir etkinliğe dönüştü. Senelerdir Roma kökenli yüksek dikim marka ve tasarımcıların koleksiyonlarının tanıtıldığı haftada bu kez İtalya’dan yeni yetenekler ve moda okullarının koleksiyonlarını gözlemleme imkanı bulduk.
Özellikle İtalyan modasının ve üretiminin desteklenmesini düstur edinen AltaRoma’da defileler dışında kurulan Showcase adlı showroom alanında da tüm üretim ve dikim süreçlerini İtalya’da yapan markalara yer verilmişti. Bu açıdan yerel üretim ve isimlerin öneminin altını çizen ve dört gün sürene etkinlikte farklı kentlerdeki moda okullarının mezuniyet defileleri pek çok genç isimle tanışmamıza da vesile oldu.
Mezun ettiği öğrencilerinin işlerini defile yerine okul binasında bir sergiyle sunmayı tercih eden Roma menşeli Accademia Costume & Moda özellikle endüstrinin büyük oyuncuları markalarla yaptığı işbirlikleriyle dikkat çekiyordu.
Hem son sınıf öğrencilerinin hem de yüksek lisans mezunlarının her biri ünlü markalarla beraber yıl boyunca çalışarak farklı kumaş denemeleri, değişik teknik çalışmaları yaparak oluşturdukları koleksiyonlarının ardından ayrıca sektöre girişte bu markalar için çalışamaya başlayarak büyük bir avantaj elde edecekler gibi görünüyor.
Bunun dışında farklı şehirlerdeki kampüsleriyle Türk öğrencilerin de büyük ilgi gösterdiği Istituto Europeo di Design da düzenlediği defilede pek çok mezunun işlerini sundu. Okulun Roma kampüsü koordinatörü Paola Pattacini’nin sanat yönetmenliğindeki defile hafta boyuncaki tüm okul defileleri arasında en ilgi çekeni oldu.
Lusso, Frosinone, Roma ve diğer başka şehrilerden toplam 10 moda okulununu defileleri dışında Roma çıkışlı bağımsız markalara ayrılmış iki özel defilede de Lazio bölgesindeki moda üretimi hakkında fikir edinmiş olduk. Gençler dışında ait olduğu şehir ve bölgenin tasarımcı ve üreticilerini destekleme amacı taşıyan AltaRoma bu şekliyle çoğu moda haftasından ayrılıyor. İstanbul için uzun vadeli planlarda bu tip bir bakış açısının faydalı olup olmayacağını da belki de tartışmakta yarar var.
İtalyan modasının kazandırılacak yeni yetenekleri belirleyen ve bu açıdan önem arz eden Who’s On Next? Yarışmasının finali de bu sene AltaRoma resmi takvimi içerisinde gerçekleşti. Hazır giyim kategorisinde ödülün sahibi olan Federico Cina genel olarak izleyicilerin de favorisiydi. Genç tasarımcı ödülü olarak 2020 yılında Milano Moda Haftası resmi takviminde bir defile düzenleme hakkı kazandı. Aksesuar alanında yarışan Matteo Maiorano da Pitti Uomo tarafından verilen altı aylık bir profesyonel danışmanlık programına dahil oldu.
Diğer şehirler kadar canlı ve hareketli olmasa da belirli bir şehrin üretim ve tasarım anlamında değer kazanması için çalışan AltaRoma belki de genç ve bağımsız tasarımcıların keşfedildiği en önemli yerlerden biri olarak moda takviminde daha da önem kazanacak gibi görünüyor…